ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΑΜΟΙΒΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αιρετοί - «μαθητές» για δικαιώματα και υποχρεώσεις

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2014 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:27

Επιμέλεια: Γιώργος Ρούστας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν κυρίως οι νέοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε στην ΔΕΥΑΛ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη ΔήμοςΝΕΤ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Μπλάγας παρείχε χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, για τις αντιμισθίες και το πως γίνονται οι προσλήψεις προσωπικού.

Αναλυτικότερα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι αιρετοί είναι τα εξής:

 

7 Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν

τα νέα Δημοτικά Συμβούλια

 

Σχετικά με τον χρόνο ορκωμοσίας, όποιος από τους εκλεγέντες δεν αποποιηθεί την εκλογή του τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι την 20ή Αυγούστου 2014, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί. Κρίνεται σκόπιμο η ορκωμοσία να μην προγραμματισθεί πριν την ημερομηνία αυτή. Ο εκλεγείς δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση θα πρέπει να κοινοποιηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας. Η εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου θα διενεργηθεί την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, δηλαδή 7 Σεπτεμβρίου. Τη σχετική πρόσκληση απευθύνει ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Πρόεδρος στο Δ.Σ. αναδεικνύεται από την παράταξη του επιτυχόντος συνδυασμού, αντιπρόεδρος από την μείζονα παράταξη της μειοψηφίας και γραμματέας από τις λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας (αν δεν υπάρχουν προτείνεται από την παράταξη της πλειοψηφίας). Δεν είναι απαραίτητα μυστική η ψηφοφορία, αν αποφασιστεί από τις παρατάξεις. Καλούνται οι παρατάξεις χωριστά για κάθε εκλογή μονομελούς οργάνου. Ο χώρος δεν είναι απαραίτητο να είναι ξεχωριστός / διακριτός. Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Εάν ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση για έναν από τους ανωτέρω τομείς, τότε μπορεί να έχει έως ένα νομικό πρόσωπο για τον άλλο τομέα. Το Διοικητικό Συμβούλιο των νομικών προσώπων των ΟΤΑ αποτελείται από πέντε έως δεκαπέντε μέλη, με τους αναπληρωτές τους και ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοτικές Επιχειρήσεις θεωρούνται οι εξής: Μία κοινωφελή επιχείρηση, μία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), μία επιχείρηση με ειδικό σκοπό όπως η λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον λειτουργούσαν αντίστοιχες στους συνενούμενους δήμους και μία δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ., εφόσον είχαν συσταθεί τέτοιες εταιρίες στους συνενούμενους δήμους. Υφιστάμενες αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνεχίζουν να λειτουργούν. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις απαρτίζονται από 7 έως 11 μέλη. Από τα μέλη αυτά τουλάχιστον: τρεις (3) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου (ένα μέλος από τη μειοψηφία), ένας (1) είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων (πάνω από είκοσι (20) εργαζόμενους), ένας (1) είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής. Τα υπόλοιπα μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου που έχουν σχετική πείρα ή γνώσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Η θητεία του αντιδημάρχου αναφέρεται στην απόφαση ορισμού του ως αντιδημάρχου. Ο δήμαρχος μπορεί να αντικαταστήσει τον αντιδήμαρχο και πριν από τη λήξη της θητείας του, αν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί από την παράταξή του. Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή μετέχουν ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος που έχει οριστεί αναπληρωτής του ή ο αντιδήμαρχος που εγγράφεται πρώτος στην απόφαση διορισμού των αντιδημάρχων.

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης αφορά δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων. Επιλέγεται κατόπιν προκήρυξης, οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Γίνεται εντός έξι (6) μηνών από την εγκατάσταση των αρχών, πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, να προέρχεται από την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών Δ.Σ. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική, ενώ η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Πώς προσλαμβάνουν οι Δήμοι

Οι κυριότερες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες: Προσωπικό με σύμβαση διάρκειας μέχρι δύο (2) μήνες (και αναπλήρωσης λόγω κυήσεως, τοκετού και μητρότητας, αργίας ή διαθεσιμότητας). Προσωπικό με σύμβαση διάρκειας έως 135 ημέρες έργων με αυτεπιστασία. Πρόσληψη προσωπικού μέχρι και πέντε ημερομίσθια. Πρόσληψη Υδρονομέων Άρδευσης. Προσωπικό με σύμβαση διάρκειας μέχρι οκτώ (8) μήνες για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Προγράμματα ΟΑΕΔ. Δικηγόροι των Δήμων, των ιδρυμάτων των συνδέσμων. Προγράμματα ΟΑΕΔ. Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Καλλιτεχνικό Προσωπικό (μουσικοί). Ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Συμμόρφωση σε Δικαστικές αποφάσεις. Μετακλητοί Συνεργάτες.

Σχετικά με τους Ειδικούς συμβούλους το καθεστώς που ισχύει είναι: Δεν ασκούν αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, Απευθύνονται προς τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την οικονομική Επιτροπή. Ειδικά οι επιστημονικοί συνεργάτες παρέχουν υπηρεσίες σε εξειδικευμένα επιστημονικά και τεχνικά θέματα.

Στον προληπτικό και προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάγονται σε έλεγχο οι δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό ισχύει εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, άρα ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό σημαίνει άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, αυξήσεις φόρων, υποχρεωτική επιβολή και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3%, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

 

 

ΤΙ ΠΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Αντιμισθίες και οδοιπορικά

 

Αντιμισθία Αιρετών δικαιούνται οι εξής: Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, και οι πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων. Ανάλογα με τον αριθμό αντιδημάρχων στο δήμο: Έως 2 αντιδήμαρχοι δικαιούται αντιμισθία ο 1. Έως τέσσερις, οι 2, έως πέντε οι 3, έως έξι οι 4, έως οκτώ δικαιούνται οι 5, έως εννέα οι 6, από δέκα έως δώδεκα οι 7 και από δεκατρείς και άνω οι 8. Σε δήμους άνω των 200.000 κατοίκων το σύνολο των αντιδημάρχων δικαιούται αντιμισθίας. Όσοι αντιδήμαρχοι δεν δικαιούνται αντιμισθίας χορηγείται η ειδική άδεια, αν είναι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, ενώ οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Επιλογή αντιμισθίας ή αποδοχών της θέσης έχουν το δικαίωμα οι παρακάτω: Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, οι πρόεδροι συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Αυτοί θα επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία. Οι συνταξιούχοι είτε την αντιμισθία, είτε παραιτούμενοι αυτής, τη σύνταξή τους. Την αντιμισθία την πληρώνει ο δήμος, τις αποδοχές θέσης ο δήμος και την σύνταξη του το ασφαλιστικό ταμείο. Η διαδικασία επιλογής γίνεται με δήλωση στον δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης και σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων. Οι δήμαρχοι άνω των 100.000 κατοίκων δικαιούνται αντιμισθία 4.275 ευρώ, από 20.000 έως 100.000 κατοίκους 3.420 ευρώ. Κάτω των 20.000 κατοίκων οι αντιδήμαρχοι δικαιούνται το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας του δημάρχου. Άνω των 100.000 κατοίκων 2.137,50 ευρώ, από 20.000 έως 100.000 κατοίκους 1.710 ευρώ, κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50 ευρώ. Οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων σε δήμο άνω των 100.000 κατοίκων λαμβάνουν 900 ευρώ, σε δήμο από 20.000 - 100.000 κατοίκους 720 ευρώ, και κάτω των 20.000 κατοίκων θα λάβει 540 ευρώ. Η προσαύξηση της αντιμισθίας όταν είναι μικρότερη των αποδοχών της θέσης (παλαιό καθεστώς) καταργήθηκε. Συνταξιούχοι δημόσιου τομέα που λαμβάνουν και αντιμισθία: Συνταξιούχοι Δημοσίου 30% της σύνταξης, συνταξιούχοι φορέων του Υπουργείου Εργασίας 30% της σύνταξης, πρόεδροι ή μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, φορέων του δημόσιου τομέα, λαμβάνουν σύνταξη το ήμισυ των προβλεπόμενων αμοιβών της θέσεως τους. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που λάμβαναν και αντιμισθία πριν το 55ο έτος, αναστέλλεται πλέον η καταβολή της σύνταξης. Μετά το 55ο έτος θα καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη έως 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, πάνω από το όριο περικοπή του 70%. Σχετικά με τις απολαβές αιρετών με περισσότερα αξιώματα και αποζημιώσεις συνεδριάσεων, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, οι σύμβουλοι λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Η επιλογή γίνεται με υπεύθυνη δήλωση και στους δύο φορείς. Η ειδική άδεια αιρετών που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα χορηγείται υποχρεωτικά στους δημάρχους, στους αντιδημάρχους και στους Συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης, εφόσον είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το καθεστώς υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της άδειας θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Σε Δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποχρεούνται σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3213/2003, μεταξύ άλλων οι εξής: Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών, ποιότητας Ζωής, πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ, πρόεδροι Δ.Σ. αμιγών ή μικτών Δημοτικών Επιχειρήσεων, πρόεδροι Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, πρόεδροι και μέλη Επιτροπών Διενέργειας και Αξιολόγησης Διαγωνισμών Προμηθειών και Υπηρεσιών (εφόσον αυτές υπερβαίνουν τις 150.000ευρώ/ανά διαγωνισμό, γενικοί διευθυντές και διευθυντές Προμηθειών, πρόεδροι και μέλη Επιτροπών διαγωνισμού και εισηγήσεων ανάθεσης έργων (εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ), τα αναπληρωματικά μέλη των παραπάνω επιτροπών.

Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Κάθε χρόνο το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους κατά το διάστημα της θητείας, και για τρία (3) χρόνια μετά (τροποποιήθηκε η ανωτέρω προθεσμία και υποβάλλεται το αργότερο 3 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης τιμωρείται με φυλάκιση του υπόχρεου τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Ακόμη προβλέπεται κάθειρξη του υπαίτιου μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, (για αποκρυπτόμενη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ). Χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ ευρώ έως 100.000 ευρώ (λόγω αμέλειας).

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Όσον αφορά στα οδοιπορικά των αιρετών είναι απαραίτητες οι εξής αποφάσεις: Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, μπορούν να μετακινούνται εκτός της έδρας του δήμου για εκτέλεση υπηρεσίας, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις επιτρέπεται να μετακινηθεί εκτός έδρας ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος, χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου. Το συμβούλιο αποφασίζει χωρίς καθυστέρηση αν η μετακίνηση ήταν επιβεβλημένη ή όχι. Η απόφαση του γενικού γραμματέα, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, δηλ. να εκδοθεί εκ των υστέρων. Η ημερήσια αποζημίωση περιλαμβάνει την κάλυψη έκτακτων εξόδων ορίζεται σε 29,35 ευρώ. Η χρήση Κινητής Τηλεφωνίας από αιρετούς δίνεται σε δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους συμβουλίων, δημοτικών διαμερισμάτων και Δημοτικών Συμβουλίων δήμων άνω των ογδόντα χιλιάδων (80.000) κατοίκων, καθώς και δήμων πρωτευουσών νομών και σε γενικούς γραμματείς των δήμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass