ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ

«Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της ανεργίας»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2014 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:37
Σχέδιο άμεσης δράσης, πράσινων κοινωνικών επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είναι η προτεραιότητα του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Νίκου Πουτσιάκα, με τον συνδυασμό «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση», οι προτάσεις του οποίου για ανάπτυξη, στηρίζονται στη φιλοσοφία της «πράσινης οικονομίας» και της κοινωνικής –αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας.
Εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να μπει στον πολιτικό στίβο της Περιφέρειας, καταθέτει τα πιστεύω του και εξηγεί γιατί ζητά την ψήφο των Θεσσαλών.
*Κύριε Πουτσιάκα, όλο και περισσότερο παρατηρούμε νέους ανθρώπους να εμπλέκονται με την πολιτική. Εσείς για παράδειγμα πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε ως υποψήφιος περιφερειάρχης της περιφερειακής κίνησης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση»;
- «Οι καιροί που ζούμε, είναι πολύ πιο δύσκολοι από ό,τι είχαμε συνηθίσει, ίσως βάρβαροι, παρόλα αυτά όμως έχουν προκαλέσει και μια σειρά άλλων αλλαγών που πριν από μερικά χρόνια δεν θα τα φανταζόμασταν. Αυτό συνίσταται στην πολιτική ενεργοποίηση του μέσου πολίτη, στη δραστηριοποίησή του στον πολιτικό χώρο με ποικίλες μορφές. Ο κόσμος έχει βαρεθεί πια τους επαγγελματίες πολιτικούς και δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους Μεσσίες, που υπόσχονται σωτηρία και ζητούν λευκή επιταγή. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε νέους ανθρώπους στο χώρο της πολιτικής. Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και προσπαθούν να συμβάλουν, στην αλλαγή της πολιτικής και την πορεία της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας μια μακρόχρονη επαγγελματική πορεία στα ζητήματα της περιφέρειας, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα, με φορείς και συλλογικότητες, καθώς και στον επιστημονικό τομέα, αποφάσισα να συνδράμω προς την ίδια θετική κατεύθυνση με την κάθοδό μου στις Περιφερειακές εκλογές».
*Εάν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητές σας;
- «Εμείς στην «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» θεωρούμε ότι υπάρχουν στρατηγικά προβλήματα, όπως και προβλήματα που δυσκολεύουν πολύ την καθημερινή ζωή των Θεσσαλών και θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση αυτών, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Για να γίνω πιο σαφής, το πρόβλημα π.χ της ανεργίας δυστυχώς αγγίζει μεγάλο ποσοστό των Θεσσαλών και ειδικά των νέων, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά για κάθε περιοχή. Χρειάζεται, ένα σχέδιο άμεσης δράσης , πράσινων κοινωνικών επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς καινοτόμους τομείς. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν με τη συμμετοχή των νέων αυτοδιοικητικών συμβουλίων, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων ώστε διαμορφώσουν σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης πράσινης οικονομίας, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης τα οποία θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης και εξόδου από την κρίση, ενός νέου Κοινωνικού Πράσινου Συμβολαίου. Μιλώντας λοιπόν για προτεραιότητες, θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η άσκηση ειλικρινούς κοινωνικής πολιτικής και η προστασία του περιβάλλοντος, όπως και η αειφορική διαχείρισή του βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματός μας».
*Αναφερθήκατε στο περιβάλλον. Η πραγματικότητα δείχνει όμως ότι στον καιρό της κρίσης οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες αμβλύνονται.
- «Το περιβάλλον δεν έχει σχέση με ευαισθησίες ή με συναισθηματισμούς. Πρόκειται για έναν παράγοντα νευραλγικής σημασίας, που μας συμφέρει να διασφαλίσουμε. Μας συμφέρει οικονομικά να προστατέψουμε το περιβάλλον και την οικονομία όσο και κατ’ επέκταση τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, αφού με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε αυτό που εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για βιώσιμη οικονομία αλλά και καλύτερο επίπεδο ζωής και διατήρηση της καλής υγείας μας. Ακούγεται σκληρό, ίσως και ψυχρό, αλλά το περιβάλλον και οι επιπτώσεις της καταστροφής του, είναι μετρήσιμες και λογιστικά αξιολογήσιμες- αυτά προς απάντηση ορισμένων κοντόφθαλμων που κατηγορούν τους ανθρώπους σαν και εμάς που διαθέτουμε κοινό νου ότι προσεγγίζουμε το περιβάλλον με την αίσθηση του επιφανειακού περιβαλλοντισμού και μόνο. Τώρα, αν θέλουμε να δούμε συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος, πέρα από την οικονομική του διάσταση, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και ως μια κληρονομιά που έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.Η αειφορική ανάπτυξη, το βιώσιμο μοντέλο που προτείνουμε, είναι αν μη τι άλλο η μόνη δίκαιη αντιμετώπιση όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για εμάς τους ίδιους».
*Η αειφορική όμως ανάπτυξη που προτείνετε, δε συνάδει πάντα με το μοντέλο που προωθείται εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας. Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί η Περιφέρεια να διαφοροποιηθεί από τις κεντρικές επιλογές;
- «Συχνά αναφέρεται ότι οι Περιφέρειες έχουν πλέον τις αρμοδιότητες μιας μικρής τοπικής κυβέρνησης, με δικό τους προϋπολογισμό αλλά και με την δυνατότητα εξασφάλισης πόρων κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που απογυμνώνει την μέχρι τώρα μορφή Διοίκησης από δικαιολογίες, αφού καταδεικνύει την ανικανότητά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσει λύσεις για τους πολίτες της. Θέλουμε να συμβάλουμε στο να βγει η χώρα από την κρίση στην οποία την οδήγησαν οι χρεοκοπημένες πολιτικές του πολιτικού συστήματος, να διαχειριστεί την πολύπλευρη κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ορθολογικό τρόπο. Θέλουμε να στρέψουμε τη χώρα προς τη συμμετοχική δημοκρατία, τον πολιτισμό, την οικολογική καινοτομία, την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου, προς ένα είδος διοίκησης που φέρνει λύσεις και δεν αναπαράγει του μικροκομματικούς μηχανισμούς και τα ιδιοτελή συμφέροντα στη Θεσσαλία. Εμείς στην "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ" θεωρούμε ότι η περιφερειακή διοίκηση οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει τις τοπικές δυνατότητες και να προωθήσει λύσεις που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των Θεσσαλών. Ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν πολιτικές ρήξεις, θα πρέπει να προβληθούν και να υποστηριχθούν οι τομείς θεσσαλικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το τοπικό δυναμικό και τις ιδιομορφίες της περιοχής».
*Ποια είναι τα επιχειρήματά σας, ζητώντας την ψήφο των Θεσσαλών;
- «Ζητάμε τη ψήφο των Θεσσαλών ως «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διότι είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και είμαστε ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αυτό το νέο διαφορετικό πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, που δεν έχει καμία σχέση με την επίπλαστη ευμάρεια του παρελθόντος, το οποίο βασίζονταν σε μια πελατειακή λογική, που εκμηδένιζε τη συλλογική κοινωνική δράση και το οποίο πληρώσαμε και άδικα και ακριβά. Έχουμε μια πολύ καλή γνώση των θεμάτων της Περιφέρειας, που απορρέει από μια μακρόχρονη ενασχόληση με τα ζητήματα αυτά σε όλα τα επίπεδα.
Συμμετέχουν μαζί μου σε αυτό το εγχείρημα, προσωπικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις κομματικές νοσηρότητες, που μας έφεραν ως εδώ σαν χώρα και έχουμε αποδείξει με την έως τώρα πορεία μας, με τις πράξεις μας ότι είμαστε όντως διαφορετικοί. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε εκεί που πρέπει αλλά πάνω από όλα βάζουμε το κοινό συμφέρον και θα συναινέσουμε σε ό,τι είναι ωφέλιμο για το σύνολο.
Τόσο οι προτάσεις μας για την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη μεγάλη κρίση των μνημονιακών απειλών, όσο και τα στελέχη του συνδυασμού μας σ' όλη την Θεσσαλία, μας δίνουν το δικαίωμα να απευθυνθούμε στους Θεσσαλούς πολίτες και να ζητήσουμε την δύναμη της ψήφου τους, ώστε οι προτάσεις μας να γίνουν η μελλοντική οικονομική- κοινωνική και οικολογική πραγματικότητα του ευλογημένου τόπου μας. " Το μέλλον δεν περιμένει"».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass