Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

Όχι άλλες στάχτες...

* Οι πολίτες καλούνται να υιοθετήσουν στάση «πυροπροστάτη» για την ασφάλεια των περιοχών τους

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 19:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
Της Λένας Κισσάβου
Η Ελλάδα ... μαζεύοντας ακόμη τις στάχτες, από τα τραγικά συμβάντα των πυρκαγιών της Πελοποννήσου, νησιών της και μεγάλων περιοχών καταστροφής δασικού πλούτου και όχι μόνο, βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο καλοκαίρι.
Φέτος, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, εκφράζεται η ανάγκη της ευαισθητοποίησης του κόσμου στην πυροπροστασία, αφού ακόμη και
κυβερνητικοί παράγοντες «οργώνουν» τη χώρα για να απευθύνουν μεταξύ άλλων κάλεσμα να ενεργοποιηθεί κάθε πολίτης στην εκστρατεία της πυροπροστασίας υπηρετώντας τη ιδέα του εθελοντισμού.
Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αντίστοιχα σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες για εθελοντισμό, κλιμάκιά τους έχουν μεταβεί σε χωριά για να ενημερώσουν τους κατοίκους τους για την πρόληψη πυρκαγιών και να τους παρακινήσουν να γίνουν αρωγοί στο έργο της Πυροσβεστικής, ενώ αναμένει την ίδια ευαισθησία να δείξουν και οι κατά τόπους αρχές, ενεργοποιώντας την κοινωνία τους.
Μεταξύ άλλων ανακοινώνουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης, ως αναγκαίο και βασικό στοιχείο για επιτυχή αντιμετώπιση του δύσκολου καλοκαιριού, όπως είναι π.χ. η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στους ιδιωτικούς χώρους και προσπαθούν να πείσουν ότι η καλύτερη προστασία από την πύρινη λαίλαπα είναι το να κάνει ο καθένας δική του υπόθεση την πυροπροστασία.
Το μήνυμα δόθηκε: «Γίνετε εθελοντές πυροσβέστες».
Όπως μας ενημερώνει ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος κ. Νικ. Μιχαλάκης, έχει αποδειχθεί ότι σε περιοχές που ξέσπασε πυρκαγιά οι κάτοικοί τους, έσπευσαν να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης και έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο. Παρατηρεί δε, ότι πάντα υπάρχει ένας πυρήνας ατόμων, που μπορεί να μην έχουν εγγραφεί ως εθελοντές πυροσβέστες, αλλά θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και απαιτείται καλύτερη οργάνωσή τους, για να διασφαλιστούν επιτυχή αποτελέσματα, όταν χρειαστεί να επέμβουν.
«Ο εθελοντισμός πρέπει να αγγίξει την κοινωνία και να συνοδεύεται από οργάνωσή του. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι όσον αφορά τουλάχιστον στην πυροπροστασία είναι θέμα αυτοπροστασίας του καθενός, για τον τόπο του, για την περιουσία του...», τόνισε ο κ. Μιχαλάκης.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παράλληλα με τη μάχιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, στη Θεσσαλία λειτουργούν εδώ και χρόνια, δύο σημαντικές εθελοντικές υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας του έργου του. Πρόκειται για τα Εθελοντικά Σώματα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) στη Μελιβοία (ν. Λάρισας) και στο Μουρέσι (Ν. Μαγνησίας), τα οποία στεγάζονται σε οργανωμένους πυροσβεστικούς σταθμούς, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και οχήματα. Τη λειτουργία τους στηρίζουν οι αντίστοιχοι Δήμοι Αγιάς και Βορείου Πηλίου.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Μιχαλάκης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο έργο της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης, είναι οι εξής:
* «ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Σκιάθου» με έδρα τη Σκιάθο
* «Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου» με έδρα την Αργαλαστή Μαγνησίας
* «Σύλλογος ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας», με έδρα την Ν. Ιωνία Μαγνησίας
* «Μορφωτικός, πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος προστασίας, περιβάλλοντος, εθελοντικής πυρόσβεσης και δασοπροστασίας Βλασίου Πηλίου», με έδρα τον Αγιο Βλάσιο Πηλίου Μαγνησίας
*Οι «Λέσχες Ειδικών Δυνάμεων» σε Βόλο και Τρίκαλα
*Τα παραρτήματα της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης» σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
*Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Λάρισας και Καρδίτσας
*Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Λάρισας, Αλμυρού και Καρδίτσας
* «Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας», με έδρα τη Λάρισα
* «Αερολέσχη Λάρισας», με έδρα τη Λάρισα,
* «Λέσχη εκτός δρόμου αυτοκινήτων 4x4 Καρδίτσας -Λ.Ε.ΔΡ.Α.Κ.», με έδρα την Καρδίτσα
* «Ραδιολέσχη Καρδίτσας», με έδρα την Καρδίτσα.
Ο ΘΕΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ
Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν.1951/1991 «Καθιέρωση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις». Η αποστολή του είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας αυτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων. Οριοθετείται δε στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το 2011 η Πολιτεία προχώρησε στην αναβάθμιση του θεσμού με τον Ν.4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις». Μεταξύ άλλων με τον νέο νομικό πλαίσιο αναβαθμίστηκε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η λειτουργία των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και προστατεύτηκε ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης».
Έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.
Συμμετέχουν μέσα από τις υπηρεσίες που ορίζονται, στον Πυροσβεστικό Σταθμό ή στην Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου υπηρετούν, σε όλα τα συμβάντα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς κ.ά.
Αποτελούν τμήμα της μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και υποχρεούνται να εκτελούν τρεις τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν.
Φέρουν την ίδια στολή μαχίμου υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό, και διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας «Εθελοντής Πυροσβέστης» που φέρουν στη στολή τους.
Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 18-55 ετών, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία.
Όσοι επιθυμούν να την αποκτήσουν υποβάλλουν στην πλησιέστερη επαγγελματική ή εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής στην οποία διαμένουν μόνιμα, σχετική αίτηση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass