ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κόντρες, συμμαχίες και εκκρεμότητες σε υγεία-περιβάλλον

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Αν και το κλίμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν γενικά ήπιο, ωστόσο δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συμβούλων των παρατάξεων.
Μάλιστα η πρώτη σοβαρή διένεξη σημειώθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, όταν ο Δημήτρης Μητσιούλης, με αφορμή τη γνωστοποίηση της είδησης ότι η μείζονα αντιπολίτευση «Θεσσαλών Δύναμης» παρέλαβε γραφεία στο ισόγειο του κτιρίου, ζήτησε το ίδιο να γίνει για όλες τις παρατάξεις, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Ο Κ. Αγοραστός δεν διαφώνησε με την προοπτική αυτή και παρέπεμψε τον κ. ητσιούλη στον γενικό διευθυντή της Περιφέρειας κ. Μέγα.
Σε παρέμβασή της η κ. Λιακούλη έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παράταξή της είχε φροντίσει να καταθέσει γραπτώς το αίτημά της από την περασμένη άνοιξη και δεν της γίνεται καμία διάκριση, καθώς αυτό προβλέπεται από τον νόμο. Ζήτησε δε από τον κ. Αγοραστό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γραφεία να καταστούν επιτέλους λειτουργικά «καρφώνοντας» ουσιαστικά την Περιφέρεια ότι η δέσμευσή της έμεινε στα χαρτιά.
Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποβαθμίζοντας το θέμα υποστήριξε ότι «η παράταξή του με ή χωρίς γραφεία θα συνεχίσει να εκπροσωπεί επάξια τους ψηφοφόρους της στο ΠΣ».
Αυτός πάντως που έκλεψε την παράσταση –επί του θέματος- ήταν ο ανεξάρτητος πλέον περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Αγγέλης, ο οποίος ρώτησε το προεδρείο «αν δικαιούνται δικό τους γραφείο και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι», λαμβάνοντας φυσικά αρνητική απάντηση, ενώ «όλα τα λεφτά» ήταν το βλέμμα που του έριξε ο Κώστας Αγοραστός.
Ένταση επίσης σημειώθηκε μεταξύ της Ευαγγελίας Λιακούλη με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, στο θέμα της εισήγησης για την άρση των πλειστηριασμών. Προ μηνός περίπου η επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε δημοσιεύσει σχετική τοποθέτηση για το θέμα, ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ημερήσια διάταξη το θέμα των πλειστηριασμών είχε εισηγητή τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ενώ μετά την ομιλία του τελευταίου, ο κ. Παπαχαραλάμπους ζήτησε από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κ. Λιακούλη, η οποία ήθελε να εισηγηθεί και όχι απλά να τοποθετηθεί, διεκδικώντας ταυτόχρονα την πατρότητα της πρωτοβουλίας. Κατηγόρησε δε το προεδρείο για «εκτροπή». Ο κ. Παπαχαραλάμπους όμως διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία του κ. Αγοραστού είχε προηγηθεί, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε.
Ένα τρίτο επεισόδιο που αφορά την ίδια την παράταξη του κ. Αγοραστού έλαβε χώρα μεταξύ της αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου και του προέδρου της ΕΚΠΟΛ Κώστα Χαλέβα. Το θέμα αφορούσε πρόταση για αύξηση της ετήσιας εισφοράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΕΚΠΟΛ, για να πληρωθούν χρέη παρελθόντων ετών, κυρίως επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Η αντιπεριφερειάρχης, δικαιολογώντας και την τακτική της να είναι πολύ «σφικτή» στα οικονομικά, συμφώνησε μεν με την καταβολή της εισφοράς, αλλά υποστήριξε πως «πρέπει η διοίκηση της ΕΚΠΟΛ να μας ενημερώσει επί των πεπραγμένων και για το πανθεσσαλικό της χαρακτήρα και για το κοινωνικό της ρόλο».
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χαλέβα, ο οποίος δήλωσε πως «ορισμένες φορές αισθάνεται σύμβουλος της αντιπολίτευσης και όχι της συμπολίτευσης».
Ωστόσο η προχθεσινή συνεδρίαση είχε και χαλαρές-ενωτικές στιγμές.
Στη συζήτηση για τα προβλήματα του νοσοκομείου Βόλου, παρέστη και ο νέος διοικητής Κώστας Καραμπάτσας, ο οποίος αφού εξήρε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το ενδιαφέρον που έδειξε για το Ίδρυμα, αναφέρθηκε και στον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον χώρο της υγείας γενικότερα. Άλλωστε και ο ίδιος διετέλεσε αντινομάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που είχε με την κ. Λιακούλη, την κ. Μαμάρα κλπ.
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η παρουσία Καραμπάτσα στο τιμόνι του ΓΝ Βόλου θα είναι θετική, δεσμεύτηκε να γίνει ειδική συζήτηση για την υγεία στη Θεσσαλία, ενώ περιμένει σχετική εισήγηση με στοιχεία από τους γιατρούς του ΓΝΛ, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να εκπονηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο «Χάρτης ενεργειών για την Υγεία».
Να κατασκευαστεί αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός στο Δ. Δ. Καλών Νερών στον Δήμο Αργαλαστής, καθώς και στα άλλα παραθαλάσσια Δ.Δ. και οικισμούς ζήτησε με επερώτηση η «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας από τον περιφερειάρχη να πιέσει ακόμη περισσότερο τα αρμόδια υπουργεία, ώστε το έργο να επανενταχθεί. Σύμφωνα με τον κ. Γκατζή «το συγκεκριμένο έργο «Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός του Δ.Δ. Καλών Νερών του Δήμου Αργαλαστής» είχε ενταχθεί στο 4° ΚΠΣ του ΥΠΕΚΑ ακόμη από το 2011, με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί η μελέτη του έργου και οι φάκελοι δημοπράτησης βρίσκονταν σε διαδικασία αξιολόγησης, αλλά ξαφνικά το έργο απεντάχθηκε, παρόλο που η απορρόφηση του 4ου ΚΠΣ βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα».
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός συμφώνησε με την οξύτητα του προβλήματος, αφού ο Παγασητικός Κόλπος τους θερινούς μήνες δέχεται σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς όλοι σχεδόν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί και τα δημοτικά διαμερίσματα, από την Αγριά ως το Τρίκερι στερούνται αποχέτευσης και επεξεργασίας λημμάτων και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Διευκρίνισε όμως ότι μόνο η πίεση της Περιφέρειας δεν αρκεί και θα χρειαστεί ανάλογη κινητικότητα από την ΔΕΥΑ Βόλου. Όσον αφορά στο Ταμείο Συνοχής που χρηματοδοτεί τέτοια περιβαλλοντικά έργα πιέζουμε την κυβέρνηση, ώστε να μας παραχωρήσει στη νέα προγραμματική περίοδο τη διαχείριση του προγράμματος και τέτοια απαραίτητα έργα να τρέξουν πιο γρήγορα» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
Να σημειωθεί τέλος πως για την καλύτερη προετοιμασία του Σώματος αναβλήθηκε η συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass