ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Τι κερδίζουν οι τοπικές κοινωνίες από το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα;

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 22:00

Το θέμα των ανταποδοτικών τελών για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια καθώς επίσης και των απαλλοτριώσεων στη Μεσοχώρα, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας, του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας με επίκαιρη ερώτηση του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Μιλώντας για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ο κ. Μπαργιώτας στην ερώτησή του ανάφερε ότι: «Για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα δεν ισχύει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3% με αποτέλεσμα σήμερα οι περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλες λίμνες και μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να μην έχουν κανένα ανταποδοτικό κέρδος». Ο κ. Μπαργιώτας επικεντρώθηκε σε αυτό του Αχελώου λέγοντας ότι εκεί υπάρχει η ραχοκοκαλιά της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία «έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές και όχι μόνο στην περιοχή, μην έχοντας αποδώσει ποτέ ιστορικά, από το 1965, κανένα ανταποδοτικό». Ο κ. Μπαργιώτας κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό και «για ποιους λόγους δεν θεσμοθετείτε ανταποδοτικό τέλος ειδικά για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια».

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι «τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑΠΕ. Στην κατηγορία των ΑΠΕ ανήκουν τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά.Γιατί δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία; Διότι παίζουν άλλο ρόλο. Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα άλλα έχουν μια συνεχή ροή, προτεραιότητα στην ένταξη στο σύστημα και εγγυημένες τιμές. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ παίζουν άλλο ρόλο στο ενεργειακό μας σύστημα. Πρώτον, δεν έχουν καμία θετική διάκριση. Δεν παίρνουν εγγυημένη τιμή. Μπαίνουν στο σύστημα με την οριακή τιμή, την χονδρική τιμή του συστήματος. Δεύτερον, δεν έχουν καμία προτεραιότητα. Είναι συμπληρωματικά. Στηρίζουν για λόγους ασφαλείας το σύστημα.Τρίτον, δεν κάνουν μόνο τη δουλειά της ενέργειας. Είναι ταυτόχρονα αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και είναι συστήματα με τα οποία λειτουργούμε όλο το σύστημα των υδάτινων πόρων με ασφάλεια για τις περιοχές», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν αντιμετωπίζονται ως κλασικό σύστημα ΑΠΕ, είναι αυτοί. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να αντιμετωπιστούν με τους ίδιους όρους και ταυτόχρονα δεν παίζουν τον ρόλο στο ενεργειακό σύστημα που παίζουν οι βασικές μονάδες λιγνίτη ή άλλες μονάδες ενεργειακής παραγωγής, οι οποίες είναι οι μονάδες μόνιμης εισαγωγής στο σύστημα. Είναι αυτές που καθορίζουν τη σταθερότητα του συστήματος και αποτελούν τις μονάδες base load, δηλαδή φορτίου μόνιμης παραγωγής ενέργειας».

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι: «Δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, παρά μόνο εάν μετά αλλάξει ο ρόλος που παίζουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο σύστημα».

«Η κουβέντα για το τι είναι μεγάλο και τι μικρό υδροηλεκτρικό έργο και για το τι ρόλο παίζει στο σύστημα είναι κατανοητή και με ξεπερνά από άποψη ειδικότητας και εξειδίκευσης στα θέματα της ενέργειας. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι ξεπερνάει η ανάλυση που κάνετε και την αντίληψη που έχουν οι τοπικοί πληθυσμοί και οι τοπικές κοινωνίες για τη διάκριση που εν τοις πράγμασι γίνεται εις βάρος τους.

Νομίζω ότι δηλώσατε με σαφήνεια ότι δεν σκοπεύετε να κάνετε κανενός είδους κίνηση όσον αφορά την ανταποδοτικότητα ή τη στήριξη από την ΔΕΗ, η οποία καλώς ή κακώς εκμεταλλεύεται πόρους και διαταράσσει και το οικολογικό περιβάλλον», είπε ο κ. Μπαργιώτας στη δευτερολογία του.

Υπενθύμισε δε στον κ. Σταθάκη ότι «η πολιτική σας παράταξη ήταν αυτή η οποία ξεσήκωσε κυριολεκτικά τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια και ακύρωσε ή άφησε ημιτελή με διάφορες παρεμβάσεις -πολιτικές και δικαστικές- τα έργα στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, για να περάσω στο δεύτερο μέρος της ερώτησης, με κύριο επιχείρημα ότι πρόκειται για μια σοβαρή οικολογική διαταραχή και οι οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή είναι τρομακτικές».

«Γι’ αυτά η ΔΕΗ, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, δεν έχει κάνει το παραμικρό για τις περιοχές», συνέχισε ο βουλευτής και σημείωσε ότι «αν ξεπεράσουμε, λοιπόν, το τεχνικό ζήτημα, κάποιου είδους ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία νομίζω ότι είναι υποχρέωση και της ΔΕΗ και του μελλοντικού ιδιοκτήτη ενδεχομένως στο απώτερο μέλλον, μιας και το μέλλον της ΔΕΗ και των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων είναι υπό συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Επιμένοντας στο θέμα του Αχελώου ο βουλευτής σημείωσε ότι «είναι συγκεκριμένες οι τοπικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην περιοχή, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα».

Κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στο «τι γίνεται με τις εναπομείνασες απαλλοτριώσεις και τις τελευταίες εργασίες της ΔΕΗ, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο έργο, ένα έτοιμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εδώ και δεκαετίες, να μην μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα, για να αποδώσει και στη ΔΕΗ και στη χώρα».

Ο κ. Σταθάκης απάντησε λέγοντας ότι «η ιδιαιτερότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών σε σχέση με την τοπική κοινωνία απαντάται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη της ΔΕΗ και τα έργα που από το 2008 έχει συμφωνήσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιλαμβάνουν πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση γεφυρών, αντλιοστάσια, αποκατάσταση κοίτης Αχελώου, αποθέσεις απορριμμάτων, οδοποιία και δεκάδες άλλα έργα. Άρα η απάντηση στο πρώτο ερώτημα «σε τι ωφελείται η τοπική κοινωνία», με δεδομένο την ιδιαιτερότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, απαντάται με τη στήριξη που προσφέρει η ΔΕΗ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης γι’ αυτές τις περιοχές».

Αναφερόμενος ειδικά στη Μεσοχώρα ο υπουργός είπε ότι «προχωράει, εφόσον διασφαλίστηκε ο πλήρης και καθολικός και οριστικός διαχωρισμός του από οποιαδήποτε έννοια εκτροπής του Αχελώου. Αυτό κατοχυρώθηκε. Από εκεί και πέρα, προχωράνε βήμα-βήμα -σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης- τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις, το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής, το οποίο προσπαθεί να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα. Εκκρεμούν αρκετά βήματα, όπως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσδιορισμένων εκτάσεων και η ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν διακοπεί ή έχουν καταστεί αναγκαίες, που αποτελούν πλέον μέρος των επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχει η ΔΕΗ και του σχεδιασμού που κάνει στις επενδύσεις της».

Ο κ. Σταθάκης κατέληξε λέγοντας ότι «βήμα-βήμα γίνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι σημαντικό και για τη ΔΕΗ και για το σύστημα της χώρας».

ΑΘΗΝΑ, Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass