Ξεσηκωμός ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων στα Άγραφα

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2018 17:00

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αγραφιώτες από τα χωριά της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας έδωσαν το παρών, στην ημερίδα που διοργάνωσαν στην Αθήνα, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών της Καρδίτσας για την Προστασία των Αγράφων από κοινού με την δραστήρια εδώ και χρόνια Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, και τον νεοσυσταθέντα Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνέπειες της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων.

Συμμετείχαν επίσης δεκάδες Σύλλογοι της περιοχής και από τους δύο Νομούς, μέσω των εκπροσώπων τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Καρανίκας Ηλίας και Κώτσιας Θωμάς, πρώην βουλευτές, η πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνα Δεμίρη και Φώτης Κουρλαμάνης, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου κοιλάδας Αχελώου Τσιούνης Νικόλαος, από τον Σύλλογο Επιστημόνων Ευρυτανίας ο κ. Φώτης Κουρλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Δέπος Δημήτριος, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρυτανικών Συλλόγων για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ.κ. Σταθοπούλου Ελένη και Ράντζου Πόπη, η κ. Βάσω Χαλαστάνη του συλλόγου Απεραντίων και πολλοί άλλοι.

Οι εξαιρετικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις ειδικών και Πανεπιστημιακών, καθώς και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων Φορέων και απλών πολιτών, ανάδειξαν τις συνέπειες της εγκατάστασης ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών όγκων, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει ριζωμένο στα χωριά των Αγράφων.

Έγινε ενημέρωση για τα μέχρι τώρα βήματα στην αντιμετώπιση των ΒΑΠΕ, είτε αυτά είναι αιολικά «πάρκα» που σχεδιάζεται να καταλάβουν το 80% των κορυφογραμμών, είτε πληθώρα μικρών υδροηλεκτρικών που αναμένεται να φράξουν περισσότερο από μια φορά τον ρου όλων των φυσικών υδρορροών των Αγράφων.

Όπως τονίστηκε «η καταστροφή σχεδιάζεται για όλες τις κορυφές των Αγράφων, ξεκινώντας από την κορυφογραμμή της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, που είναι εντός των Διοικητικών Ορίων της Ευρυτανίας. Οι επιπτώσεις και στις περιοχές της Καρδίτσας από τα συνοδευτικά έργα των εγκαταστάσεων με την διάνοιξη δρόμων για την μεταφορά των πελώριων Ανεμογεννητριών είναι τεράστιες. Τα εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με σύρματα και πυλώνες που θα διέρχονται από τα Αλπικά Τοπία και τα παρθένα δάση της περιοχής, έρχονται να υπερδιογκώσουν το πρόβλημα».

Οι διοργανωτές απηύθηναν κάλεσμα σε όλους τους Αγραφιώτικους Φορείς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, καθώς και σε κάθε Αγραφιώτη, να προσυπογράψουν την προσφυγή κατά της εκκίνησης των έργων.

Κλείνοντας τις εργασίες της η Ημερίδα καθόρισε τις επόμενες κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, όπως οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου, στα Άγραφα Ευρυτανίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass