«ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΣΥΡΡΑΦΗ ΑΡΘΡΩΝ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΟΑΣΥ ΤΟ Ν/Σ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Δομές «τύπου FBI» και «τρεις αστυνομίες»

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 21:17 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:29
Διάλογο επί της ουσίας ζητούν ενώσεις αστυνομικών και η Ομοσπονδία τους (ΠΟΑΣΥ) με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκ. Δένδια με αφορμή το σχέδιο νόμου για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις».
Ενός νομοσχεδίου που κατά την ΠΟΑΣΥ αποτελεί «εξόφθαλμη συρραφή, με τη μέθοδο της αποκοπής και επικόλλησης άρθρων και παραγράφων, διατάξεων και υποπαραγράφων» παλιότερης νομοθεσίας που, αφενός «τακτοποιεί» ανώτατους αξιωματικούς, αφετέρου ικανοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις «καταργώντας 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων».
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας μετατρέπεται σε Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και παράλληλα δημιουργείται Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας. Με δυο δηλαδή στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. αντί του ενός μέχρι σήμερα και, χωρίς αστυνομικές διευθύνσεις ανά νομό με τη σημερινή τους μορφή.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου έφθασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν είναι ακόμη γνωστή η κατά τόπους δομή και κάτω από τους στρατηγούς αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στο αστυνομικό τμήμα και στις αρμοδιότητες.
Οι αστυνομικοί ανησυχούν από την ενοποίηση μέσω της κατάργησης των σημερινών Αστυνομικών Διευθύνσεων (οργανικές θέσεις, μεταθέσεις κλπ) κατά τα πρότυπα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για διατάξεις που μεταξύ άλλων αφορούν στους μετανάστες.
«Η σύσταση» τονίζει η ΠΟΑΣΥ στις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου, «Κλάδου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την μόλις προ έτους προωθηθείσα πολιτική για την απο-αστυνομικοποίηση των διαδικασιών ασύλου. Η αστυνομία πρέπει να περιοριστεί στα θέματα αστυνόμευσης αλλοδαπών και μόνον, καθόσον η μετανάστευση είναι ζήτημα γενικότερης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας» αντιπροτείνοντας τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης, στα υπουργεία Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης.
Από το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου η ΕΛ.ΑΣ. δεν προκύπτει πως η ΕΛ.ΑΣ. ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες – δεσμεύσεις και νέες τεχνολογίες. Αντιθέτως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιμένει σε μια ελεγχόμενη ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. ο αρχηγός θα επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ) που επίσης λόγω των μνημονιακών επιταγών, έπαψε να προσλαμβάνει νέους μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ διατηρείται το σκέλος της εκπαίδευσης αστυνομικών σε στρατιωτικές μονάδες!
Με την ΠΟΑΣΥ να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η πραγματική αυτοτέλεια, η ακαδημαϊκή ελευθερία, η έρευνα, η επιστημονική τεκμηρίωση της εκπαίδευσης, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η αποκέντρωση ειδικά στις μετεκπαιδεύσεις, είναι ζητούμενα».
ΚΛΑΔΟΙ
Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στην «Ε» πως η αναδιοργάνωση της αστυνομίας, σε τέτοιο βαθμό, επιχειρείται «για πρώτη φορά μετά τον ιδρυτικό νόμο της ΕΛ.ΑΣ. το 1984 οπότε και συγχωνεύθηκαν χωροφυλακή και αστυνομία».
Με τη νέα δομή δημιουργούνται τρεις κλάδοι (Τάξης, Ασφάλειας και Μετανάστευσης) και επειδή, προσθέτουν οι συνδικαλιστές, «ακόμη δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι αρμοδιότητες σε επίπεδο Τμήματος, κάτω δηλαδή από τις αστυνομικές διευθύνεις που θα συγχωνευθούν στις Γενικές Διευθύνσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τρεις αστυνομίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.»
Οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Τμημάτων και Σταθμών θα καθοριστούν στη συνέχεια με Προεδρικά Διατάγματα και για τη Θεσσαλία, στη νέα δομή, προβλέπεται η ίδρυση δυο Περιφερειακών Διευθύνσεων (στη θέση της μιας σήμερα ΓΑΔ Θεσσαλίας). Μια Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και μια δεύτερη, Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, ενώ πανελλαδικά οι θέσεις στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. διπλασιάζονται από 14 σε 28 και «μάλιστα» σημειώνει η ΠΟΑΣΥ «υπό την επίκληση της εξειδικευμένης αποστολής της Ασφάλειας και την κάλυψη μιας συνακόλουθης επικοινωνιακής διαχείρισης, ότι οι υπό ίδρυση νέες δομές, μετατρέπονται σε FBI!».
«Με την ίδρυση των Περιφερειακών Διευθύνσεων», διευκρινίζουν συνδικαλιστές στην «Ε», « καταργούνται οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις και παραμένουν τα Τμήματα, χωρίς να διευκρινίζεται ποια και με ποιες αρμοδιότητες. Κατά νομό ορίζονται αστυνομικοί υποδιευθυντές αλλά δεν καθορίζεται η διάρθρωση ανά νομό».
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ
Οι κατώτεροι αστυνομικοί ωστόσο, βιώνοντας αφενός τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής και αφετέρου την καθημερινότητα των ελλείψεων με παροπλισμένα οχήματα, ελλείψεις καυσίμων κλπ («το CSI αφορά μόνο στην τηλεοπτική εικόνα» σχολιάζει δηκτικά η ΠΟΑΣΥ) ανησυχούν τόσο από την κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεις αστυφυλάκων όσο και από την ενοποίηση των νομών σε μια περιφέρεια.
Ειδικότερα ανησυχούν από τις τυχόν αλλαγές σε θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, όπως για παράδειγμα οι μεταθέσεις. Με αφορμή το θέμα των οργανικών θέσεων, συνδικαλιστές προσθέτουν επίσης πως «από τη μια δεν έγιναν προσλήψεις και από την άλλη, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις από τις προαγωγές των αστυνομικών» με επιπτώσεις στην καθημερινότητα των υπηρεσιών και στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επί των άρθρων τώρα του σχεδίου η ΠΟΑΣΥ παρατηρεί ειδικότερα πως «αντί για απλοποίηση δομών και λειτουργιών, παρατηρείται μια μεγέθυνση της πολυπλοκότητας και του διαχωρισμού των υπηρεσιών και διαμορφώνονται συνθήκες για ακόμη περισσότερες ανάγκες σε υποστηρικτικό και γραφειοκρατικό προσωπικό, παρά το ότι παρουσιάζεται μείωση επιτελείων και οργανικών θέσεων αστυφυλάκων.
Ο βασικός διαχωρισμός στους κλάδους Τάξης, Ασφάλειας και Μετανάστευσης θα μπορούσε να σταθεί σε επιτελικό επίπεδο, αλλά η καθετοποίηση μέχρι τη βάση, δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν τρεις διαφορετικές αστυνομίες.
Δεν αναφέρεται πουθενά κάποιο σύστημα, μονάδα, υπηρεσία, συμβούλιο ή κάποιος έγκυρος τρόπος ανεξάρτητης παρακολούθησης της εγκληματικότητας. Ενώ προβλέπεται η δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστημονική, έγκυρη και ανεξάρτητη διαδικασία καταγραφής και ανάλυσης των εγκληματολογικών δεδομένων, ώστε να τροφοδοτούνται με τα αναγκαία στοιχεία, κατευθύνσεις κλπ, οι δράσεις της Αστυνομίας» καταλήγει η Ομοσπονδία.
Να σημειωθεί τέλος πως αύριο Δευτέρα στην Επιτροπή της Βουλής θα συνεχισθεί η διαδικασία ακρόασης συνδικαλιστικών φορέων για να ακολουθήσει η κατάθεσή του για την ψήφιση επί της αρχής, με την ΠΟΑΣΥ να ζητά την απόσυρση του σχεδίου και «διάλογο από μηδενική βάση».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass