Η «Ε» ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ «ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ»

Μια μέρα δύσκολη που τελείωσε νικηφόρα...

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2014 5:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:57
Κείμενο - φωτογραφίες Χαρίκλεια Βλαχάκη
Ήταν μια μέρα δύσκολη η χθεσινή για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό καθώς εκτός από την αγωνία για το μήνυμα της κάλπης, αναφορικά με την υποψηφιότητά του στη Θεσσαλία, είχε και τη θεσμική ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης. Από ό,τι φάνηκε, όμως, η αποστολή εκτελέστηκε με επιτυχία καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τον δικαίωσε πλήρως και τον κρατά για μια ακόμη θητεία στον θώκο του περιφερειάρχη. Σοβαρά προβλήματα όμως δεν παρατηρήθηκαν, όλα κύλησαν ομαλά.
Ο ίδιος, από τις πρώτες πρωινές ώρες - όπως είναι φυσικό - ήταν στο πόδι, χαλαρός, αεικίνητος και πανταχού παρών, σε κάθε γωνία της θεσσαλικής επικράτειας, σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του, αλλά και με τους απλούς πολίτες που με τον τρόπο τους έδειχναν την αγάπη τους ή διατύπωναν τις ενστάσεις τους, πάντα με ευγένεια και τον σεβασμό που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός. Η «Ε», θέλοντας να καταγράψει μια τέτοια δύσκολη ημέρα ενός παράγοντα της δημόσιας ζωής, τον ακολούθησε βήμα- βήμα, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέχρι τις βραδινές νικητήριες δηλώσεις, κάτι που αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε άκρως ενδιαφέρον.
- Λάρισα ώρα 9 π.μ.
Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 9 το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό κέντρο. O κ. Αγοραστός έρχεται στην ώρα του, μας καλημερίζει και μιλά για λίγο με τις εθελόντριες του συνδυασμού που βρίσκονται εκεί από νωρίς.
Ξύπνησε στις 8. Είχε κοιμηθεί στις 2.30. Τα βράδια, όπως θα μας πει, τους παίρνει αργά στο εκλογικό κέντρο, όπου μαζεύονται συνεργάτες και φίλοι κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας. Ήταν και ο τελικός του «τσάμπιονς λιγκ» στη μέση, άργησαν λίγο περισσότερο.
Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε, όταν σηκώθηκε, ήταν στους αντιπεριφερειάρχες. Το πρώτο που έλαβε ήταν από υποψήφιο δήμαρχο. Κι από εκείνη τη στιγμή το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά και να καλεί.
Είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρώτος σταθμός της περιοδείας είναι ο Βόλος, ίσως γιατί ο συνδυασμός έλαβε εκεί το χαμηλότερο ποσοστό, στον πρώτο γύρο; «Όχι» απαντά, «απλά βολεύει καλύτερα. Είναι θέμα οργάνωσης, ώστε στην επιστροφή να μπορέσω να ψηφίσω στη Λάρισα και να συνεχίσω προς Τρίκαλα και Καρδίτσα. Να σου πω όμως την αλήθεια το ‘χω και σαν γούρι να ακολουθώ αυτή τη διαδρομή».
Περπατάμε προς το αυτοκίνητο που έχει σταθμεύσει επί της Μεγ. Αλεξάνδρου. Είναι ένα μαύρο BMW ενός φίλου, καθώς δεν θέλει να χρησιμοποιεί προεκλογικά το κρατικό αυτοκίνητο. Το ίδιο χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. (Κι άλλο γούρι;).
Κάθεται στη θέση του συνοδηγού. Βγάζει το σακάκι (η χθεσινή μέρα είχε μια αφόρητη ζέστη από το πρωί) και αναζητά μια δεύτερη συσκευή τηλεφώνου. Βάζει την πρώτη να φορτίζει. Ξέρει καλά ότι στις επόμενες ώρες θα χτυπήσουν πολλά, μα πολλά τηλέφωνα.
«Πάμε μια βόλτα από Αγ. Αχίλλιο, πρώτα», λέει στον οδηγό. «Θέλω να ανάψω ένα κερί». Ψάχνει για κέρματα, ανοίγει την πόρτα και ανεβαίνει τα σκαλιά. Στην έξοδο από την εκκλησία τον περιμένει κόσμος. Καλοβαλμένες κυρίες μιας κάποιας ηλικίας τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα, τον ακουμπάνε στοργικά. «Εγώ σε ξέρω από παιδί και τους γονείς σου και μπράβο και συγχαρητήρια».
Έπεται συνέχεια...
- Λάρισα- Βόλος, ώρα 10 π.μ.
Βγαίνουμε στην Εθνική, στάση για βενζίνη και γραμμή προς Βόλο. Φοράει τα γυαλιά του και ανοίγει την «Ελευθερία». Με αφορμή την ειδησεογραφία και τις προστριβές των υποψηφίων, σχολιάζει. «Ο καθένας φέρει την ατομική του ευθύνη. Θέλω να πιστεύω πως από την πλευρά μας αγωνιστήκαμε τίμια, δεν παρασυρθήκαμε. Κάναμε έναν αθόρυβο αλλά ουσιώδη αγώνα. Άποψή μου είναι, ότι ο πολιτικός πολιτισμός μπορεί να βασίζεται μόνο στην αλήθεια και όχι στην απειλητική ετερότητα. Δεν μπορείς να «χτυπάς» τον άλλο απλά και μόνο για να προσδιορίσεις την ύπαρξή σου».
(Καλή ώρα για κουβέντα).
Βουλευτής ή περιφερειάρχης, λοιπόν; «Σαφώς περιφερειάρχης, γιατί είναι μια θέση πραγματικά δημιουργική που σου δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστείς, να διεκδικήσεις και να πετύχεις αρκετά πράγματα σε μεγάλο βαθμό, με συναδέλφους προερχόμενους από όλο το πολιτικό φάσμα. Είτε πρόκειται για νέες επενδύσεις, για έργα οδοποιίας, διαχείριση υδάτινων πόρων, ακόμη και στη διαχείριση κρίσεων αν θες, η θέση του περιφερειάρχη, είναι μια θέση που προτείνει λύσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα των πολιτών. Ως βουλευτής δεν μπορείς να έχεις αυτή την αμεσότητα. Βέβαια, είμαι πολύ τυχερός που υπήρξα βουλευτής καθώς μπορώ να αξιοποιήσω αυτή την εμπειρία με αποτελεσματικότητα, σε θέματα της Περιφέρειας. Πλέον, ξέρω την ψυχολογία τους - λέει χαριτολογώντας - ξέρω πώς σκέφτονται και πώς πρέπει να πιέσω».
 Ένα ακόμη τηλέφωνο, από τα Τρίκαλα αυτή τη φορά, διακόπτει τη συζήτηση. Υπάρχει πρόβλημα με ψηφοφόρο που δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. «Πηγαίνετε να βοηθήσετε. Πάρε τον δικηγόρο της Περιφέρειας. Ενημερώστε με». Ακολουθεί δεύτερο, καθώς για μια ακόμη φορά το θέμα με τις εφορευτικές είναι αγκάθι. Και αυτή την Κυριακή, δεν είναι όλοι στη θέση τους.
Φτάνουμε στον Βόλο, μου δείχνει κάποια από τα έργα που έχουν γίνει, μου μιλά για άλλα σε επίπεδο Περιφέρειας, για τα Κέντρα Υγείας, τις νέες πτέρυγες στα νοσοκομεία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, για το έργο του Αχελώου, τα αθλητικά κέντρα, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 72%, το καταδυτικό πάρκο Αλοννήσου, την ηλεκτροκίνηση και το φιλόδοξο σχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα της Θεσσαλίας. Κυρίως, όμως, αναφέρεται στον οδικό άξονα Λάρισας- Τρικάλων, «το μόνο μεγάλο έργο που εγκρίθηκε στη χώρα», όπως υπογραμμίζει. «Αν θέλουμε ανάπτυξη, αυτή πρέπει να έχει δρόμους για να βαδίσει. Δεν λέω ότι αγγίξαμε το τέλειο, ούτε ότι τα κατάφερα μόνος, όμως η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια είναι ορατή, βιώνεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων».
- Βόλος ώρα 11.30 π.μ.
Κατευθυνόμαστε προς την εκκλησία της Ανάληψης. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι με αφίσες του υποψήφιου δημάρχου Αχ. Μπέου.
- Λάμπει, δεν νομίζετε; Το photoshop κάνει καλή δουλειά.
- «Εγώ πάντως δεν έκανα. Καθόλου. Να δες» λέει και δείχνει τη φωτογραφία του από τη ρεκλάμα του συνδυασμού στην εφημερίδα. «Ορίστε μέχρι και τα γένια φαίνονται».
Στα σκαλιά του ναού τον περιμένει η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. Μπαίνοντας στην εκκλησία κόσμος τον σταματά συνεχώς. Είναι αξιοσημείωτα αναγνωρίσιμος, όπως αξιοσημείωτες είναι και οι εγκάρδιες εκδηλώσεις των πολιτών. Τον φωνάζουν από μακριά, τον φιλάνε. Φαίνεται να το απολαμβάνει. Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια, του λένε. «Ψηφίσατε;», τους ρωτά. «Ε, να, όχι, τώρα θα πάμε. Άντε λοιπόν, πώς θα γίνει αν δεν ψηφίσετε;» τους απαντά.
Ένας Λαρισαίος που έφερε τη γυναίκα του να ψηφίσει στον Βόλο, σταματά το αμάξι στη μέση του δρόμου, κατεβαίνει και τον χαιρετά. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς τα εκλογικά τμήματα του κέντρου, όπου κατευθυνόμαστε με τα πόδια.
Στην είσοδο των 450 - 464 εκλογικών τμημάτων, στο κέντρο του Βόλου, περιμένει μια κυρία σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Μην ανησυχείτε θα ενημερώσουμε εμείς τον δικαστικό να κατέβει», της λέει ευγενικά. «Είναι θέμα αυτό», σχολιάζει.
Στα σκαλιά των 443- 450 εκλογικών τμημάτων, συναντάμε τον υπ. περιφερειάρχη με την Ανταρσία, Στάθη Ντούρο. «Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ; Αυτά είναι δικά μου λημέρια», λέει αστειευόμενος προς τον Κώστα Αγοραστό. Το φλας αστράφτει κι εκείνος μας χαιρετά βιαστικά και απομακρύνεται.
Στον πεζόδρομο δίπλα από τα σχολεία επικρατεί ηρεμία.
«Θες εσπρεσάκι»; Ποιος δεν θέλει!
Ακουμπισμένες δίπλα από το τραπεζάκι που καθόμαστε είναι οι τοπικές εφημερίδες. Καθώς τις ξεφυλλίζει, απευθύνεται προς το μέρος μου. «Μου αρέσει να περιοδεύω μόνος, δεν θέλω πολύ κόσμο μαζί μου. Ούτε τους αστυνομικούς που προσφέρει η πολιτεία χρησιμοποιώ». «Έχετε αγωνία;» τον ρωτώ. Κουνά αρνητικά το κεφάλι.
Ώρα να επιστρέψουμε στη Λάρισα.
- Βόλος – Λάρισα, ώρα 12.30 μ.μ.
Με ένα τέτοιο πρόγραμμα, πόσος χρόνος μένει για την οικογένεια; «Αυτή την περίοδο είμαστε όλοι πιεσμένοι. Η γυναίκα μου, η Χριστίνα, έχει αναλάβει όλο το κομμάτι της οργάνωσης, οπότε και εκείνη έχει ελάχιστο χρόνο, ενώ η μεγάλη μου κόρη η Αλεξάνδρα δίνει φέτος πανελλαδικές, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά αγχωμένη, όχι μόνο με το διάβασμα, αλλά και τα διάφορα που μπορεί να ακούγονται ή να γράφονται στον τύπο. Θα πάω μαζί της να ψηφίσω τώρα που θα φτάσουμε στη Λάρισα. Είναι η πρώτη της φορά».
- Λάρισα 1.30 μ.μ.
Μια βιαστική στάση στο γραφείο στην Περιφέρεια, για ένα ακόμη εσπρεσάκι. Τα κανάλια τον περιμένουν για δηλώσεις, έξω από το 1ο Γυμνάσιο, όπου θα ψηφίσει. Γράφει τις σκέψεις του σε ένα χαρτί και βάζει το σακάκι. Η σύζυγός του Χριστίνα έρχεται να τον συνοδεύσει. Στο σχολείο θα συναντήσουμε επίσης την Αλεξάνδρα και τον μικρότερο γιο του, τον Αναστάση. Η Αλεξάνδρα θα δηλώσει Νομική και μόνο, λέει καθώς περιμένουμε στη σειρά για την κάλπη.
Έξω από το σχολείο έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί φίλοι και ψηφοφόροι. Η οικογένεια έχει την ευκαιρία να συνευρεθεί και να μιλήσει με συγγενείς. Είναι το μόνο διάλειμμα που τους επιτρέπεται για τις επόμενες ώρες. Ο οδηγός περιμένει. Σειρά έχουν τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα. Δεν θα ακολουθήσω. Ανανεώνουμε το ραντεβού για το απόγευμα.
- Λάρισα 8 μ.μ.
Στο γραφείο του κ. Αγοραστού στην Περιφέρεια, οι συνεργάτες του περιμένουν υπομονετικά. Λίγη ώρα πριν έκλεισαν οι κάλπες και απομένουν αρκετές ακόμη μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα. Παρακολουθούν τηλεόραση, κάνοντας συνεχές ζάπινγκ. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, ευχάριστη, αισιόδοξη. Τα πρώτα μηνύματα ενθαρρυντικά.
Το βράδυ θα ακολουθήσουν δηλώσεις...
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass