ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνθήματα, ένταση και αποχωρήσεις στο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών

* Ι. Μιχελάκης σε εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τις απολύσεις: «Το φίδι του φασισμού και του ναζισμού θέλει ένα κόρφο για να τραφεί»

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:45
Του Γιώργου Μακρή
Φωτιά στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) άναψαν οι διαμαρτυρίες μιας ολιγάριθμης ομάδας εργαζομένων κατά των απολύσεων και των περικοπών και – κυρίως – η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος αφού πρώτα τους κατηγόρησε για «σόου με βάση τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων των 8», στη συνέχεια τόνισε ότι «το φίδι του φασισμού και του ναζισμού θέλει έναν κόρφο για να τραφεί».
Η φράση αυτή του υπουργού ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια ταύτισης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με τη δράση ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίθεση πολλών συνέδρων στην αίθουσα – ιδίως των προσκείμενων στην Αριστερά – που σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να αποδοκιμάζουν τον κ. Ι. Μιχελάκη.
«Αίσχος, αίσχος. Ντροπή σου. Είσαι αισχρός», φώναξε στον υπουργό Εσωτερικών ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συνεργασίας» στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας κ. Βαγγέλης Μπούτας και είπε με νόημα: «Οποιος παλεύει στέλνει τον κόσμο στον φασισμό ή αυτοί;»
Τελικά, ο κ. Ι. Μιχελάκης, εμφανώς εκνευρισμένος, αποχώρησε από το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αλλά όταν ξανάρχισαν, στην αίθουσα είχαν απομείνει λιγότεροι από τους μισούς συνέδρους...
Μέχρι πάντως να ανεβεί στο βήμα ο υπουργός Εσωτερικών, τίποτε δεν προμήνυε για το τι θα ακολουθούσε. Μόλις, όμως, έλαβε τον λόγο ο κ. Ι. Μιχελάκης μια (ολιγάριθμη) ομάδα εργαζομένων κυρίως από την Περιφέρεια Αττικής «σήκωσαν» στην αίθουσα ένα πανό κατά των περικοπών και των απολύσεων και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα χαρακτηρίζοντας «ιερό το δικαίωμα στην εργασία».
Ο υπουργός απάντησε αρχικά ότι οι πόρτες του γραφείου του είναι ανοιχτές κι ότι «δεν υπάρχει σωματείο που να έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση και να μην έχει έλθει στο υπουργείο να μιλήσουμε είτε μαζί είτε με τον αναπληρωτή υπουργό και τους γενικούς γραμματείς».
Στη συνέχεια κι ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να φωνάζουν συνθήματα, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «είναι άλλο πράγμα ο διάλογος κι άλλο το σόου» και πρόσθεσε με αιχμηρή διάθεση: «Αντιλαμβάνομαι ότι για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων των 8 πρέπει να ληφθούν πλάνα».
Ακούγοντας τη φράση αυτή οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων έγιναν εντονότερες, ο υπουργός απάντησε με την προαναφερθείσα φράση για «το φίδι του φασισμού και του ναζισμού» με αποτέλεσμα να προκληθεί στην αίθουσα γενικό πανδαιμόνιο και οι εργασίες του συνεδρίου να διακοπούν.
Αργότερα, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε στο θέμα και σε δήλωσή του επισήμανε: «Την ώρα που ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι αρνούνται τον διάλογο και καταφεύγουν σε ακρότητες.
Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο από κομματικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά στην προσπάθεια παραποίησης των όσων είπα θεωρώ ότι είναι ανάξια κάθε σχολιασμού».
Ο Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ
Δριμύτατη επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών εξαπέλυσε ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Κώστας Πουλάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών να συκοφαντήσει τους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή, χαρακτηρίζοντάς τους “σόου για το δελτίο των 8” και επιχειρώντας να τους ταυτίσει με τη ναζιστική δολοφονική βία προκαλεί τουλάχιστον αποτροπιασμό και αγανάκτηση, την ίδια στιγμή που – με τη θεατρινίστικη αποχώρησή του από το συνέδριο της ΕΝΠΕ – ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση για τα ασφυκτικά προβλήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μιχελάκης, αντί να απολογηθεί για την απελπισία την οποία έχει προκαλέσει στους πολίτες η πολιτική που ο ίδιος και η κυβέρνησή του εφαρμόζει, με τις απολύσεις, την ανεργία και τη γενικευμένη φτώχεια, αντί να απολογηθεί για την κάλυψη που στελέχη του κόμματός του δίνουν στη ναζιστική ανομία, είχε το θράσος να επιστρατεύσει την πιο αισχρή, ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη λασπολογία κατά των εργαζομένων. Απέδειξε σήμερα ότι εχθρός του και της κυβέρνησής του είναι οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι που αγωνίζονται για επιβίωση, αξιοπρέπεια, δημοκρατία».
ΔΙΠΛΟ ΕΣΠΑ
Περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ 2014-20 εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο. Παράλληλα, τόνισε ότι τη διετία 2014-15 «θα τρέχουν δύο ΕΣΠΑ παράλληλα, ώστε να στηριχθεί ακόμη ουσιαστικότερα η πραγματική οικονομία, η ρευστότητα και η απασχόληση».
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Είμαστε έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου του ’14 να μπούμε στην υλοποίηση των έργων», ανέφερε από την πλευρά του ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του «κράτους και των υπουργείων των Αθηνών που θέλουν να έχουν το μακρύ χέρι τους στην περιφέρεια», ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε αναγκαίο «το πάθημα του περασμένου ΕΣΠΑ να γίνει μάθημα.
Στα πρώτα χρόνια της κρίσης το ΕΣΠΑ που τρέχει σήμερα, χάσαμε 7 πολύτιμες μονάδες του ΑΕΠ γιατί ξεχάσαμε να κερδίσουμε τον χρόνο, να ξεκινήσουμε. Που αυτές οι 7 μονάδες στο ΑΕΠ σημαίνουν 7% στην απασχόληση, δηλαδή χάσαμε 7% στην απασχόληση από αυτή την ολιγωρία. Άρα ο χρόνος είναι θέσεις εργασίας», σημείωσε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «τα δημόσια έργα στην Ελλάδα κοστίζουν 30% περισσότερο απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ανέδειξε ιδίως το αυξημένο κόστος των απαλλοτριώσεων εξηγώντας ότι υπάρχουν έργα στα οποία το κόστος των απαλλοτριώσεων φθάνει το 57,6% του συνολικού κόστους.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στηλίτευσε παράλληλα το γεγονός ότι το 2013 κόπηκαν τα χρήματα από εθνικούς πόρους για έργα στις περιφέρειες. «Ό,τι πολλαπλασιάζεται με το μηδέν βγάζει μηδέν. Και όμως στις περιφέρειες, ό,τι πολλαπλασιάζεται με το μηδέν βγάζει έργο. Γιατί είχαμε κάνει μια κιβωτό χρημάτων όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε και λειτουργήσαμε διαφορετικά. Κάναμε οικονομίες κλίμακος, κάναμε μια διαφορετική διαχείριση στα έργα. Σταματήσαμε εμείς τουλάχιστον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τις αναθέσεις. Κι έτσι εξοικονομήσαμε πόρους», υπογράμμισε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass