Βάσεις των ΗΠΑ σε Λάρισα και Βόλο

ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 19:30

Τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, στη Λάρισα, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη πρότεινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η πρόταση Καμμένου έγινε γνωστή με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιοποίησε το Αμερικανικό Πεντάγωνο μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών. Όπου ο κ. Καμμένος ακούγεται να λέει πως «η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

Η πρόταση του κ. Καμμένου αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας από τον περασμένο Μάρτιο χρησιμοποιείται ως βάση των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών MQ-9 Reaper, που ήδη επιχειρούν στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της 110 ΠΜ ήταν ενταγμένη και η προσγείωση, στις 10 Αυγούστου, ζεύγους αμερικανικών αεροσκαφών F-22 Raptor της USAF. Τα stealth μαχητικά F-22 προσγειώθηκαν στη Λάρισα προερχόμενα από τη βάση τους στη Γερμανία και ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν για λίγες ώρες, τελικά παρέμειναν για δύο ημέρες, ενώ τα πληρώματα των αεροσκαφών υποδέχθηκαν ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης και ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τίμοθι Κίτερ.

Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, στις 12 Σεπτεμβρίου, την 110 Πτέρυγα Μάχης επισκέφθηκε πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξετάζοντας υποδομές. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας έχει «προκριθεί» από τους αξιωματικούς των ΗΠΑ με αφορμή και τον ευρύτερο σχεδιασμό τους στα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή και η νέα επίσκεψη του κλιμακίου επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό των ΗΠΑ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, ο κ. Καμμένος έκανε την εξής δήλωση: «Για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουμε.

Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.

Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, για το αν ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τους Αμερικανούς ο κ. Καμμένος απάντησε πως «συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες».

 Για την πιθανότητα νέας στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως «υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

ΚΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου, από το ΚΚΕ σημειώνεται πως «όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημοσίως, διά στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση, ο λαός μπορεί να φανταστεί τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Αμερικάνους. Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Γι’ αυτό κι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τους σχεδιασμούς που υπηρετεί, βάζοντας τον λαό σε τεράστιους κινδύνους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass