Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στα ιδρύματα

Δημοσίευση: 02 Ιαν 2014 18:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:18

Την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με ειδικό τιμολόγιο, δικαιούνται και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι ειδικά πιστοποιημένοι φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 4203/2013.

Βάση αυτού, παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να γίνει η σχετική ρύθμιση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, στο Βόλο, που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη: « Ίδρυμα παιδικής προστασίας ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να εξετασθούν τα αιτήματα που είχε υποβάλει στη ΔΕΗ, στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) για ένταξη του ιδρύματος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Το ίδρυμα φιλοξενεί άπορα και παραμελημένα παιδιά, των οποίων το οικογενειακό πλαίσιο έχει κριθεί ακατάλληλο από δημόσιους κοινωνικούς φορείς, καθώς και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων του, έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εξόφληση των τιμολογίων των παραπάνω επιχειρήσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας έως σήμερα οι διατάξεις περί προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών αφορούν οικιακούς πελάτες ενώ τίθεται ως βασικό προαπαιτούμενο στοιχείο η προσκόμιση των φορολογικών δηλώσεων τους, προκειμένου να ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για τον λόγο αυτό, η Αρχή τόνισε ότι στην κατηγορία των ευάλωτων ατόμων ανήκουν και αυτά τα οποία φιλοξενούνται σε ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, όπως παιδιά που έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους από τις φυσικές τους οικογένειες ή ενήλικα πρόσωπα σε αδυναμία (άστεγοι,  πρόσωπα με αναπηρίες, τρίτης ηλικίας, κλπ). Εξάλλου τα ιδρύματα αυτά ουσιαστικά υποκαθιστούν την οικογένεια και αποτελούν την οικία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και υποχρεώσεις) των φιλοξενούμενων ατόμων.

Ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των φορέων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής σε πρόσωπα ιδιαίτερα ευάλωτα που αδυνατούν να διαβιούν αυτόνομα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δωρεές και τα έσοδά τους από την ακίνητη περιουσία τους έχουν περιοριστεί σημαντικά, η φορολόγησή τους έχει αυξηθεί, ενώ δέχονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα από πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους.

Η Αρχή πρότεινε την παροχή ειδικών μειωμένων τιμολογίων, με βάση το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο κοινωφελές ίδρυμα, καθώς και την προοπτική προώθησης ρύθμισης που να προβλέπει την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πέραν των οικιακών, όπως τις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ανηλίκων και ενηλίκων, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους εν μέσω δυσμενών κοινωνικών συνθηκών.    

Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε αποδεκτή και σύμφωνα με διάταξη του ν. 4203/2013 προβλέπεται η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. 

Επίσης, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Αρχής, ο Δήμος Βόλου έλαβε απόφαση για μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι και η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη χορηγήσει έκπτωση 50% στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στο συγκεκριμένο ίδρυμα».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass