Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ- ΒΟΛΟΥ

Χάθηκαν 2 δισ. κυβικά νερού στη Θεσσαλία μέσα σε 30 χρόνια

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2014 21:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:47
Της Λένας Κισσάβου
Δύο δισ. κυβικά νερού, χάθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν, μέσα στο διάστημα των τελευταίων 30 χρόνων, στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον υδρογεωλόγο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε ενημερωτική ημερίδα, που έγινε στον Δήμο Κιλελέρ.
Τρία στελέχη –ειδικοί επιστήμονες, του ΙΓΜΕ, που μετέβησαν στην περιοχή μας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, για την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν έντονα κυρίως δήμοι του νομού Λάρισας, αναφέροντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν γίνουν σύντομα τα ανάλογα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του υδροφόρου ορίζοντα. Σε άλλη περίπτωση, αυτό που θα προκύψει στο εγγύτερο μέλλον, με τη έλλειψη νερού, καθότι δεν αναπληρώνονται οι ποσότητες των κυβικών που αντλούνται, θα είναι καταστροφικό για πολλά χωριά του κάμπου και ειδικότερα γι’ αυτά που βρίσκονται κατά μήκος της Παλιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Λάρισας –Βόλου, όπου αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, το χειρότερο σενάριο θα είναι να οδηγηθούν σε ερημοποίηση, καθώς η γη θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε νερό, οι καλλιέργειες θα... σβήνουν η μια μετά την άλλη και περιουσίες θα χαθούν, με τους ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση και αναζήτηση λύσεων για την επιβίωσή τους.
Μπορεί όλο αυτό να θυμίζει κινηματογραφική ταινία (2012!), με προφητική διάσταση, για την... εκδίκηση της φύσης στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, όμως ο κίνδυνος είναι ορατός.
Το ΙΓΜΕ, θα καταθέσει προτάσεις, η υλοποίηση εξαρτάται βέβαια από την πολιτική βούληση για να έχουν επιτυχή κατάληξη.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όλους όσους «... φωνάζουν για να μην γίνει το έργο εκτροπής του Αχελώου», όπως τόνισε, το οποίο θα σώσει χωριά του δήμου του. Ανησυχώντας για την αρνητική εξέλιξη των υδάτινων πόρων στο δήμο του, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΙΓΜΕ, μειώνεται συνεχώς χωρίς να αναπληρώνεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, ο κ. Κομήτσας υποστήριξε ότι «τα στοιχεία του ΙΓΜΕ, μαρτυρούν ότι παρά την εξοικονόμηση νερού που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση όχι μόνο δεν μένει στάσιμη αλλά χειροτερεύει...
Στην Αιτωλοακαρνανία ποτίζουν τα χωράφια τους με κατάκλυση και εδώ δεν μπορούν να δουν κάποιοι ότι το έργο του Αχελώου πρέπει να γίνει».
Μαζί του συμφώνησε και ο υδρογεωλόγος κ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η εκτροπή του Αχελώου θα δώσει λύση, στηρίζοντας την άποψή του στο γεγονός ότι όπου έγιναν στη Θεσσαλία έργα ανάπτυξης του υδροφόρου ορίζοντα, βελτιώθηκε, φέρνοντας για παράδειγμα την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα και την Λίμνη Πλαστήρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass