Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουνήθηκε χθες η Θεσσαλία...

* ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ * ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΕΔΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ* ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 17:00
Για αρκετή ώρα υπάλληλοι του ΠΕΔΥ και πολίτες βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ. Με ευθύνη του Εγκέλαδου... Για αρκετή ώρα υπάλληλοι του ΠΕΔΥ και πολίτες βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ. Με ευθύνη του Εγκέλαδου...

Άλλοι ανησύχησαν, άλλοι όχι κι άλλοι δεν τον κατάλαβαν... Αλλά όλοι έψαχναν να βρουν τα ρίχτερ και το επίκεντρο. Διαφορετικό το χθεσινό πρωινό στην πόλη, λίγο πιο... κουνιστό εξαιτίας του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο 31 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά των Τρικάλων και κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. Το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν έντονα αισθητό και στη Λάρισα.

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Λάρισας κ. Βαγγέλης Γραντζής όπως είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου, αποφάσισε να δώσει εντολή για να εκκενωθεί το κτίριο του ΠΕΔΥ επί της Ρούσβελτ κι ο πεζόδρομος γέμισε με γιατρούς, υπαλλήλους και πολίτες που άλλοι με καροτσάκια, άλλοι με πατερίτσες κι άλλοι με χαρτιά στα χέρια ρωτούσαν πότε θα επανέλθει η κανονικότητα. Ο κ. Γραντζής προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους φορείς οι οποίοι όλο και τον παρέπεμπαν. Μάταια περίμενε οδηγίες ο διευθυντής γιατρός, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται αφού όλοι επείγονταν. Τελικά πήρε την απόφαση να ελέγξει ο ίδιος το κτίριο κι έτσι έληξαν στη Λάρισα οι παρενέργειες του σεισμού.

ΛΕΚΚΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Δρ. Ευθύμης Λέκκας που κατάγεται από την Καρδίτσα μίλησε στην «Ε» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός. Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε ήταν κάποιες κατολισθήσεις που κι αυτές γρήγορα άρθηκαν». Στην ερώτηση για το αν η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας δίνει σεισμούς, υπενθυμίζοντάς του τον σεισμό του 1954 με τους 25 νεκρούς, τους 117 τραυματίες και τις καταστροφές στις υποδομές ο καθηγητής σημείωσε ότι «όχι, η περιοχή δεν είναι σεισμογενής και το καταδεικνύει το γεγονός ότι πέρασαν 54 χρόνια για να δώσει ”σημαντικό” σεισμό».

«ΤΡΟΜΑΞΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ»

*Στο χωριό Πεζούλα Καρδίτσας ακριβώς δίπλα από το επίκεντρο του σεισμού τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά. «Τρομάξαμε αρκετά. Δυνατό κούνημα συνοδευόμενο από έντονο θόρυβο. Μέχρι και μια γέρικη μουριά που έχουμε στην αυλή κουνήθηκε κι αυτή! Μόνο ο σύζυγος ατάραχος συνέχισε να πίνει τον ελληνικό του» δήλωσε Λαρισαία με σπίτι στην Πεζούλα.

Θέλησε να ξεμουδιάσει ο Εγκέλαδος στον τάφο του, κουνήθηκε όλη η Θεσσαλία... Έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική η θεά Αθηνά όταν τον καταπλάκωνε με την Αίτνα.

Θανάσης Αραμπατζής

Σχετικά Άρθρα