ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Παράταση - διάλογο για τον «Κλεισθένη»

* Σκληρή κριτική δημάρχων στο ΥΠ.ΕΣ. που ζητούν δικλείδες ασφαλείας για την «κυβερνησιμότητα», αλλά και διαφοροποιήσεις από την «αντιπολιτευτική» και «αλαζονική» συμπεριφορά της «ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΕ» * Συνεδριάζουν την ερχόμενη Τρίτη Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2018 22:16
Από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με διευρυμένη σύνθεση, χθες το μεσημέρι στη Λάρισα Από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με διευρυμένη σύνθεση, χθες το μεσημέρι στη Λάρισα

Στην «απόσυρση» του «Κλεισθένη» από την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου – με δίμηνη παράταση - να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε, κατά πλειοψηφία, το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Στη συνεδρίαση – που έγινε με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχαν και δήμαρχοι που δεν είναι μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ – συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών («Κλεισθένης Ι») που μεταξύ άλλων καθιερώνει την απλή αναλογική στις εκλογές του 2019 για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.

Αρκετοί δήμαρχοι άσκησαν έντονη κριτική στο Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνοντας ότι ο «Κλεισθένης» αποτελεί «κακό αντίγραφο» του «Καλλικράτη», ενώ άλλοι δήμαρχοι τόνισαν πως το σημερινό νομοσχέδιο «αποτελεί βάση διαλόγου», για να διαφοροποιηθούν από την «αντιπολιτευτική και αλαζονική» συμπεριφορά της «ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΕ» με αποτέλεσμα η χθεσινή συνεδρίαση να μην υιοθετήσει τελικά το «ψήφισμα Πατούλη».

Οι Θεσσαλοί δήμαρχοι μπορεί να «διχάστηκαν» στην πολιτική θεώρηση του νομοσχεδίου αλλά και στην ερμηνεία προβλεπόμενων διατάξεων, συμφώνησαν ωστόσο στην ανάγκη να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης. Με αφορμή και το γεγονός ότι το ΥΠΕΣ ζητά προτάσεις έχοντας ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης την 14η Μαΐου ενώ ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών ανακοίνωσαν νέο κοινό συνέδριο και έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

«ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ»

«Ωδινεν όρος και έτεκεν… Φρανκεστάιν» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση, σχολιάζοντας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ προσθέτοντας ότι «το ν/σ με όχημα την απλή αναλογική θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα», «θα προκαλέσει χαοτική κατάσταση».

Κάνοντας αναφορά σε επιμέρους θέματα του «Κλεισθένη» τόνισε πως «ο εκλογικός νόμος δεν είναι η απλή αναλογική αφού η εκλογή δημάρχου μεταφέρεται για τη δεύτερη Κυριακή» ότι «δεν ισχύει απλή αναλογική στην Οικονομική Επιτροπή» και πως «σε περίπτωση αργίας του δημάρχου, δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος».

«Αφού λοιπόν οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 όπως λέει ο κ. Σκουρλέτης, τότε υπάρχει χρόνος να γίνει ουσιαστικός διάλογος» κατέληξε ο κ. Κωτσός, καλώντας τον κ. Σκουρλέτη «να πάρει πίσω» το νομοσχέδιο.

«Εξεπλάγην από την προχειρότητα του νομοσχεδίου» τόνισε ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτ. Αλεξάκος, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα συμβεί με τις τοπικές κοινότητες θα είναι τραγελαφικό καθώς θα ευνοήσει συναλλαγές με προτάσεις μομφής».

«Ο προϋπολογισμός δεν θα εγκρίνεται αν δεν τον ψηφίσει η αντιπολίτευση, ενώ στα μη ανταποδοτικά τέλη θα κυριαρχήσει ο λαϊκισμός. Οι συντάκτες του ν/σ δεν ξέρουν την Αυτοδιοίκηση, ο νόμος είναι δυσλειτουργικός και θα φέρει δεινά».

«Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ περί τερατουργημάτων δεν με εκφράζει» αποσαφήνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό ν/σ «χρειάζεται τροποποιήσεις». «Οι τοπικές κοινότητες δεν λειτουργούν ούτε σήμερα και πρέπει να μετατραπούν σε κύτταρο δημοκρατίας, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικό όργανο. Πρέπει να επανεξετασθούν ο αριθμός των υποψηφίων, το πλαφόν εισόδου, η πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, η θητεία της δημοτικής αρχής. Το ν/σ δεν πρέπει να πάει στις καλένδες, αποτελεί βάση για θετικές αλλαγές. Πρέπει να γίνει συζήτηση, ενώ το ψήφισμα της ΚΕΔΕ εκφράζει τον πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

«Είναι χαοτικές οι παραπομπές αυτού του ν/σ» τόνισε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, «αποδυναμώνεται ο θεσμός της Τ.Α. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, ενώ θα πρέπει να διασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα. Ο χρόνος της διαβούλευσης είναι λίγος, πρέπει να αποσυρθεί το ν/σ για να γίνει συζήτηση» συμπλήρωσε.

«Ανησυχούμε αν οδηγηθούμε με αυτό το ν/σ στις εκλογές» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζ. Κομήτσας, προσθέτοντας ότι «ο δήμαρχος θα πρέπει να έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο για να μπορεί να διοικήσει και όχι μια “κινούμενη άμμο”».

«Δεν είναι αντίθετη σε ένα αναλογικότερο σύστημα αλλά με αυτό το ν/σ δεν εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου. «Αυτό το ν/σ είναι αντιδημοκρατικό, με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ δεν προάγει τη δημοκρατία στις κοινότητες κατέληξε η κ. Καραλαριώτου ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Αν δεν έχεις πλειοψηφία δεν μπορείς να διοικήσεις» τόνισε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Θανάσης Μεριβάκης, προτείνοντας μάλιστα στην περίπτωση που ψηφισθεί το ν/σ «να κλείσουν οι δήμοι».

«Αυτό το ν/σ αποτελεί κείμενο διαβούλευσης και συζήτησης» τόνισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση της ΚΕΔΕ «να αποχωρήσει από τη διαβούλευση σε αντίθεση με την ΕΝΠΕ που παρέμεινε μέχρι το τέλος. Δεν χρειάζονται κραυγές, χρειάζεται διάλογος».

Τη συγκρότηση επιτροπής που να καταθέσει προτάσεις, πρότεινε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου σημείωσε πως «αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση συζήτησης, τότε να γίνει συζήτηση και να διορθώσουμε τα “τρωτά” του Καλλικράτη».

«Το ν/σ είναι μια βάση συζήτησης και διαφωνώ με το ύφος Πατούλη» τόνισε ο επικεφαλής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Ντ. Διαμάντος. «Δεν θα μπούμε στη διαδικασία της αντιπαράθεσης ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ ούτε θα παρακολουθήσουμε την αλαζονική συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΕ» τόνισε ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος.

Για να προσθέσει πως «απαιτείται νηφαλιότητα και ασφαλιστικές δικλείδες για την κυβερνησιμότητα. Οι κοινότητες θα σηκώσουν “μπαϊράκι” με δικά τους ψηφοδέλτια, χρειάζεται επαρκής χρόνος διαβούλευσης». Για να ακολουθήσουν τοποθετήσεις του δημάρχου Ζαγοράς Παν. Κουτσιάφτη, του δημάρχου Ν. Πηλίου Νίκ. Φουρτούνα, του πρώην δημάρχου Σοφάδων Χαρ. Παπαδόπουλου, όπως και του δημάρχου Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, που μεταξύ άλλων υπογράμμισαν την ανάγκη πληρέστερης διαβούλευσης.

* Να σημειωθεί ότι τη θέση τους απέναντι στον «Κλεισθένη» πρόκειται να καθορίσουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων σε συνεδριάσεις των συμβουλίων τους, περιφερειακό και δημοτικό, που έχουν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαϊου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass