ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ.

Ρ. Δούρου-Κ. Αγοραστός για την προεδρία της ΕΝΠΕ

* Την Τετάρτη η εκλογή Προέδρου

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:15

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συνέρχεται σήμερα προκειμένου οι 293 εκλέκτορες να αναδείξουν τα 12 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα 5 του Εποπτικού ενώ την ερχόμενη Τετάρτη από το νέο Δ.Σ. θα προκύψει και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ για την επόμενη πενταετία.

Όπως είναι γνωστό, για τη Λάρισα, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει ανοιχτά εκφράσει το ενδιαφέρον για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών και, όπως όλα δείχνουν, θα τη διεκδικήσει με «αντίπαλο δέος» την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ η πιθανή τρίτη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη βρίσκεται στον αέρα και πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά μπορεί να μην εκδηλωθεί χωρίς να αποκλείεται να προκύψει και άλλη υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση από τη σημερινή εκλογική διαδικασία η οποία θα δώσει και το νέο 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εκλογή του νέου πρόεδρου, ανάλογα με τις «ισορροπίες» που πρόκειται να διαμορφωθούν μεταξύ των κομμάτων.

Πάντως, αν λάβει κανείς υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, τότε οι πιθανότητες ευνοούν τον Κώστα Αγοραστό, καθώς η Ν.Δ. είχε κερδίσει τις περισσότερες περιφέρεις, δηλαδή τις 7 από τις 13. Πέραν το ότι μπορούν να προκύψουν και «στρατηγικές συμμαχίες» υπεράνω κομμάτων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο παρασκηνιακών συζητήσεων.

Για να επανέλθουμε όμως στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει δύο Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δύο, με την Περιφέρεια Αττικής όμως να δίνει περισσότερους εκλέκτορες, δηλαδή 32.

Ο Κ. Αγοραστός

Κατά τη σημερινή διαδικασία πάντως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα πάρουν τον λόγο,

επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και μοχλό ανάπτυξης της Οικονομίας και ταυτόχρονα θεσμό προστασίας της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα επισημάνει τη στρατηγική σημασία που έχει και μπορεί να αποκτήσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για την ανάπτυξη της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των αιρετών, βρίσκουν κοινό τόπο στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ανανεώνοντας δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αιρετών και πολιτών.

Οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας στα τέσσερα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους έχουν αναδείξει την αδήριτη ανάγκη υπέρβασης του παραδοσιακού συγκεντρωτικού μοντέλου αναπτυξιακού προγραμματισμού που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες θα επισημάνει ο Θεσσαλός περιφερειάρχης και αναφερόμενος στους άξονες δράσης των Περιφερειών την επόμενη 5ετία θα τονίσει την ανάγκη για βαθιές τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ισχυροποίησης του ρόλου των Περιφερειών και θα αναφερθεί στον αναπτυξιακό προγραμματισμό, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας.

«Σημείο αναφοράς μας, είναι οι πολίτες και όχι η εξουσία. Δεν μας καθορίζει η εξουσία. Ο δρόμος μπορεί να είναι δρόμος συνεργασίας με την κυβέρνηση, μπορεί όμως να είναι και δρόμος εναντίωσης και σύγκρουσης» σχολιάζει ο Κώστας Αγοραστός.

Το ξεπέρασμα της κρίσης και η επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσα από την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, αποτελεί κοινό μας στόχο. Στόχο απαιτητικό, που δεν θα επιτευχθεί παρά μόνο αν περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, παρουσιάζοντας απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα που βελτιώνουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών και προάγουν την οικονομική δραστηριότητα».

Οι Θεσσαλοί εκλέκτορες

Όσον αφορά στη Θεσσαλία οι εκλέκτορες που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή εκλογική διαδικασία είναι 21.

Από αυτούς οι 11 είναι ο περιφερειάρχης οι 4 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι 6 θεματικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 εξελέγησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα οι εκλεκτότερες είναι: Κώστας Αγοραστός περιφερειάρχης, Δ. Παπαδημόπουλος, Χρ. Μιχαλάκης, Δ. Κολινδρίνη, Β. Τσιάκος, Μαρία Μαμάρα, Κ. Δεσπόπουλος Αργύρης Κοπάνας, Ντίνος Μπάρδας, Γ. Τσίγκος, Ορ. Ψαχούλας αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Χρ. Καλομπάτσιος, Γ Λαδόπουλος, Αθ. Λιούπης, Κων. Νούσιας, Ευθ. Ρεντζιάς, Κων. Χαλέβας, Νικ. Τσιλιμίγκας, Ευαγγελία Λιακούλη, Βαγγέλης Μπούτας, Ηρώ Διώτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass