ΑΝΑΒΑΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το «Ποτάμι» σκαρφάλωσε στα Μετέωρα

*Μπορεί να συνυπάρξει η αναρρίχηση με τα μοναστήρια, υποστηρίζουν τα δύο στελέχη του κόμματος

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2014 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:13
 
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων μπορεί να συνδυαστεί με την αναρρίχηση;
Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο ανέκυψε όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είπε «όχι» σε πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης να διοργανώσεις εκεί το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης. Το περίφημο Petzl Rocktrip Festival.
Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα έδωσαν χθες δύο μέλη του «Ποταμιού» που πραγματοποίησαν εκεί αναρρίχηση διαμαρτυρίας υπογραμμίζοντας ότι: «η αναρρίχηση και τα μοναστήρια μπορούν να συνυπάρξουν στα Μετέωρα».
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν σκαρφαλώνοντας στο βράχο Δουπιάνης στα Μετέωρα επί δίωρο, οι Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα που ήταν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του «Ποταμιού».
Η αναρρίχηση έγινε, υπό τα βλέμματα πολλών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο προκειμένου να παρακολουθήσουν το εγχείρημα, ενώ κάποιοι από αυτούς δοκίμασαν επίσης και να αναρριχηθούν. Στη συνέχεια δε, στο σημείο όπου έγινε η αναρρίχηση έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν τις θέσεις του «Ποταμιού» για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ψημένος, για τέτοιους είδους ζητήματα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός τόπος συνεννόησης-εν προκειμένω μεταξύ του ΚΑΣ και του Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Όπως παρατήρησε η δικαιολογία που έδωσε το ΚΑΣ για την απόρριψη του αιτήματος διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα, ήταν ότι η συγκριμένη δραστηριότητα δεν συνάδει με την ιερότητα του χώρου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε τα τελευταία 50 χρόνια έρχονται στα Μετέωρα
αναρριχητές από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν αναρρίχηση σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς κροκαλοπαγή βράχο, μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
Πέραν του ότι από τη φυσική διαμόρφωση του χώρου και οι ίδιοι οι καλόγεροι ήταν κατά μία έννοια κατά το παρελθόν και αναρριχητές από τη στιγμή που η πρόσβαση στις σκήτες τους γινόταν μόνον με ένα τρόπο: ανεβοκατέβαιναν με σχοινιά.
Ενώ στη σύγχρονη εποχή οι αναρριχητές που επισκέπτονται τα Μετέωρα είναι φυσιολάτρες, μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ο καθένας στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα τοπικά εστιατόρια, και ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα.
Σε αντίθεση με τους τουρίστες του θρησκευτικού τουρισμού οι οποίοι είναι αναμφίβολα πάρα πολλοί (σύμφωνα με υπολογισμούς φθάνουν τα 2 εκ. τον χρόνο) αλλά δεν διαμένουν στην περιοχή. Είναι συνήθως ημερήσιοι τουρίστες.
 Επιπλέον, το σπορ που ασκούν, η αναρρίχηση, δεν έχει μηχανικά μέσα που να παράγουν θόρυβο ή καυσαέρια, δεν ενοχλεί με κανέναν τρόπο τους άλλους επισκέπτες του χώρου, και δεν αφήνει ίχνη στο περιβάλλον. Όπως έχει υπολογιστεί κάθε χρόνο επισκέπτονται τα Μετέωρα 10 χιλιάδες αναρριχητές οι οποίοι είναι καταγραμμένοι, αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότεροι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι αναρριχήσεις γίνονται σε 42 συγκεκριμένους βράχους όπου ήδη υπάρχουν ασφαλισμένες αναρριχητικές διαδρομές και σε κανέναν από τους βράχους αυτούς δεν υπάρχει μοναστήρι.
Όλα τα χρόνια, οι αναρριχητές και οι μοναχοί-μοναχές συνυπάρχουν αρμονικά.
Η απόρριψη από το ΚΑΣ του αιτήματος της Ομοσπονδίας για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους και για την τοπική κοινωνία η οποία θα είχε οικονομικές απολαβές από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω του γεγονότος. Καθώς, περισσότερα από 1000 άτομα (αθλητές, θεατές και δημοσιογράφοι) από όλον τον κόσμο, επί μια εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) θα ήταν μαζεμένοι στα Μετέωρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, με τη διεθνή δημοσιότητα που το συνοδεύει, θα καθιέρωνε τα Μετέωρα ως παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό, όπως συνέβη και με την Κάλυμνο από το 2006, όταν διεξήχθη εκεί αυτό το Φεστιβάλ. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου, νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη.
Το «Ποτάμι», υπογράμμισε ο κ. Ψημένος, υποστηρίζει τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα και καλεί το Κ.Α.Σ., το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, τη μοναστική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές να
επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός και γενικότερα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass