ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ:

Βιολογικοί καθαρισμοί… παντού!

* Κ. Αγοραστός: Να μη μείνει χωρίς Βιολογικό κανένας οικισμός με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 15:22 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαϊ 2018 15:34

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων για οικισμούς Γ’ προτεραιότητας παρουσιάστηκε σε ημερίδα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία αποτελεσματικού διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων με τους αρμόδιους φορείς των έργων.


Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο κανένας οικισμός με ισοδύναμο πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 να μη μείνει χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Με σωστή στρατηγική, με σχέδιο, με προγραμματισμό και συνεργασία, έχουμε καταφέρει οι ελάχιστοι οικισμοί οι οποίοι δεν διαθέτουν τις αντίστοιχες υποδομές, να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και να έχουν τη δυνατότητα οι Δήμοι να προχωρήσουν τα έργα. Στεκόμαστε με σεβασμό προς το περιβάλλον, που είναι το κοινό μας σπίτι και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κινηθούν με ταχύτητα και με συνεργασία για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ε.Ε. Παναγιώτης Θάνου ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμη οικισμοί οι οποίοι δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και η χώρα πληρώνει πρόστιμα. Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε μια νέα αρχή για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε μια μελέτη και φιλοδοξούμε στο τέλος της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου να ολοκληρώσουμε τα έργα και η χώρα να είναι περήφανη ότι κοινοτικοί πόροι πιάνουν τόπο εδώ. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστό για τη συνεργασία και τη στήριξη από την αρχή σ’ αυτό το εγχείρημα».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Όπως έγινε γνωστό η Ελλάδα, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 τη σύνταξη και εφαρμογή ενός «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου (ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ) Υποδομών Λυμάτων», με στόχο την καταγραφή, ιεράρχηση ενεργειών, χρηματοδότηση και υλοποίηση εντέλει όλων των έργων που απαιτούνται, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σύστημα διακυβέρνησης. Συμπράττοντες είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργεία, Δήμοι, ΔΕΥΑ και Περιφέρειες, με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει 13 διακριτά Περιφερειακά Σχέδια. 35 οικισμοί της Θεσσαλίας εμπίπτουν στην Οδηγία. Οι 4 είναι Β’ προτεραιότητας οικισμοί: Είναι οι 4 πρωτεύουσες των Νομών, που ήδη έχουν συμμορφωθεί. Από τους 31 οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, όσοι δεν συμμορφώθηκαν ακόμα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 με ένταξη των έργων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (με 1 μόνο οικισμό –Ζαγορά- να εντάσσεται μόλις ωριμάσει/τελειώσει η μελέτη του που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους), και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας όλων εντός του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, η έγκαιρη υλοποίηση και λειτουργία των έργων. Αυτό απαιτεί ταχύτατες ενέργειες από όλους: Τους φορείς που μελετούν ή κατασκευάζουν τα έργα, τις οικονομικές υπηρεσίες των έργων, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ στις ενέργειές τους, τις Αρχές που αδειοδοτούν, τις Αρχές που νομοθετούν/ρυθμίζουν στο βαθμό που εμπλέκονται, τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους να χρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους ό,τι πρόσθετο σε έργο απαιτείται (π.χ. ιδιωτικές συνδέσεις) και να κινητοποιήσουν τους κατοίκους να συνδεθούν έγκαιρα στο Δίκτυο Αποχέτευσης για να τα λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα απαιτείται η συνεργασία όλων των μερών και η υποστήριξη του κράτους σε ζητήματα κεντρικά, για πραγματική ταχύτητα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη: της Επιτροπής Καθοδήγησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων της Θεσσαλίας (ΔΕΥΑ) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass