Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρότυπο Κυκλικής Οικονομίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2018 17:00
Από την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Αγοραστού με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στις Βρυξέλλες Από την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Αγοραστού με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στις Βρυξέλλες

Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για στήριξη της τοπικής και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, βρίσκονται οι ελληνικές Περιφέρειες. Με βούληση, στρατηγικό σχέδιο και ενθάρρυνση των υγιών επιχειρήσεων στοχεύουν στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας που θα δίνουν λύσεις εκεί που παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα.

«Πρόκειται για μια στρατηγική, ένα σχέδιο, με συγκεκριμένες πολιτικές», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή την ομιλία του στη στρογγυλή τράπεζα για την «Ευρώπη της καινοτομίας» στο πλαίσιο του «Διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης» και της συνάντησης που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αγοραστός μίλησε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει, για τις μικρές και μεσαίας κλίμακας δραστηριότητες που αφορούν στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. «Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε περάσει ανεπιστρεπτί εδώ και πολλά χρόνια την περίοδο των ανεξέλεγκτων χωματερών, τις οποίες πρώτοι στην Ελλάδα κλείσαμε και αποκαταστήσαμε περιβαλλοντικά, με την πρώτη γενιά έργων που αφορά στην εξασφάλιση της άριστης λειτουργίας τριών χώρων υγειονομικής ταφής σε Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα – Καρδίτσα, που με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας επεκτάθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν τις εντελώς βασικές υποδομές ανακύκλωσης και να έχουν συγκριτικά με άλλους Δήμους καλά ποσοστά ανακύκλωσης. Μπορεί τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα να είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο ο Δήμος Βόλου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Αγοραστός για να συνεχίσει λέγοντας για την επόμενη φάση που είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση. «Περάσαμε στην επόμενη φάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσα από ένα καθολικά αποδεκτό Περιφερειακό Σχέδιο που συγκροτήσαμε με ευθύνη της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Συνδέσμους του για τη διαχείριση απορριμμάτων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2016 και σήμερα ωριμάζει η δεύτερη γενιά έργων και δράσεων. Μέριμνά μας , κάθε Δήμος να έχει τη χρηματοδοτική δυνατότητα και τα εργαλεία να υλοποιήσει σημαντικά έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Οι χρηματοδοτήσεις που προβλέφθηκαν για τους Δήμους είναι το δίκτυο των καφέ κάδων για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων στην πηγή με στόχο την κομποστοποίηση, το δίκτυο των Πράσινων Σημείων και των Γωνιών Ανακύκλωσης, οι τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου, μόλις ολοκληρωθεί η υλοποίησή του, εκτιμάται ότι θα προκύψουν περισσότερες από 500 νέες πράσινες θέσεις εργασίας, πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε έργα, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, να αυξηθεί σταδιακά η ανακύκλωση, να μειωθεί η ταφή στους ΧΥΤΑ που θα γίνουν ΧΥΤΥ (χώροι ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας). Αυτό το σχέδιο συμβαδίζει απόλυτα με την πολιτική και τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε για την κυκλική οικονομία για την επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ 2020-2027, ως εκ τούτου θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης και της τρίτης γενιάς έργων μετά το 2022 , ώστε να μην υπάρχει κανένας φυσικός πόρος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που να σπαταλιέται ή να παραμείνει αναξιοποίητης», υπογράμμισε.

Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδεικνύεται σταδιακά σε Πράσινη Περιφέρεια πρότυπο Κυκλικής Οικονομίας. Στόχος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, είναι «η δημιουργία μιας νέας πράσινης γενιάς στην Ελλάδα, μιας γενιάς με οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά».

Της Ζωής Παρμάκη

Gallery άρθρου