ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Αντάμωσαν οι Θεσσαλοί του κόσμου

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2013 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:50
ΤΡΙΚΑΛΑ (Του ανταποκριτή μας Αποστόλη Ζώη)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εφέτος το βιωματικό συνέδριο-αντάμωμα των Θεσσαλών όλου του κόσμου στον Δήμο Πύλης.
Για τρεις μέρες η καρδιά των Απανταχού Θεσσαλών χτύπησε στον Δήμο Πύλης. Στα ριζά της Πίνδου, ανάμεσα στα βουνά Ίταμος και Κόζιακας, στην είσοδο ενός μεγαλόπρεπου φαραγγιού, οι Θεσσαλοί όπου γης συναντήθηκαν στο καθιερωμένο πια ετήσιο Παγκόσμιο Αντάμωμά τους. Συνδιοργανωτές στο φετινό βιωματικό συνέδριο-αντάμωμα ήταν ο Δήμος Πύλης και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός», ενώ για πρώτη φορά η όλη διοργάνωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Μετά το επιτυχημένο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή στον Δήμο Βόλου η σκυτάλη δόθηκε στον Δήμο Πύλης τηρώντας την υπόσχεση για διατήρηση στέρεων γεφυρών φιλίας και συνεργασίας.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
Ο στόχος διττός και επετεύχθη στο έπακρον, αφού οι απόδημοι Θεσσαλοί θα γυρίσουν στη χώρα που διαμένουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες αναμνήσεις από μια πατρίδα που έχασαν και φέτος ξαναβρήκαν μέσα από την αναβίωση ηθών, εθίμων και παιχνιδιών. «Φέτος συναντιέται το έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλίας μας και μέσα από το κοινό βίωμα γεφυρώνουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις που μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Κουφογάζος. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ανταμώθηκαν στην τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα, ιερή παρακαταθήκη από το 1514 και κατάφεραν μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση να επανασυνδεθούν.
«Στοίχημά μας είναι να αποτινάξουμε από τα χείλη των ξενιτεμένων αδελφών μας το… ξένος στα ξένα, ξένος και στην πατρίδα…» είπε η γεν. γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη. «Μέσα από αυτά τα ανταμώματα θέλουμε να τους περιμένει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά και να τα βιώνουμε όλοι σα μια μεγάλη γιορτή».
Σημαντική ανακοίνωση έγινε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Κ. Τζιτζικώστα, που ήταν υπό την αιγίδα της το φετινό παγκόσμιο συνέδριο, σχετικά με την εγγραφή της Πίνδου και του Ολύμπου ως φυσικών τοπίων, με την αρχιτεκτονική τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων και των Σαρακατσάνων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Την πρώτη μέρα της «Αγίας Παρασκευής», πραγματοποιήθηκε υποδοχή σε πεδινά και ορεινά χωριά του Δήμου Πύλης. Συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και παραδοσιακή φιλοξενία στο τέλος των πανηγυριών. Και το βράδυ συμμετοχή στο Πανηγύρι στους Γόμφους με τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού.
ΕΠΙΣΗΜΗ
Το Σάββατο το πρωί στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο στην Πύλη έγινε η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου. Μετά το τέλος των ομιλιών, πήρε σάρκα και οστά συμβολική φύτευση ελιάς.
Στη συνέχεια στο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα της Πύλης πραγματοποιήθηκαν παραδοσιακά παιχνίδια προσανατολισμού για όλες τις ηλικίες με παρούσα τη νεολαία και εθελοντές γυμναστές στον συντονισμό τους. Φαγητό και χορό στη φύση. Το συμβολικό ποσό δόθηκε φέτος στο ίδρυμα ΣΤΕΓΗ, ενώ τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στο σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο, στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό (παρέστη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νάνης), στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO – το βραβείο παρέλαβε η κ. Ευαγγελία Πισκερά, σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων- στον αρχαιολόγο κ. Ζιάκα, στο δήμαρχο Πύλης κ. Κουφογάζο, στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Πορνάρα, στη Γεν. Γραμ. του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου. Ακόμα απονεμήθηκαν μετάλλια και επαίνους σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και στους ξένους επισκέπτες.
ΓΛΕΝΤΙ
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους εκατοντάδες Θεσσαλούς που συνέρευσαν από νωρίς στο Δάσος του Δροσερού, τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλης, αφού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών κατάφεραν να συγχρονιστούν οι Θεσσαλοί από τις πέντε ηπείρους και να συνδιασκεδάσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έγινε από τους ίδιους τους ομογενείς και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης συμμετείχαν ενεργά στην -αναβίωση ηθών και εθίμων, όπως η παρασκευή τραχανά και ξινόγαλου.
«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα!» είπε με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός», κ. Γ. Πορνάρας, έχοντας ζήσει μισό αιώνα στο Τορόντο του Καναδά.
 Χθες Κυριακή, με το πέρας του εκκλησιασμού πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της Συνομοσπονδίας στο Δημαρχείο της Πύλης.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass