ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Πάνδημη απαίτηση: Να καταργηθούν τα διόδια

* Προειδοποιούν με «αποκλεισμούς» οι Δήμοι Τεμπών και Ρήγα Φεραίου

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:21

 

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Την κατάργηση των διοδίων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας οι οποίοι μετείχαν χθες μαζικά σε σύσκεψη που συγκάλεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα κατά των Διοδίων στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στην παλιά ΕΟ Λάρισας-Βόλου όπου τρία νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και με την παρουσία βουλευτών από Λάρισα και Μαγνησία, δημάρχων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων και της Αστυνομίας αποφασίστηκε: Να ζητηθεί από την πολιτεία η κατάργηση των διοδίων, να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους παραχωρησιούχους προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά ο θέμα. Να υπάρξει εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια (αίτημα που έχει ήδη προ πολλού υποβάλλει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στην παλιά ΕΟ Λάρισας-Βόλου και, προκειμένου αυτό να είναι εφικτό να υπάρξει και η αντίστοιχη εκχώρηση πόρων. Το ποσό υπολογίζεται με «παλιές τιμές» στα 23 εκ. ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις.

Όλα αυτά σε κλίμα ομόθυμης καταδίκης της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα των διοδίων με τις συμβάσεις να αποκαλούνται από όλους «ληστρικές» και «αποικιοκρατικές» αλλά και υπό την αίρεση, κατά πόσο η κατάργηση των διοδίων είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα, λόγω της μορφής των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Νομική διέξοδο στο θέμα πρότεινε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Δημήτρης Κατσαρός, ο οποίος ανέφερε ότι ο χαρακτήρας του τέλους των διοδίων είναι το θέμα. Τα διόδια πρέπει να πληρώνονται λόγω χρήσης του αυτοκινητόδρομου εφόσον αυτός έχει ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το αντίτιμο πληρώνεται προκειμένου να γίνει ο δρόμος. Οι ιδιώτες εκπληρώνουν ένα κρατικό πόρο. Οπότε στην περίπτωση αυτή δεν είναι τέλος διοδίων αλλά φόρος. Και φόρο δεν μπορεί να εισπράττει ένας ιδιωτικός φορέας.

Ενώ ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ώστε να διευκολυνθούν οι θεσσαλικοί νομοί στο θέμα τη τιμής και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

 Σε κάθε περίπτωση τόσο ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας «προειδοποίησαν» με δυναμικές κινητοποίησες και αποκλεισμούς εφόσον δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε με έμφαση ότι ήρθε η στιγμή κατάργησης των διοδίων. «Δεν πάει άλλο» είπε χαρακτηριστικά. Ο καθένας μπορεί να επιχειρηματολογεί όπως θέλει αλλά, έφθασε η ώρα τα διόδια των Μοσχοχωρίου να καταργηθούν ή να μετακινηθούν γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφαλής μετακίνηση των ανθρώπων και η ασφαλής διακίνηση των εμπορευμάτων.

Το αντίτιμο των διοδίων είναι απαγορευτικό είπε ο Κώστας Αγοραστός, και δημιουργείται γενικότερο πρόβλημα στην ενδοθεσσαλική μετακίνηση.

Επέμενε δε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της παλιάς ΕΟ Λάρισας-Βόλου τονίζοντας πάντως ότι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα, πρέπει να φύγουν τα διόδια.

Ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας για το επόμενο τρίμηνο διαρκή και στενή αστυνόμευση στην παλιά ΕΟ.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Η απερχόμενη δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, ανέφερε ότι ο δήμος κινήθηκε συλλογικά για την επίλυση του προβλήματος και επισήμανε ότι το τραγικό γεγονός της απώλειας των τριών παιδιών έχει ξεχειλίσει την οργή της τοπικής κοινωνίας.

ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ

Τόνισε την επικινδυνότητα του δρόμου για όλους τους διερχόμενους και κυρίως για του κατοίκους του Ριζομύλου και του Σταφανοβικείου μέσα από τους οικισμούς των οποίων περνάει ο δρόμος.

Τα αιτήματα που επανέλαβε-καθώς έχουν ήδη τεθεί από τον Δήμο-είναι μεταξύ άλλων: η αναβάθμιση της ασφάλειας της παλιάς ΕΟ Λάρισας-Βόλου, ζητώντας στη μελέτη να συμπεριληφθούν και οι παρακαμπτήριες οδοί. Ενώ έθεσε και θέμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην παλιά ΕΟ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ

Εκ μέρους της Επιτροπής Νέων Ριζομύλου—Σταφανοβικείου ο Θανάσης Βλάχος επισήμανε ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί και ευχήθηκε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Ζήτησε την κατάργηση των διοδίων και τόνισε ότι ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ανέφερε δε ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

* Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, τόνισε ότι μόνο στον νομό Λάρισας υπάρχουν τρία διόδια, και χαρακτήρισε τα διόδια Μοσχοχωρίου «πανάκριβα».

Είμαι υπέρ της ανάπτυξης του οδικού δικτύου δήλωσε. Δώσαμε αγώνα για να επανεκκινηθούν τα μεγάλα οδικά έργα και ξεκαθάρισε: «Επ ουδενί λόγο η τιμή των διοδίων σήμερα δεν συνδέεται με την αναθεώρηση της σύμβασης που έγινε το 2013. Οι τιμές αυτές προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση του 2007 το δηλώνω κατηγορηματικά.

Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Κέλλας είμαι αλληλέγγυος σε ό,τι αποφασίσετε, αλλά η κατάργηση των διοδίων με τη σύμβαση που υπάρχει θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι εμπλέκονται και διεθνείς παγκόσμιες τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο.

Επίσης δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι και η μείωση της τιμής.

Πάντως, κατέληξε τη στιγμή αυτή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ώστε να διευκολυνθούν οι θεσσαλικοί νομοί στο θέμα της τιμής και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις.

* Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεικόπουλος, τόνισε ότι το θέμα των διοδίων είναι ένα αποσπασματικό γεγονός και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο του σκανδάλου των συμβάσεων των οποίων τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τηρηθεί και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος.

Μισές λύσεις δεν θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα, υποστήριξε, οι συμβάσεις είναι σκανδαλώδεις. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των διοδίων και της αποκατάστασης του παράπλευρου εθνικού οδικού δικτύου.

* Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Γελαλής, ζήτησε όχι μόνον να καταργηθούν τα συγκεκριμένα διόδια αλλά και τα υπόλοιπα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αντίθετοι με τις συμβάσεις από την αρχή ανέφερε. Κάλεσε δε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να μπει μπροστά για να κερδηθεί ο αγώνας. «Το αίμα των παιδιών αυτών ας είναι το τελευταίο» είπε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε κάθοδο στην Αθήνα για να απαιτηθεί η κατάργηση των διοδίων, ενημέρωση του κόσμου, άνοιγμα των διοδίων με κλείσιμο των παραδρόμων ώστε να κατανοήσει η κυβέρνηση το πρόβλημα.

* Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΛ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν ανάλογα θλιβερά περιστατικά και κάλεσε του συμμετέχοντες να συμφωνήσουν στον τρόπο δράσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ανέφερε δε ότι επειδή η κατάργηση των διοδίων δεν μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις, θα πρέπει το θέμα να περάσει από τη Βουλή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία από τους βουλευτές που για να περάσει θα πρέπει να την στηρίξουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές.

* Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας και επικεφαλής της ομάδας των «ανεξάρτητων» της Βουλής Πάρις Μουτσινάς σχολίασε ότι η χώρα λόγω Μνημονίου «έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο» και ζήτησε επίσης την κατάργηση των διοδίων και την διεκδίκηση πιστώσεων για την αναμόρφωση της παλιάς ΕΟ για την οποία, όπως αναφέρθηκε χρειάζονται 35 εκ.

Εμείς οι βουλευτές της Θεσσαλίας, δήλωσε, δεχόμαστε να καταθέσουμε τροπολογία (απατώντας στην παρατήρηση που προηγουμένως είχε κάνει η κ. Χρυσοβελώνη), για να καταργηθούν τα διόδια.

* Ο εκπρόσωπος του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη και του κόμματος, Παν. Σπήλιος, υπενθύμισε ότι το μόνο κόμμα που ζήτησε από τον κόσμο να αντιδράσει όταν υπογράφονταν οι συμβάσεις ήταν το ΚΚΕ και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική πάλη και να πάρουν οι πολίτες την υπόθεση στα χέρια τους.

Κανένας δρόμος σε ιδιώτες, κανένα διόδιο και χαράτσι είπε.

Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που την εποχή που υπογράφονταν οι συμβάσεις ως ΣΥΝ έχει τη θέση ότι οι δρόμοι θα πρέπει να γίνουν στο πρότυπο της Εγνατίας οδού και «σήμερα η Εγνατία γέμισε διόδια». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση αργότερα του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος άλλωστε προ ημερών είχε ζητήσει σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την κατάργηση των διοδίων.

* Η εκπρόσωπος της βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Ζέττας Μακρή διαβεβαίωσε εκ μέρους της βουλευτού ότι θα είναι αλληλέγγυα σε ό,τι από τη σύσκεψη αποφασιζόταν.

* Ο Α. Παπατόλιας ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ αλλά και πρώην νομάρχης Μαγνησίας, υπενθυμίζοντας πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για το θέμα αυτό ανέφερε ότι σε απάντηση που είχε λάβει τότε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» υποχρεούται να υποβάλει ειδική συγκοινωνιακή μελέτη και ότι προβλέπεται μεταφορά αν όχι κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου.

Μπορούν ανέφερε χαρακτηριστικά οι ελληνικές περιφέρεις να ηγηθούν προκειμένου να αλλάξει το ληστρικό μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ, υπενθύμισε ότι τον Γενάρη του 2013 μέσα σε 6μέρες χάθηκαν 8 άνθρωποι στην παλιά ΕΟ Λάρισας-Βόλου και στη Φαρσάλων.

Τότε είχε συγκαλέσει σύσκεψη στον Δήμο Κιλελέρ, όπου από όλους τους κληθέντες παρέστησαν μόνον ο περιφερειάρχης, η αστυνομία και εκπρόσωπος της αναδόχου του έργου εταιρίας.

Ο δρόμος είπε είναι παντελώς ακατάλληλος και ευθύνες έχει το αρμόδιο υπουργείο που δεν έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα για διαπλάτυνσή του, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την κυκλοφορία των γεωργικών μηχανημάτων. Ενώ έθεσε και θέμα απομάκρυνσης των αυτοφυών δένδρων.

Δεν ξέρω είπε χαρακτηριστικά αν θα πετύχουμε την κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου αλλά ξέρω ότι είναι αιτία να σκοτώνονται περισσότεροι από ό,τι σε μία εμπόλεμη ζώνη.

Επίσης ανέφερε ότι η αστυνόμευση της περιοχής θα πρέπει να φύγει από το «κλασικό τρόπο».

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

* Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Δημ. Κατσαρός δήλωσε αλληλέγγυος στο αίτημα και παράλληλα υπενθύμισε ότι ο δικηγορικός σύλλογος είχε κάνει σχετική εκδήλωση για το θέμα προκειμένου να εξετάσει τρόπους ώστε να «κλονίσει» το νομικό στερέωμα των συμβάσεων.

Όπως προέκυψε, ο χαρακτήρας του τέλους των διοδίων είναι το θέμα καθώς: τα διόδια πρέπει να πληρώνονται λόγω χρήσης του αυτοκινητόδρομου εφόσον αυτός έχει ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το αντίτιμο πληρώνεται προκειμένου να γίνει ο δρόμος. Μπορεί ένας ιδιώτης να εκπληρώνει ένα κρατικό σκοπό; Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τέλος διοδίων αλλά φόρος. Και φόρο δεν μπορεί να εισπράττει ένας ιδιωτικός φορέας.

Επίσης έθεσε το ερώτημα: τι σημαίνει εναλλακτικό οδικό δίκτυο; Ένας δρόμος που του ρίχνουμε άσφαλτο;

Αυτά είναι ζητήματα που μπορούμε να θέσουμε σε μία δικαστική διαδικασία, επισήμανε.

* Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημ. Αδάμ, τόνισε ότι το βαρέα οχήματα χρειάζονται 30 ευρώ για να πάνε και να έρθουν από Λάρισα-Βόλο, και δεν βγάζουν ούτε το μεροκάματο. Αν δεν πάνε από τους παράδρομους δεν θα βγάλουν μεροκάματο, ανέφερε.

Αν όχι κατάργηση των διοδίων πρέπει να υπάρχει δραστική μείωση υπογράμμισε.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

* Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ίδιο και μεγαλύτερο για τον Δήμο Τεμπών που έχει δυο διόδια στα διοικητικά του όρια. Έχω κάνει είπε πάρα πολλές προσπάθειες. Δεν μπορεί σε απόσταση 30 χλμ να υπάρχουν δυο σταθμοί διοδίων και στον Πυργετό και στο Μακρυχώρι.

Οι κάτοικοι του Δήμου Τεμπών περνάνε δυο διόδια για να μετακινηθούν μέσα στον Δήμο τους.

Να συμφωνήσουμε στην κατάργηση των διοδίων συνολικά είπε και ζήτησε: επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής, κατασκευή παράδρομων, συντήρηση υφισταμένων, κάρτα ελεύθερη διέλευσης για τους μόνιμους κατοίκους, μείωση του ποσού για όσους μετακινούνται συχνά στον Δήμο, χρέωση ανά χλμ.

Και προειδοποίησε: «Δεσμεύομαι ότι θα προχωρήσω στο κλείσιμο των Τεμπών εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί η Ελλάδα στα δύο».

* Ο Θαν. Νασιακόπουλος νέος δήμαρχος Κιλελέρ, τόνισε ότι και μέσα στον Δήμο Κιλελέρ, για να φθάσει κανείς από τον διόδια στο Νέο Περιβόλι για μία απόσταση 10 χλμ πρέπει να πληρώσει πήγαινε-έλα 8 ευρώ.

Δήλωσε σύμφωνος με τις ενέργειες που θα γίνουν και δήλωσε αλληλέγγυος στον αγώνα. Αν όχι να φύγουν τα διόδια να γίνεται υπολογισμός ανά χιλιομετρική χρήση είπε. Ενώ για τους δημότες Κιλελέρ ζήτησε δωρεάν κάρτα.

Επίσης ζήτησε να βρεθεί λύση για την πρόσβαση των χωριών προς την οδό Βόλου.

* Ο νέος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, συμφώνησε με τα όσα πρότερα είχε δηλώσει η απερχόμενη δήμαρχος και τόνισε ότι οι τοπικοί βουλευτές πρέπει να είναι μπροστάρηδες.

Επίσης δεσμεύτηκε δημόσια ότι αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα θα ακολουθήσει το «παράδειγμα» του δημάρχου Τεμπών με αποκλεισμούς. «Αν δεν καταλάβουν με λόγια, θα καταλάβουν με έργα» δήλωσε.

* Ο Γιώργος Σούλτης νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους του νεοκλεγμένου δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη τόνισε την αλληλεγγύη για την κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου και Τεμπών και ανέφερε ότι μόνον με κινητοποιήσεις και μπροστάρηδες του δημάρχους μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παρόντες από πλευράς της Αστυνομίας ήταν ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Νικ. Γιαννέλος, ο αστυνομικός διευθυντής Τάξης Λάρισας Παν. Ντζιοβάρας και οι διοικητές του τμήματος τροχαίας Λάρισας Σερ. Καφετζής και Βόλου Αθ. Κουλούρης.

Όπως ανέφεραν η Αστυνομία ανησυχώντας για την κατάσταση έχει στείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες για την βελτίωση της κατάστασης στην παλιά ΕΟ η οποία αστυνομεύεται με πεπερασμένες δυνάμεις και τεχνικά μέσα ενώ εμφανίζει προβλήματα επικινδυνότητας και για τους τροχονομικούς ελέγχους καθώς το πλάτος του οδοστρώματος είναι μόνον έξι μέτρα.

Έχουν προτείνει την εγκατάσταση σε επιλεγμένα σημεία φωτογραφικών ραντάρ και την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για τα παρόδια χωριά, ενώ προτείνουν επίσης τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος από τα 6 στα 9 μέτρα, και διαχωριστική νησίδα στη μέση. Επίσης περιορισμό της πρόσβασης από παρόδιες οδούς που είναι κάθετες στην παλιά ΕΟ ( προσμετρούνται και χωματόδρομοι) που φθάνουν τις 75.

Στο σημείο αυτό ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ζήτησε από την Αστυνομία για τους επόμενους τρεις μήνες να υπάρξει συνεχής αστυνόμευση στην παλιά ΕΟ νυχθημερόν και διενέργεια ελέγχων στα σημεία που προσφέρονται γι’ αυτό.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

* Από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Δημ. Μητσιούλης των «Ελεύθερων Θεσσαλών» παρατήρησε ότι η Αστυνομία δεν έχει τα μέσα για να κάνει την αστυνόμευση που πρότεινε ο περιφερειάρχης και παραχώρησε τον λόγο σε αυτοκινητιστή Αργύρη Παντούλη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να περνάνε το φορτηγά τράνζιτ από τη παλιά ΕΟ, να μπουν «έξυπνα φανάρια» στους κόμβους», «ροντότες» για μείωση ταχύτητας σε κάθε κόμβο.

* Ο Αντώνης Αδάμου από την «Αριστερή Παρέμβαση για τη Θεσσαλία-ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την ανατροπή» ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΠΣ για έκδοση ψηφίσματος, την κατάργηση των διοδίων, την ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων και την κατασκευή δημοσίων έργων και συγκοινωνιών χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΜΑΞΙΜΟΥ - ΔΙΩΤΗ

Επιστολές για το θέμα έστειλαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος καθώς και η του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

* Ο Μ. Χαρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα των Διοδίων Μοσχοχωρίου αλλά και της υλοποίησης έργων ασφάλειας στην παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας και αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε αυτήν, τονίζει εκθέτω το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το υψηλό αντίτιμο των διοδίων και μεταφέρω τις πιθανές λύσεις που προτείνονται από τους φορείς και τους κατοίκους. Επιπλέον, ζητώ και την άμεση έναρξη εργασιών ασφάλειας της παλαιάς Ε.Ο. Βόλου-Λάρισας, είτε από το Υπουργείο είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει από καιρό ζητήσει την εκχώρηση της αρμοδιότητας.

* Η Ηρώ Διώτη που είναι και νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος ως επικεφαλής του «Δρόμου της Ανατροπής για τη Θεσσαλία» τονίζει:

Ο πρόσφατος φόρος αίματος στην άσφαλτο της Παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου δυστυχώς δεν είναι ανεξάρτητος της ίδιας της ύπαρξης αλλά και της τιμής των διοδίων Μοσχοχωρίου. Είναι η πρώτη εναλλακτική –με δεύτερη την εξίσου επικίνδυνη για τους διερχόμενους χρήση των παραδρόμων του ΠΑΘΕ- των οδηγών που απλά δεν μπορούν να πληρώσουν το υπέρογκο κόστος διέλευσης από τον ΠΑΘΕ.

 Έχουμε την πεποίθηση ότι η σημερινή σύσκεψη θα αποτελέσει την αφετηρία για να μπουν τα θεμέλια ενός δυναμικού μετώπου που θα διεκδικήσει την κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε συμπαραστάτες, μέσα στους αγώνες πρωτίστως αλλά και στη Βουλή.

Με την ευκαιρία της σημερινής σύσκεψης τέλος, επανακαταθέτουμε και την πρότασή μας, του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία», για δημιουργία ανοικτής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

* Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι λοιπών φορέων που παρέστησαν στη σύσκεψη η οποία διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass