ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Αναζωογονείται το δίπολο Λάρισας- Βόλου

* Δύο αλληλοσυμπληρούμενες πόλεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως μία, με ωφέλειες για ολόκληρη τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2014 1:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:54
Το «Δίπολο» Λάρισας- Βόλου φιλοδοξούν να αναζωογονήσουν οι αρχιτέκτονες. Επιτυγχάνοντας να αναλάβουν για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) τη διοργάνωση, στις δύο πόλεις, επιστημονικού ερευνητικού Εργαστηρίου (workshop) με στόχο την ανάδειξή τους ως προτύπου που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα «διπόλου» μεσαίων πόλεων παγκοσμίως. «Δύο αστικά κέντρα που αλληλοσυμπληρούμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα», είναι η κεντρική ιδέα.
Την ευθύνη της προσπάθειας έχουν το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων Λάρισας και Βόλου, καθώς και των δύο Τμημάτων του ΤΕΕ στην περιοχή. Οι ιδέες που θα προκύψουν αλλά και το εγχείρημα των δύο πόλεων θα προβληθεί τον επόμενο μήνα στη συνάντηση της UIA στη Βαρκελώνη και εν συνεχεία τον προσεχή Αύγουστο στο Durban της Νότιας Αφρικής όπου θα πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων με τίτλο «Αrchitecture Οtherwhere».
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Δημαρχείο της Λάρισας οι οργανωτές του εγχειρήματος αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:
-στην αναγκαιότητα αναζωογόνησης της προσπάθειας δημιουργίας του «Διπόλου» Λάρισας- Βόλου, που είχε επιχειρηθεί να δημιουργηθεί με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, οι οποίοι τελικά δεν φιλοξενήθηκαν στη Ελλάδα.
-στη συμβολή που θα έχει στην προσπάθεια η ηλεκτροκίνηση του Σιδηροδρόμου μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και η ανάδειξη του Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου ως Αεροδρομίου ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και του Λιμανιού του Βόλου ως θαλάσσιας πύλης για την ενδοχώρα της Θεσσαλίας, για τη μεταφορά προϊόντων και τον τουρισμό.
-στα αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία που διαθέτουν οι δύο πόλεις, που οφείλουν να δράσουν όχι ανταγωνιστικά αλλά σε συνέργεια, η Λάρισα ως εμποροδιοικητικό κέντρο και ο Βόλος ως έξοδος στη θάλασσα.
Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη ανέλυσαν τις πτυχές του εγχειρήματος οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Γιάννης Οικονόμου και Άρης Γαλάτος, ο αντιδήμαρχος Βόλου Νίκος Μόσχος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Χαλέβας, οι πρόεδροι του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς και Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου, η υπεύθυνη του προγράμματος της UIA στην Ελλάδα Μίτση Βαλασσά, οι ερευνητές του προγράμματος Νέστορας Κανέλλος και Κάρολος Γαλανός, η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων Λίλη Γιοβρή και ο προϊστάμενος νέων έργων Χρ. Ντάγιας.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass