Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΣ 2014-2020:

Πρόταση «υποταγμένη» σε κυβερνητικές-μνημονιακές επιταγές

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2014 20:36 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:41
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Σε κλίμα... άρνησης, έντασης και οξείας κριτικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πέρασε την Παρασκευή το βράδυ από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, η πρόταση που κατάρτισε η Περιφερειακή Αρχή για το ΣΕΣ 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) ή «νέο ΕΣΠΑ» όπως είναι ευρύτερα γνωστό.
Πρόταση η οποία, μετά και την έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μέχρι τις 17 Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των κονδυλίων για τη Θεσσαλία, φθάνει τα 611 εκ. ευρώ, ενώ ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, έχει επισημάνει, ότι στο σύνολο - με τα κονδύλια από τα τομεακά προγράμματα που θα διεκδικηθούν - το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει το 1 δισ.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την Περιφερειακή Αρχή για «παράδοση άνευ όρων» και υποταγή στις κυβερνητικές επιταγές και για «προσχηματική διαβούλευση» και υποστήριξε ότι πρόκειται για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη Θεσσαλία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Μπούτας, υποστήριξε ο,τι και το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20 εντάσσεται στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ο Αντώνης Αδάμ από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, τόνισε ότι «η εμπορευματοποίηση κοινωνικών παροχών και η περαιτέρω ελαστικοποίηση – ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων» εξυπηρετούνται και μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Εν τέλει η πρόταση της περιφέρειας για το ΣΕΣ 2014-2020 πέρασε με τις ψήφους των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά επίσης και δύο συμβούλων της παράταξης της κ. Λιακούλη, της Αγγέλας Βαγενά και του Θανάση Τσιάρα, οι οποίοι ψήφισαν θετικά, ενώ οι υπόλοιποι καταψήφισαν.
Ενώ η πρόταση περί της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 στην Θεσσαλία, η οποία εξετάστηκε ως ξεχωριστό θέμα εγκρίθηκε τόσο από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και από τους τέσσερις συμβούλους της «Θεσσαλών Δύναμη» που ήταν παρόντες και συμμετείχαν στις ψηφοφορίες. Δηλαδή πριν των δυο προαναφερομένων το υπερψήφισαν και οι Λίτσα Λιακούλη και Τζούλια Τσαλίκη.
Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες κατά την προχθεσινή συνεδρίαση για το «νέο ΕΣΠΑ».
Συγκεκριμένα:
 Η ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ
Για «παράδοση άνευ όρων» της Περιφερειακής Αρχής και μία ακόμη ευκαιρία χαμένη για τη Θεσσαλία, μίλησε η επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Ευαγγελία Λιακούλη.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την Περιφερειακή Αρχή είναι υποταγμένο στις κυβερνητικές επιταγές, και η Περιφέρεια Θεσσαλία είναι η πιο αδικημένη στην κατανομή των κοινοτικών πόρων για την κρίσιμη περίοδο 2014-2020.
Χωρίς καμία σοβαρή διεκδίκηση, υποταγμένος στις κυβερνητικές επιταγές των ομογάλακτών του, ο κ. Αγοραστός δέχθηκε να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας η πιο αδικημένη στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την κρίσιμη περίοδο 2014-2020.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει ποσοστό ίσο με το 3,23 % του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί τα έργα και – ακόμη χειρότερα – μόλις το 1,5% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που στηρίζει τις δράσεις για την απασχόληση και τη φτώχεια, δηλαδή έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεκδίκησης και κατάκτησης πόρων, ανάμεσα στις Περιφέρειες όλης της χώρας, αν και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες.
Σε δεύτερο επίπεδο, αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Αγοραστού, το γεγονός ότι κατένειμε τα παραπάνω, με τον πλέον αντιαναπτυξιακό και αναντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής, τρόπο.
Η ουσία του θέματος αποδεικνύεται με απλούς αριθμούς που δεν αμφισβητούνται: Η Θεσσαλία είναι 12η σε θέση περιφέρεια σε σύνολο δεκατριών στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, δηλαδή είναι η πιο φτωχή , μετά την Ήπειρο, περιφέρεια της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, από τους πόρους που διατίθενται από το ΕΤΠΑ αναλογούν μόλις 360 ευρώ ανά Θεσσαλό συνολικά για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ αν αφαιρέσουμε και τους πόρους που θα κατανεμηθούν στα ευρωπαϊκά δίκτυα (48 εκατ. ευρώ), μας μένουν 295 ευρώ ανά Θεσσαλό, δηλαδή 42 ευρώ το χρόνο για τον καθένα μας!
Το ίδιο ακριβώς αναλογικά ισχύει για υπόλοιπα ταμεία.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύουν αβίαστα τη μία και μοναδική αλήθεια: δυστυχώς απωλέσθη μια μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η Περιφερειακή Αρχή προέβη σε παράδοση άνευ όρων στις κεντρικές επιταγές.
Εξάλλου η κ. Λιακούλη χαρακτήρισε «προσχηματική» τη διαβούλευση η οποία «έγινε για τους τύπους και όχι για την ουσία, χωρίς καμία ειλικρινή πρόθεση διαλόγου». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης για το ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν συνεδρίασε ποτέ στα τρία προηγούμενα χρόνια.
«Ποια είναι η πολιτική έμπνευσή σας και η πολιτική απόφασή σας;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στον περιφερειάρχη.
Ενώ τόνισε: «Θέλουμε μια Θεσσαλία με έμφαση και δύναμη κυρίως στον πρωτογενή τομέα; Ενισχύουμε την επόμενη δεκαετία τη Θεσσαλία κυρίως τουριστικά και αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό της πλούτο; Επενδύουμε κυρίως στην καινοτομία και τη γνώση; Αναπτύσσουμε κυρίως τον τριτογενή της τομέα;
Κανένας σαφής προσανατολισμός...
Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: Διαχειρίζεστε και πάλι τη φτώχεια μας, χωρίς να δίνετε σύγχρονη αναπτυξιακή ταυτότητα στη Θεσσαλία.
Όμως χωρίς εξειδίκευση της ανάπτυξης, χωρίς σύγχρονη στρατηγική και συγκεκριμένο στόχο για το πού θέλουμε να πάμε τη Θεσσαλία του 2020 και πώς θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις για να βγούμε από την κρίση, οι 167 σελίδες που περιγράφουν δήθεν το σχέδιό σας και αναφέρονται στην «αρχιτεκτονική των προγραμμάτων», δυστυχώς για άλλη μια φορά περιγράφουν την «αρχιτεκτονική μιας παράγκας»...
«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Τη θέση ότι και το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20 εντάσσεται στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου, επισήμανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Μπούτας.
Με το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, όπως ομολογείται στην αρχή του κειμένου, η παράταξή σας κ. περιφερειάρχα, τόνισε ο κ. Μπούτας, βάζει και τη δικιά της πλάτη στην υλοποίηση των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματών, υλοποιεί αυτό που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, εντάσσει το ΠΕΠ στη λεγόμενη ‘’έξυπνη ανάπτυξη’’.
Η περιγραφή των στόχων, στα κείμενα που συζητάμε, είναι αποκαλυπτική: έρευνα - καινοτομία-σύνδεση έρευνας με την παραγωγή - ευρυζωνικά δίκτυα – επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα - εξωστρέφεια – ενέργεια – περιβάλλον - υποδομές μεταφορών όλα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων. Οι αναφορές στο ανθρώπινο δυναμικό, στη φτώχεια κ.λπ. δεν αφορούν στη βελτίωση της ζωής μας αλλά το πώς θα γίνουμε καλά και φτηνά εργαλεία για τους επιχειρηματίες, παρατήρησε.
Είναι ολοφάνερο, και στους κακόπιστους ακόμα, ότι η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ είναι εργαλείο ενίσχυσης των μονοπωλίων τόνισε ο Β. Μπούτας. Το ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Θεσσαλίας και κάθε άλλο ΠΕΠ, είναι μακροπρόθεσμα εργαλεία που υπηρετούν τους ίδιους στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των διαθέσιμων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία χρηματοδοτούν δράσεις που συμβάλλουν άμεσα στη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων αυτών, επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το τμήμα αυτό είναι πάνω από 45%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη.
Ο κ. Μπούτας «επιτέθηκε» στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για την αντιλαϊκή πολιτική που οι εκπρόσωποί τους και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακολουθούν με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ανισομετρίες στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στις Περιφέρειες.
Η Θεσσαλία βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή φθίνουσα πορεία την τελευταία δεκαπενταετία, όπως ομολογείτε στα κείμενά σας, υπογράμμισε.
Με τα ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, κλπ που υπηρετούσαν τη στρατηγική της Λισαβόνας καταφέρατε να κάνετε τη Θεσσαλία τη φτωχότερη περιφέρεια, ενώ είναι ένας εύφορος κάμπος που θα μπορούσε να χορτάσει της Ελλάδα αγροτικά προϊόντα και να κάνει και εξαγωγές. Η καινοτομία και οι ‘’εξυπνάδες’’ λείπουν από τους αγρότες; Όχι φυσικά! Αλλά πώς να καλλιεργήσουν και να παράγουν όταν με τις αλλεπάλληλες ΚΑΠ τους διώξατε από τα χωράφια και τους στέλνετε μετανάστες;
Οι θέσεις οι δικές μας και του κόμματός μας, του ΚΚΕ, για τον χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ επιβεβαιώνονται πλήρως. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι αδύνατη κάτω από τη λειτουργία του σιδερένιου νόμου του κέρδους. Υπάρχει λύση, υπάρχει άλλος δρόμος που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και οδηγεί στον περιορισμό και στην πορεία στην εξάλειψη των κοινωνικών και περιφερειακών αντιθέσεων.
Όμως δεν σταυρώνουμε τα χέρια περιμένοντας τη λαϊκή εξουσία, αλλά παλεύουμε για να διατεθούν τα χρήματα από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ κλπ για έργα που να υπηρετούν τον λαό, π.χ. για την εκτροπή του Αχελώου, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προγράμματα κατασκευής λαϊκών κατοικιών, υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, για προστασία των ανέργων κ.λπ.
 Καλούμε και τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία να παλέψουν για το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να εμποδιστεί και στη συνέχεια να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ
«Η εμπορευματοποίηση κοινωνικών παροχών και η περαιτέρω ελαστικοποίηση – ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων» είναι κατά τον Αντώνη Αδάμ εκπρόσωπο της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία-ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» οι στόχοι που εξυπηρετούνται και από το νέο ΕΣΠΑ καθώς εναρμονίζονται με τις γενικότερος κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του, η άμεση διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων συνδυάζεται με την αυστηρή συμμόρφωση με τις διαχειριστικές και ουσιαστικές προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σχολίασε και είναι τεράστια αυταπάτη να ισχυρίζεται κανείς ότι θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για κοινωνική πολιτική, για την καταπολέμηση της φτώχειας κλπ. Η ίδια η ΕΕ φροντίζει να υπάρχουν τέτοιας κατεύθυνσης κονδύλια αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και με την επίφαση της κοινωνικής ανακούφισης να δρομολογείται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών παροχών και η περαιτέρω ελαστικοποίηση – ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων με τους 5μηνίτες των Κοινωφελών προγραμμάτων, με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) κ.λπ. Αποτελούν το κυρίως πεδίο δοκιμασίας και εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ για μετατροπή της εργασίας από δικαίωμα σε «ανταλλακτικό εμπόρευμα». Το νέο κοινοτικό πρόγραμμα, το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), επισήμανε ο κ. Αδάμ, θα παίξει κυρίως το ρόλο της «μόχλευσης» κεφαλαίων με συνδυασμένα επενδυτικά σχήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλους τους νόμους για τα φαστ-τρακ και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, η αρμοδιότητα της έγκρισης των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει μεταφερθεί στις Περιφέρειες.
Για να υπάρξουν κονδύλια για κοινωνική πολιτική, προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργία θέσεων εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, για την προστασία των κοινωνικών αγαθών: υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό, συγκοινωνίες, ένας τρόπος υπάρχει: να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Να μην πηγαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες και τους ‘τοκογλύφους χωρίς σύνορα’.
Για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, για να υπάρξουν δημόσιες υπηρεσίες και δομές στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των ηλικιωμένων, πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας, στήριξης των λαϊκών οικογενειών, ανυπακοή, ρήξη με την κυβέρνηση και την επιτροπεία της τρόικας, αποδέσμευση από την Ε.Ε.
Για μας, κατέληξε, την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΝΤΑΡΣIΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ», η οποιαδήποτε ανάπτυξη πρέπει να είναι σε όφελος των εργαζομένων και της Θεσσαλίας. Προϋποθέτει δε και απαιτεί τη σύγκρουση και αντικαπιταλιστική ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης με διαγραφή του χρέους, έξοδο από ευρώ, ΟΝΕ, αποδέσμευση από ΕΕ. κατάργηση του Καλλικράτη. Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες. Ενέργεια – νερό – περιβάλλον δεν είναι εμπορεύματα είναι κοινωνικά αγαθά δωρεάν για το λαό.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass