ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τον καπετάν Αγραφιώτη στην Καστανιά

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 22:24

Με μαζική συμμετοχή κατοίκων της Καστανιάς, φίλων και συγγενών του Βασίλη Μπότση (καπετάν Αγραφιώτη), πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας,εκδήλωση τιμής και μνήμης στον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αλλά και σε άλλους μαχητές και αγωνιστές της Καστανιάς.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Παναγιώτη Μπότση, εκ μέρους των συγγενών και φίλων του Καπετάν Αγραφιώτη (Μπότση Βασίλη).

Για την προσωπικότητα και τη δράση του καπετάν Αγραφιώτη μίλησε ο αντιστασιακός Βασίλης Φυτσιλής, όπως επίσης και για τον Καστανιώτη συναγωνιστή του καπετάν Αγραφιώτη και μαχητή του ΕΛΑΣ Γιώργο Ζαχαρόπουλο (καπετάν Φεραίος).

Ο Καπεταν-Αφραφιώτης υπήρξε επικεφαλής του Αρχηγείου Αγράφων μέχρι το τέλος του 1946. Συμμετείχε στη σύσκεψη στρατιωτικών το 1946 και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στις 7-2-1949. Ονομάστηκε συνταγματάρχης Πεζικού, τιμημένος νεκρός (Δ/γμα 19-3-49) του ΔΣΕ, στο πλαίσιο της όλης ηρωικής του δράσης, στην Κατοχή και, μετέπειτα, στον ΔΣΕ.

Για τους στόχους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και για την αναγκαιότητα διατήρησης με αυθεντικό τρόπο από μέρους του παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μίλησε η Ελένη Καρυά μέλος της Διοικούσας Επιτροπής

Την προσωπική της μαρτυρία και τις μνήμες της από την δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Καστανιάς κατέθεσε η κ. Κόγια.

Παρέμβαση από μέρους της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ έκανε το μελος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Αστέρης Χαλάτσης, που τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βγάζοντας διδάγματα απ' την ιστορία του Κόμματος, του εργατικού κινήματος. Μας παραδειγματίζουν κορυφαία γεγονότα και μορφές των ταξικών αγώνων όπως αυτή του καπετάν Αγραφιώτη και άλλων αγωνιστών. Τιμάμε όλους εκείνους που 100 χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ ή ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις του έδωσαν τη ζωή τους, ή δεν δείλιασαν μπροστά στις δυσκολίες, δεν τρόμαξαν από τις διώξεις και την αγριότητα του ταξικού αντιπάλου. Παίρνουμε δύναμη από την ηρωική ιστορία μας εξοπλιζόμαστε από τα διδάγματα γινόμαστε πιο ικανοί και ετοιμοπόλεμοι από την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που βγάζουμε από τη γνώση της ιστορίας του κινήματός μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια και προβολή dvd αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φωτ. Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass