ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ

ΕΛΓΑ και ΟΓΑ επιβαρύνουν τους Δήμους

Εισήγηση στο συνέδριο των δημάρχων ώστε να πάψει η διοικητική και οικονομική εμπλοκή

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 22:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:19

Μέσα στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα και την αφόρητη πίεση έλλειψης προσωπικού που βιώνουν, οι δήμοι θα πρέπει να απεμπλακούν από το οικονομικό και διοικητικό κόστος θεμάτων και υποθέσεων που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας προτείνοντας την αναπροσαρμογή της διαδικασίας εξυπηρέτησης από τους Δήμους δημόσιων οργανισμών και φορέων, όπως ο ΕΛΓΑ ή ο ΟΓΑ,

Σε επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας, ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα ο κ. Κομήτσας εισηγείται συνολικό επαναπροσδιορισμό του πλαισίου, που διέπει τη συνεργασία των Δήμων με ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και άλλους φορείς του δημοσίου, σημειώνοντας: «Όπως όλοι γνωρίζετε οι Δήμοι της χώρας μας, που έχουν συγκροτηθεί με την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», λειτουργούν με εξαιρετικά περιορισμένα μέσα και σχεδόν ανύπαρκτες πηγές χρηματοδότησης από την ελληνική πολιτεία ενώ το στελεχιακό τους δυναμικό, ιδιαίτερα μετά και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ελέω μνημονίου, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιακών μας μηχανισμών, λόγω και των νέων αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει οι Δήμοι, όπως και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των δημοτών μας. Σε αυτό το δυσμενές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους περιβάλλον οι συνεργασίες των Δήμων, που υφίστανται έως και σήμερα βάσει νόμων της δεκαετίας του ‘60, με Οργανισμούς όπως ο ΟΓΑ ή ο ΕΛΓΑ είναι σαφές ότι πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου οι Δήμοι μας να μην επιβαρύνονται με οικονομικό αλλά και διοικητικό κόστος και ευθύνες για θέματα και υποθέσεις, που δεν αφορούν τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους.

Δεν είναι δυνατόν μέσα στη σκληρή πραγματικότητα και την αφόρητη πίεση, που όλοι βιώνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι, να επιτρέψουμε τη διαιώνιση πρακτικών εξυπηρέτησης του αντικειμένου των κρατικών Ασφαλιστικών Φορέων από τους Δήμους, δίχως να υπάρχει καμία ανταπόδοση για το εν λόγω έργο. Οι υπάλληλοι των Δήμων μας δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αναλώνουν ένα μεγάλο μέρος της εργασιακής τους καθημερινότητας για την διευθέτηση θεμάτων, που άπτονται της λειτουργίας του ΟΓΑ ή του ΕΛΓΑ και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων τους.

Συνάμα, πρέπει να μπει, πια, ένα τέλος στην πρακτική αυτών των Οργανισμών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, κ.λπ.) να αμείβουν κατ’ εξαίρεση όσους δημοτικούς υπαλλήλους ασχολούνται με το αντικείμενό τους, καθώς αυτή η διαδικασία εγείρει ζήτημα εργασιακών και μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ του προσωπικού των Δήμων αλλά και προβλήματα στην επάρκεια της εξυπηρέτησης των δημοτών μας, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτεταμένων συμβάντων και ζημιών σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, προτείνω να αποφασίσουμε από κοινού στο επικείμενο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι το υφιστάμενο καθεστώς εξυπηρέτησης από τους Δήμους Οργανισμών όπως ο ΟΓΑ ή ο ΕΛΓΑ δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Μπορούμε, εξάλλου, να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να ξεκινήσει διάλογο με τις διοικήσεις των εν λόγω Οργανισμών και τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, στη βάσει των οποίων θα μπορέσει να συνεχιστεί η παραδοσιακή συνεργασία των Οργανισμών με τους Δήμους. Εάν, δε, κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, οφείλουμε να κάνουμε πράξη την απόφασή μας για πλήρη απεμπλοκή κάθε δημοτικού υπαλλήλου από κάθε διαδικασία εξυπηρέτησης αντικειμένου του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ ή άλλων Ασφαλιστικών Φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου. Η διαδικασία, όμως, πρέπει να είναι συγκεκριμένη, με χρονικό ορίζοντα λήξης του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος και όχι να αναβάλλεται συνεχώς και να διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση, που εγείρει πληθώρα προβλημάτων στη λειτουργία των Δήμων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass