Χρειάζονται ουσιώδεις αλλαγές για την αυτοτέλεια των δήμων

Τονίστηκε στις Επιτροπές Θεσμών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ στο Μουζάκι

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:12

Η ουσία του «Κλεισθένη Ι», η επόμενη ημέρα και η περεταίρω εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Θεσμών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη στο Μουζάκι, έδρα του Δήμου Μουζακίου και η δεύτερη στα Καλύβια Φυλακτής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στον Νομό Καρδίτσας.

Τις πολύ σημαντικές συνεδριάσεις άνοιξαν με χαιρετισμούς και σχετικές τοποθετήσεις ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, δήμαρχος Μεταμόρφωσης Αττικής κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δημήτρης Τσιαντής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Τσιάμης, δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε..

Τις εργασίες των Επιτροπών χαιρέτησε μέσω skype ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος λόγω φορτωμένου προγράμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, οι δήμαρχοι Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης, Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, Μετεώρων κ. Χρήστος Σινάνης, Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας,Φαρσάλων κ. Αριστομένης Καραχάλιος, Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας και άλλοι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α από τη Θεσσαλία και τη χώρα γενικότερα.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός επισήμανε πως «η ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» αντιμετωπίστηκε με πολύ αρνητική διάθεση από την πλειοψηφία του κορυφαίου οργάνου της Αυτοδιοίκησης και δικαίως διότι το πολλάκις διαφημιζόμενο από την κυβέρνηση ως «μεταρρυθμιστικό» σχέδιο νόμου δεν απαντάει ούτε κατ’ ελάχιστο στο κοινό αίτημα για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων»!

«Όπως όλοι διαπιστώσαμε -πρόσθεσε- πέρα από την επιβεβλημένη αντιμετώπιση θεμάτων τεχνικής φύσεως, επικεντρώθηκε κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση προέβη σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, όχι για να διορθώσει κακώς κείμενα, ούτε για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δαιδαλώδους νομικού και οικονομικού συστήματός της Τ.Α., αλλά για να ελέγξει τις τοπικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην ιδεοληπτική πολιτική φιλοσοφία της. Ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί γι’ αυτήν ένα νομικό «όχημα» για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας της Τ.Α. μέσα από την εφαρμογή ενός κομματικής έμπνευσης εκλογικού συστήματος, το οποίο ονόμασε «απλή αναλογική» και ευνοεί εντέχνως δημοτικές παρατάξεις αποκλειστικά μειοψηφικής και όχι πλειοψηφικής δυναμικής! Θα έλεγα ότι εξυπηρετεί πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις του εκλογικά συρρικνωμένου πλέον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος θέλει να αποκτήσει νομικά κατοχυρωμένο ρυθμιστικό ρόλο στην άσκηση της διοίκησης στους Δήμους και στις περιφέρειες, με μετεκλογική φαλκίδευση της αρνητικής προς αυτό βούλησης του εκλογικού σώματος»!

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Κωτσός προέτρεψε τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς να συνεχίσουν όλοι μαζί «να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κεντρική εξουσία για τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ

Κοινή ήταν πάντως οι διαπίστωση των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, ότι ο «Κλεισθένης Ι» χρειάζεται ουσιώδεις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οριστικά οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες, οι πόροι και οι λειτουργίες του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και της Τ.Α.

Σχετικές προτάσεις, που η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μεταξύ άλλων:

* Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του ζητήματος των ανθρωπο-γεωγραφικών και λοιπών διαφορών των Δήμων ως πολιτικο–διοικητικών οντοτήτων του Πολιτειακού συστήματος της χώρας μας.

* Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου Εσωτερικού Ελεγκτικού Μηχανισμού στους Δήμους που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων Διοίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, πλην του Κατασταλτικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

* Άμεση έναρξη διαλόγου προκειμένου να προσδιορισθούν επακριβώς τα παρακρατηθέντα ποσά των Δήμων και να συμφωνηθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσής τους.

* Κατάργηση των άρθρων με τις οποίες καθιερώνεται το νέο εκλογικό σύστημα. Για την εκλογική διαδικασία στις κοινότητες, ουσιαστικά θεσμοθετείται ένας επιπλέον βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που ρητά απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

* Συμμετοχή της ΚΕΔΕ ως ανώτατο συλλογικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Πρωθυπουργός για τη διαβούλευση εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

* Μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ΟΤΑ.

* Επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

* Διατύπωση Ολοκληρωμένων Στρατηγικών, στο πλαίσιο των οποίων προσδιορίζεται η σχέση των πόλεων με την ανάπτυξη περιαστικών και αγροτικών μικροπεριφερειών, των οποίων αυτές αποτελούν κέντρα. Οι Ολοκληρωμένες αυτές Στρατηγικές για την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρέπει να συντονίζονται και με τον χωρικό σχεδιασμό.

* Ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων και έργων συλλογής (φράγματα, έργα ανάσχεσης, ταμιευτήρες κτλ) ώστε οι κατάντι περιοχές να προστατεύονται και παράλληλα να εξασφαλιστούν αποθέματα νερού ύδρευσης και άρδευσης για τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες.

* Εκπόνηση στρατηγικών ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ειδική έμφαση στον Πολιτισμό, έτσι όπως εκδηλώνεται και εκφράζεται από την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τα ήθη και έθιμα, ακόμα και τη γαστρονομία.

* Το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, με τους αναλογούντες πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό, να περάσει στους Δήμους.

* Πρόβλεψη και ειδικές διατάξεις για όλες τις δημόσιες πολιτικές, όταν αυτές νομοθετούνται στη Βουλή, ώστε να βρίσκουν εφαρμογή και στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

* Εκκίνηση επιτέλους των διαδικασιών πραγματικής μεταρρύθμισηςκαι αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Μ.Ε.Τ.Α.) στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος υποστήριξης της εφαρμογής του νέου σχεδιασμού, το οποίο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως χρηματοδοτικός μηχανισμός. Πηγές χρηματοδότησης να είναι το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος II, τo Πράσινο Ταμείο, η νέα γενιά Παρακρατηθέντων και η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Τ.Α..

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass