ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έρευνα και καινοτομία

* Χρηματοδοτούνται με 25 εκ. ευρώ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:19

 

«Μεγάλη μέρα για την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», χαρακτήρισε τη χθεσινή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς δημοσιοποιήθηκε ο Οδικός Χάρτης των μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει για τη Θεσσαλία ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεγάλα έργα που θα λειτουργήσουν ως πόλοι αριστείας, εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και υποδομές που αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.

Ο Κ. Αγοραστός ανέφερε σχετικά: «Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και καταθέσαμε μια πρόταση, η οποία αφορά το παραγόμενο προϊόν της Θεσσαλία στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πλέον, η Θεσσαλία μπαίνει στον οδικό χάρτη των ερευνητικών υποδομών της Ελλάδας. Ίσως είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα υποδομών που παίρνουμε ως Περιφέρεια τα τελευταία χρονιά, εδώ στη Θεσσαλία. Ένα πρόγραμμα σε βάθος τριετίας προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο θα αξιοποιήσει το παραγόμενο προϊόν, που θα δημιουργήσει ερευνητικές αλλά και επενδυτικές θέσεις εργασίας, που αναβαθμίζει την έρευνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο ήρθε μετά από συστηματική δουλειά, διαπραγμάτευση, πίεση, συνεργασία, ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για τη Θεσσαλία, αλλά και για την Ελλάδα γιατί είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα, μέσα στον οδικό χάρτη των προγραμμάτων ερευνητικών υποδομών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το τμήμα Βιοτεχνολογίας, τους καθηγητές και ερευνητές, τα αλλά ερευνητικά κέντρα που εμπιστεύτηκαν να είναι επικεφαλής η Θεσσαλία με το τμήμα της και όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε ως εδώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας και της Θεσσαλίας κατ’ επέκταση, χρηματοδοτείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικών υποδομών, το οποίο αφορά όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται η δημιουργία ερευνητικής υποδομής, για να γίνει η περιοχή μας μέσα από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το κέντρο αναφοράς για την αγροδιατροφή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον για την Περιφέρεια μας, για το Πανεπιστήμιο μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Η επιτυχία στηρίζεται στη συστηματική δουλειά που έγινε από όλους τους συναδέλφους του τμήματος, από την πολύ σθεναρή υποστήριξη που είχαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά από τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και πιστεύουμε ότι το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα δημιουργήσει καινούριες προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη Θεσσαλία και κυρίως στη δημιουργία βάσης επενδύσεων από το εξωτερικό πάνω στην αγροδιατροφή».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Δημήτρης Λεωνίδας δήλωσε: «Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, η οποία βάζει τα θεμέλια για να γίνει η Θεσσαλία και το τμήμα μας, το κέντρο της βιοτεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ερευνητικού οργανισμού, που θα ασχοληθεί με την συνθετική βιολογία στον διατροφικό τομέα, θα χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνολογίες, όλο το προσωπικό του τμήματος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, απλά να αναφέρω ότι προβλέπονται γύρω στις 40 θέσεις νέων ερευνητών, είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ. Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ήταν κοντά μας, στη διεκδίκηση αυτού του προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά μας στην υλοποίηση του, γιατί χρειαζόμαστε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χρειαζόμαστε όλες τις υποδομές, που μπορεί να μας προσφέρει και τη βοήθεια και ευελπιστούμε ότι η Θεσσαλία θα αποτελέσει πόλο βιοτεχνολογίας στον τομέα της αγροδιατροφής, στα επόμενα χρόνια».

Όπως έγινε γνωστό, η Θεσσαλία θα είναι παρούσα στην προσπάθεια αυτή με τη δική της Ερευνητική Υποδομή, με συντονιστή το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετοχή οκτώ άλλων εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με κέντρο τη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί μια, μοναδική για την Ελλάδα, Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα. Η Συνθετική Βιολογία, αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, καινοτόμων βιολογικών συστημάτων (από βιομόρια έως κύτταρα) με χρήσιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα, ώστε να παράγουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες.

Για παράδειγμα νέα ένζυμα που καθαρίζουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους από τοξικά απόβλητα, νέα, ‘πράσινα’ βιοκαύσιμα για τα αυτοκίνητα, πράσινες χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα, φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες, φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες, συνθετικά ελαστικά και βιο-ακρυλικά. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της Συνθετικής Βιολογίας. Η Ερευνητική Υποδομή αυτή, έχει έμφαση στην αγροδιατροφή, όπως και η Θεσσαλία είναι άρρηκτα δεμένη με τα προϊόντα της γης της και την επεξεργασία τους. Υπό αυτή την έννοια, η Συνθετική Βιολογία στη Θεσσαλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για να βοηθήσει στην περαιτέρω αναγνώριση των προϊόντων της Θεσσαλίας και να συντελέσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τομέων που σχετίζονται με αυτά. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ακόμα, η καθηγήτρια του Τμήματος κ. Καλλιόπη Παπαδοπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass