ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Φτάνουν τα λόγια. Ώρα για πράξεις...»

*«Το προνοιακό σύστημα κατέρρευσε. Το ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι μια ευκαιρία για δημιουργία υποδομών και δομών και δεν πρέπει να χαθεί...» τονίζει ο πρόεδρος κ. Ράλλης Τσιουλάκης

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:57

Της Λένας Κισσάβου

Φοιτήτρια με αναπηρία, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή της που βρίσκεται σε πρώτο όροφο κτίσματος. Τυφλός μαθητής, αποκλείεται από τη μόρφωση, όταν δεν του δίδεται η δυνατότητα στο σχολείο να μάθει να διαβάζει με γραφή Μπράιγ και βέβαια ούτε λόγος να υπάρχουν στην εκπαίδευση τέτοια βιβλία.

Πολίτης της Λάρισας, που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε χώρους εργασίας, σε μια καφετέρια, σε μια δημόσια υπηρεσία... και γενικά στη ζωή της καθημερινότητάς της, όπως αυτήν τη βιώνουν οι υπόλοιποι κάτοικοί της.

Πολλά ακόμη ανάλογα παραδείγματα αποκλεισμού ατόμων με αναπηρία, από τη ζωή, μπορούμε να παρουσιάσουμε... που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: Εν έτει 2014, αναβιώνει ένας σύγχρονος «Καιάδας»!

Στη Λάρισα η παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ, γιορτάστηκε με εκδηλώσεις, με ομιλίες... και μια φορά το χρόνο, ακούγονται τα προβλήματά τους, τα αιτήματά τους και σχεδόν όλη τη κοινωνία δείχνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους. Αύριο; Θα τα ξεχάσουμε;

«Φτάνουν τα λόγια, ώρα για πράξεις...», είναι η φωνή αφύπνισης και διαμαρτυρίας παράλληλα, από τα άτομα με αναπηρία, που επί χρόνια ζητούν τα αυτονόητα, αλλά μάταια...

«Το προνοιακό σύστημα έχει καταρρεύσει...», μας είπε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ), κ. Ράλλης Τσιουλάκης, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Πάϊκος, μας μίλησαν για όσα αγωνίζονται να γίνουν εδώ και χρόνια, για τα ΑμεΑ, αλλά και για την ελπίδα που τρέφουν για την υλοποίησή τους, μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας, βάσει προτάσεων που κατέθεσαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς έγκρισή τους. Προτάσεις «ώριμες» και επιλέξιμες στο νέο ΠΕΠ.

«Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε υποδομές και δομές για άτομα με αναπηρία στη Λάρισα και όχι μόνο, είναι σήμερα το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί...», τόνισε ο κ. Τσιουλάκης.

Αναλυτικότερα αυτές είναι οι εξής:

1. Δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, δημοσίου χαρακτήρα.

«Με δεδομένη την απουσία Κέντρου Αποκατάστασης δημόσιου χαρακτήρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (το μοναδικό στη χώρα βρίσκεται στην Αθήνα), θεωρούμε ότι, αποτελεί ανελαστική ανάγκη η δημιουργία μιας δομής στην Κεντρική Ελλάδα η οποία, το μεν πρώτο, θα δώσει λύση στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αποκατάστασης από ασθενείς με κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, με αγγειακά εγκεφαλικά, ασθενείς με πολυκατάγματα, με σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και ακρωτηριασμένων, το δεύτερο δε, θα ανακουφίσει την αυξημένη πίεση που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καλύψουν τις υπέρογκες δαπάνες προς τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν άνω των πέντε ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης».

2. Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

3. Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Υπηρεσιών – Μετακίνησης Α.μεΑ.

«Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία υπηρεσιών στοχευμένης μετακίνησης ατόμων με αναπηρία εντός και εκτός αστικού ιστού και δύναται να καλύψει περιπτώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν απ΄ τα υφιστάμενα δίκτυα μαζικής μεταφοράς.

Δύναται να καλύψει ανάγκες τουριστικής και πολιτιστικής ζήτησης, ως εκ τούτου, μπορεί να διασυνδεθεί με άλλες δράσεις που αφορούν τον τομέα του τουρισμού κι όχι μόνο και ως πρόταση δύναται να δώσει διέξοδο σε φορείς του αναπηρικού κινήματος που ήδη διαθέτουν και λειτουργούν προσβάσιμα μέσα μεταφοράς (λευκό ταξί) ή σε φορείς που θελήσουν να αποκτήσουν».

4. Χρηματοδότηση για τη δημιουργία δράσεων στο τομέα υπηρεσιών τουρισμού και παραγωγής και εμπορίας τουριστικών ειδών από άτομα με αναπηρία και όχι μόνο.

«Η πρόταση αφορά την παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών προς άτομα με αναπηρία επίσης, τη χρηματοδότηση της παραγωγής και εμπορίας τουριστικών ειδών από άτομα με αναπηρία με ειδική σηματοδότηση του παραγόμενου προϊόντος».

5. Δημιουργία προσβάσιμων υπηρεσιών στα αεροδρόμια και στους λιμένες της Περιφέρειας καθώς και βελτίωση προσβασιμότητας των σταθμών ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.

6. Βελτίωση προσβασιμότητας Μονάδων Υγείας

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η προσβασιμότητα Νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημιακού Λάρισας), των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (στις περιπτώσεις των περιφερειακών ιατρείων χαρακτηρίζεται σχεδόν ανύπαρκτη)».

7. Βελτίωση προσβασιμότητας των σχολικών μονάδων, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Φοιτητικών Εστιών.

«Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις συνθήκες προσβασιμότητας των υπαρχόντων Φοιτητικών Εστιών, καθώς σήμερα είναι αδύνατη η υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία».

8. Δημιουργία Μονάδων και Υπηρεσιών Υποστήριξης Μετακίνησης (συνοδεία μετακίνησης εντός των δήμων)

«Στελεχωμένη με συνοδούς μετακίνησης οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες συνοδείας σε άτομα με κινητική αναπηρία, αναπηρία όρασης και ακοής».

9. Μονάδες Παραγωγής Πληροφοριακού – Εκπαιδευτικού Υλικού σε Ψηφιακή και Ηχητική Μορφή

«Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για βιβλία και έντυπα σε ηχητική και ψηφιακή μορφή είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ η κάλυψη σε εγχειρίδια και βοηθήματα για φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ελάχιστη».

10. Δημιουργία μοντέλου πρότυπης προσβάσιμης εξοπλισμένης

κατοικίας για ΑμεΑ

«Θα είναι εξοπλισμένη με τεχνικά βοηθήματα και μηχανισμούς χρηστικούς για προσβάσιμη – ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία του ατόμου με αναπηρία εντός του οικιακού περιβάλλοντος.

Θετικά αποτελέσματα από την ύπαρξη της ανωτέρω Μονάδας είναι η ενημέρωση και δοκιμή διαφόρων μηχανισμών και βοηθημάτων, από τα άτομα με αναπηρία, η ενημέρωση, δοκιμή και πρώτη επαφή με προσβάσιμο οικιστικό χώρο (κατοικία) ατόμων με αναπηρία που πρόσφατα έχουν εισέλθει σ΄ αυτή, η δοκιμή προσβάσιμων μηχανισμών και τεχνικών βοηθημάτων προκειμένου να αξιολογηθεί η χρηστικότητά τους, κατά περίπτωση πριν το άτομο με αναπηρία προβεί στην αγορά και απόκτησή τους και παράλληλα εκπαίδευση και εξοικείωση φοιτητών Πανεπιστημιακών Σχολών σχετικών με την αναπηρία και την αποκατάσταση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass