Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περισσότερη κοινοτική συμμετοχή θέλει ο Αγοραστός

ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΟ 85% ΑΠΟ 70% ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 17:00

Να αυξηθεί τουλάχιστον στο 85% από 70% που προβλέπεται τώρα το ποσοστό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προγράμματα του Ταμείου Συνοχής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες σε ημερίδα για την Πολιτική Συνοχής στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) και η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL), ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης όσο και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, θα πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμους τομείς σημαντικούς για τη χώρα και τις Περιφέρειές της με εξειδικεύσεις και διαφοροποιήσεις ανά Περιφέρεια, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιζητούμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της χώρας, για έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα περίοδο, απαιτείται να προϋπάρξουν τρεις βασικές παράμετροι:

-Η περιφερειακή διάσταση της νέας ΣΕΣ, με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών στην κατάρτισή της / σύνταξή της.

-Η αρχιτεκτονική της νέας ΣΕΣ σε Επιχειρησιακά Προγράμματα, με βασικό στοιχείο αυτής της αρχιτεκτονικής, 13 μεγάλου προϋπολογισμού Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), πολυτομεακά και πολυταμειακά, των οποίων οι πόροι θα πλησιάζουν τη συνολική κατανομή των πόρων της χώρας για τη νέα περίοδο. Με αυτή την Αρχιτεκτονική θα σχεδιασθεί και θα εφαρμοσθεί η Περιφερειακή Πολιτική της χώρας, ενώ δεν νοείται «πολυταμειακό» ένα Πρόγραμμα, όταν συγχρηματοδοτείται από δύο Ταμεία με πολύ μικρή συμμετοχή ενός Ταμείου, του οποίου μάλιστα τους πόρους τους «διοικούν» και τους κατευθύνουν, σε συγκεκριμένες δράσεις και με συγκεκριμένους τρόπους, κεντρικές Υπηρεσίες και Φορείς των Υπουργείων.

-Βασική παράμετρος έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και κυρίως των Περιφερειακών Προγραμμάτων της νέα περιόδου, είναι ένα απλοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), μέσω του οποίου την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη διαχείρισης των ΠΕΠ θα έχουν οι αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές (σύμφωνα με τον Κανονισμό), χωρίς τις δήθεν συντονιστικές παρεμβάσεις κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων».