Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η ΝΔ «πήρε» 12 από τους 25 Δήμους στη Θεσσαλία

*Έναντι 5 που είχε στις εκλογές του 2010

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2014 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:59
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Τη γενική πορεία της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ακολούθησε το κόμμα και σε επίπεδο Θεσσαλίας. Με προπύργιο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τον διπλασιασμό και πλέον των Δήμων σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρουσιάζεται ενισχυμένη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο όπως συμβαίνει και πανελλαδικά. Ενώ σε επίπεδο ευρωεκλογών καθοδική παρουσιάζεται η πορεία όπως και της ΝΔ πανελλαδικά αλλά συγκριτικά με το μέσο όρο της Επικράτειας η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτος, είναι ελαφρά μικρότερη.
Πέραν της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι επιδόσεις όσον αφορά στους Δήμους προκάλεσαν ικανοποίηση στην Περιφερειακή Οργάνωση του κόμματος που χειρίστηκε τη διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων των μικρότερων Δήμων, πλην των τεσσάρων Δήμων που αφορούν στις πρωτεύουσες των Νομών για τους οποίους υπήρξε κεντρικός χειρισμός. Το δε  βασικό «αγκάθι», στις αυτοδιοικητικές επιδόσεις του κόμματος στη Θεσσαλία είναι η απώλεια του Δήμου Λαρισαίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΝΔ Γιώργος Ζιαράγκας,«διπλό» θα χαρακτήριζε κανείς το συναίσθημα και το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών στη Θεσσαλία, όπως αυτό εξάγεται από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις κάλπες. Από τη μία ικανοποίηση για τις επιδόσεις στους Δήμους και από την άλλη προβληματισμός για την απώλεια του Δήμου Λαρισαίων και τα ποσοστά των ευρωεκλογών.
ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ
ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Σε ό,τι αφορά στους «γαλάζιους» Δήμους η ΝΔ υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της, καθώς από τους 25 Δήμους που έχουν συνολικά οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, πήρε τους 12 έναντι 5 που είχε πάρει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
*Στον Νομό Λάρισας, στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε πάρει μόνον τον Δήμο της Λάρισας (ο οποίος σε αυτές χάθηκε) αλλά κέρδισε δυο. Τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Ελασσόνας. Ακόμη μέχρι τελευταία στιγμή «δυνατά» έπαιζε και ο Δήμος Φαρσάλων όπου και εκεί τον ρόλο τους έπαιξαν εσωκομματικές έριδες.
*Στον Νομό Καρδίτσας, στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει τρεις Δήμους, τώρα «έπεσε» στους δύο, που είναι οι Δήμοι Μουζακίου και Σοφάδων.
*Στον Νομό Τρικάλων στις προηγούμενες εκλογές είχε έναν Δήμο, σε αυτές πήρε τέσσερις και συγκεκριμένα τους Δήμους Τρικάλων, Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας, Πύλης. Δηλαδή όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
*Στη Μαγνησία στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε κανέναν Δήμο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση πήρε τέσσερις. Τους Δήμους Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου και Σκοπέλου.
Οπότε όσον αφορά στο κομμάτι αυτό έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι στην κομματική οργάνωση.
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Όσον αφορά στο κομμάτι των ευρωεκλογών επίσης το κόμμα σε επίπεδο Θεσσαλίας ακολούθησε τη γενική... τάση.
Εκτός από τα Τρίκαλα όπου η ΝΔ είναι πρώτη και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους λοιπούς τρεις Νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και η ΝΔ έπεται με μία πτώση στα ποσοστά της που έχει να κάνει με τον μέσο όρο πτώσης που σημειώθηκε πανελλαδικά και ανέρχεται στις 7 ποσοστιαίες μονάδες περίπου για τη Θεσσαλία.
Ωστόσο από την παράθεση των ποσοστών σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012 η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ίδια με την πανελλαδική. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν είναι πρώτος, αλλά δεν αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές παρά ελάχιστα.
Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το σύνολο των εκλογικών ποσοστών ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία λαμβάνει 26,39% και η Νέα Δημοκρατία 24,02% που σημαίνει ότι στο μέσο όρο της Επικράτειας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πιο χαμηλά στη Θεσσαλία, και η ΝΔ λίγο υψηλότερα (22,73%) ενώ τον Ιούνιο του 2012 στις εθνικές εκλογές η ΝΔ είχε 31,11% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,06%.
Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σε επίπεδο Θεσσαλίας και στη δήλωση που έκαναν προχθές στην «Ε» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Γιώργος Ζιαράγκας αλλά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Παπαευθυμίου σχολίασαν ότι «το μήνυμα ελήφθη» αλλά υπογράμμισαν ότι είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν προκαλεί τριγμούς στη συγκυβέρνηση.
«ΝΤΟΜΙΝΟ»
Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Η απώλεια του Δήμου Λαρισαίων αποτελεί αναμφίβολα για τη ΝΔ ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο προφανώς θα πρέπει να εκτιμηθεί και να αποτιμηθεί ως προς το αποτέλεσμά του και σε κεντρικό επίπεδο.
Όπως φαίνεται όμως και όπως εκτίμησαν οι Γ. Ζιαράγκας και Δ. Παπευθυμίου, τα όσα συνέβησαν πέριξ του Δήμου στη σκηνή αλλά και στο παρασκήνιο, λειτούργησαν και ως φαινόμενο «ντόμινο» το οποίο επηρέασε και τις λοιπές εκλογικές αναμετρήσεις είτε αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου η διαφορά που σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός στην ΠΕ Λάρισας σε σχέση με τον Νίκο Τσιλιμίγκα είναι η μικρότερη και από τις τέσσερις ΠΕ, είτε αφορούν  στην κάλπη των ευρωεκλογών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass