ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διευκόλυνση πρόσβαση ΑμεΑ στις ακτές

* Με ειδικές βοηθητικές εγκαταστάσεις

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:59
Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης τριών βοηθητικών διατάξεων SEATRAC, για την αυτόνομη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στη θάλασσα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που υπέγραψε η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Ρένα Καραλαριώτου με τον ανάδοχο του έργου.
Το έργο, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού και χρηματοδοτείται από πόρους ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αφορά στην εγκατάσταση της τηλεχειριζόμενης, μη μόνιμης διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα σε Ατομα με Αναπηρίες, και κατά κύριο λόγο, με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου. Με την εν λόγω συσκευή τα άτομα με ιδιαιτερότητες θα έχουν πρόσβαση στην ακτή με τη χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας, ο οποίος συναρμολογείται εύκολα στην παραλία.
Ως ένα πολύ σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που στόχο έχει τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στη θάλασσα χαρακτήρισε την εγκατάσταση των τριών βοηθητικών διατάξεων SEATRAC η κ. Καραλαριώτου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση τριών βοηθητικών συσκευών SEATRAC στη Βελίκα του Δήμου Αγιάς και στις παραλίες των Δήμων Βόλου και Σκιάθου. Η εγκατάσταση αυτών των συσκευών στα παράλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα εξασφαλίσει τη διαμόρφωση προσπελάσιμων ακτών με δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στην κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας με αναπηρίες καθώς και στην εξάλειψη του αισθήματος αποκλεισμού που – δικαίως - διακατέχει ορισμένους από αυτούς. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθούμε να διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ατόμων με ανάγκες, προκειμένου να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα ζωής με τους υπόλοιπους. Εξάλλου, η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου υποδομών στα παράλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης μιας νέας τουριστικής ομάδας ατόμων και θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή για την προβολή του τουριστικού προϊόντος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας των ακτών μας και την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας η συσκευή SEATRAC θα είναι έτοιμη προς χρήση τις επόμενες ημέρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έχει αποδώσει στην εν λόγω συσκευή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τη «Μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για αυτόνομη πρόσβαση σε υδάτινο περιβάλλον ατόμων με ειδικές ανάγκες» καθιστώντας το Πανεπιστήμιο τον μοναδικό κατασκευαστή του συγκεκριμένου μηχανισμού.
Το έργο περιλαμβάνει τρεις συσκευές για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ΑμεΑ. Η κάθε συσκευή είναι ενεργειακά αυτόνομη και αποτελείται από σιδηροτροχιά, η οποία έχει ως αρχή της το πλησιέστερο σημείο της ακτής, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Στην αρχή της σιδηροτροχιάς υπάρχει δομή τύπου πύργου, η οποία υποστηρίζει το φωτοβολταϊκό πάνελ που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή αυτονομία της συσκευής. Επιπλέον, στη βάση του πύργου υπάρχει κλειστός χώρος όπου είναι εγκατεστημένος ο ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός κίνησης, καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της συσκευής. Στο τέλος της σιδηροτροχιάς, μέσα στη θάλασσα τοποθετείται κατασκευή με διπλή χειρολαβή και κατάλληλα διαμορφωμένη βάση, επί της οποίας καταλήγει η σιδηροτροχιά και η οποία εξυπηρετεί τους χρήστες κατά την άνοδό τους στο νερό. Κατά μήκος της τροχιάς κινείται κατάλληλα διαμορφωμένο φορείο με κάθισμα που μετακινεί τα άτομα με αναπηρία από την παραλία στη θάλασσα. Η συσκευή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα.
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, εταιρείας τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ιγνάτιος Φωτίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass