Διαμόρφωση στρατηγικής σε Πολιτισμό και Τουρισμό

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2013 13:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:14

Εκδήλωση με θέμα «διαμόρφωση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης RIS3 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στους Τομείς του  Πολιτισμού και του Τουρισμού» διοργάνωσε  η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των εργασιών διαβούλευσης για την διαμόρφωση Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού RIS3 (Regional Innovation Strategies for Smart Specialization), για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όπως σημειώνεται από το Περιφερειακό Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας «η εκδήλωση έγινε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Βόλου και χαιρέτισαν από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος που τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των δυνατών σημείων της περιφέρειας  Θεσσαλίας καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του επενδυτικού  περιβάλλοντος. 

Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Δερβένης Δημήτρης κάνοντας ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού και στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να πάμε στη βάση  κοντά  τους επιχειρηματίες

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Μεθοδολογία και Υλοποίηση διαβούλευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι σήμερα ξεκινάει η διαβούλευση για τους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού. Τονίστηκε η ανάγκη συμμετοχής όλων στην διαδικασία της διαβούλευσης .

Εκπρόσωπος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής η κα Σαραφίδου Μελίνα παρουσίασε το όραμα για την νέα περίοδο «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη Αλλαγής και Δημιουργικής Ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμού».

Κάνοντας προβλέψεις για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αλλαγή του μοντέλου «ήλιος- θάλασσα» με παράλληλη χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και αύξηση του ποσοστού τουριστών υψηλού εισοδήματος.  Εμπλουτισμός του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού (Αθλητικός, Συνεδριακός, Τουρισμός υγείας – ευεξίας, τουρισμός κρουαζιέρας, city breaks).

Διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος και υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων.  Πολιτισμός. Ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας και του σύγχρονου Πολιτισμού.  Υποστήριξη της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε Η προσέγγιση της Ευφυούς Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό από τον κ. Γιάννη Τόλια. Τα πανευρωπαϊκά διδάγματα από 4 προγραμματικές περιόδους  (ή ‘Πακέτα’ ή ‘ΚΠΣ’ ή ‘ΕΣΠΑ’). Τι είναι η έξυπνη εξειδίκευση; Πώς φτιάχνεται μια στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης; Ποιος φτιάχνει μια στρατηγική  έξυπνης εξειδίκευσης;

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια (6 βήματα)  SWOT ανάλυση. Την στρατηγική την δημιουργεί η συλλογική σοφία των ανθρώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση των  αποτελεσμάτων  Α΄ Κύκλου διαβούλευσης για τους τομείς του  Πολιτισμού και του Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον καθηγητή Δημήτριο  Γούσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, o  οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις  νέες μορφές και  δομές οργάνωσης του θεσσαλικού  πολιτιστικο-τουριστικού προϊόντος.

Οριζόντια οργάνωση της ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων και των απαραίτητων υποδομών υπό τη μορφή πολιτιστικών διαδρομών  στο εσωτερικό μιας εδαφικής περιοχής ανακάλυψης (Δήμος), στην περιφερειακή κλίμακα με την οργάνωση θεματικών διαδρομών.  Κάθετη Οργάνωση με την ένταξη αυτών των οριζόντιων πολιτιστικών  διαδρομών στις τοπικές και περιφερειακές αλυσίδες προϊόντων και υπηρεσιών.

Δημιουργία δομής διακυβέρνησης παρακολούθησης του τομέα (δημόσιος, κοινωνικός, ιδιωτικός τομέας) = Στρατηγική Διακυβέρνηση . Δημιουργία δικτύου πληροφοριο-υποδομής, συντονισμού της σύνδεσης των πολιτιστικών διαδρομών με το τοπικό και περιφερειακό δίκτυο εξυπηρετήσεων (διαμονή, εστίαση, σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων) και εκδηλώσεων (Μουσεία κτλ). Δημιουργία τοπικών δικτύων  = Επιχειρησιακή Διακυβέρνηση.

Ένας κεντρικός μηχανισμός θα πρέπει να στηθεί γι’ αυτό το σκοπό για να συντονίζει τις ροές και τις εξυπηρετήσεις. Πεδία εισαγωγής καινοτομίας και γνώσης. Οργανωτική στα παρακάτω επίπεδα:  τοπική-περιφερειακή διακυβέρνηση,  πληροφοριο-διαχειριστική δομή οργάνωσης και λειτουργίας των αλυσίδων. Νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό, ανάδειξη και ενεργοποίηση των πολιτιστικών πόρων. Ανάδειξη της υλικής & άυλης διάστασης της ΦκΠΚ (Ψηφιακή δημιουργία νέα αφήγηση, εικονική προβολή, κτλ)  επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών. Κοινωνικά δίκτυα.

Μάρκετινγκ Πολιτιστικό μάρκετινγκ, δημιουργία & προβολή της νέας εικόνας του τουριστικού προορισμού «Θεσσαλία», (δια)πολιτιστική διάσταση, ποιότητα και  δημιουργικότητα. Από τη συνάντηση πολιτισμού, τουρισμού και  θεσσαλικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα δύο κλάδοι: της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παραγωγό αγαθών και υπηρεσιών και των ΤΠΕ (ψηφιακή δημιουργία).

Ο κλάδος των ΤΠΕ θα στηριχθεί στις εκατοντάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και στο εξειδικευμένο τους ανθρώπινο δυναμικό αν αυτές προσανατολισθούν προς συγκεκριμένες ανάγκες και δράσεις του πολιτιστικο-τουριστικού συμπλέγματος. Και θα υποστηριχθεί από τα ερευνητικά εργαστήρια των ΑΕΙ/ΤΕΙ της Θεσσαλίας.  Ακολούθησε  διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τον καθορισμό της τελικής πρότασης  σε επίπεδο Περιφέρειας. Οι διαδικασίες διαβούλευσης για τις λοιπές θεματικές ενότητες της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης θα συνεχισθούν με αντίστοιχες εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας στο προσεχές διάστημα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass