ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προτάσεις της Θεσσαλίας για το νέο ΕΣΠΑ

* ΕΡΤ και κοινότητες απεξάρτησης πεδίο αντιπαράθεσης

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2013 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:03
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Εν μέσω γενικού κομφούζιου, διαφωνιών για τη διαδικασία αλλά και την ουσία, ερμηνείας του κανονισμού λειτουργίας κατά το δοκούν, αντεγκλήσεων γενικών αλλά και διαπροσωπικών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας, επιχείρησε να ασχοληθεί χθες τόσο με το ζήτημα των ναρκωτικών-καθώς χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών- αλλά και με το ζήτημα της ΕΡΤ. Και αν για το ζήτημα της ΕΡΤ λίγο έως πολύ θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναμενόμενες λόγω διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων οι «διαφωνίες» μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος, για το θέμα περί ναρκωτικών δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες.
Με κορυφαία, το δίχως άλλο, στο σκέλος αυτό της συζήτησης τη «ρηξικέλευθη», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε πρόταση του Δημ. Μητσιούλη να αναλάβει η ίδια η Περιφέρεια την καλλιέργεια χασίς σε μία έκταση 100 στρεμμάτων, διότι «το ελληνικό είναι το καλύτερο στον κόσμο» προς διάθεση στους έχοντες έξη ώστε να αποφεύγουν τη χρήση βαρύτερων ναρκωτικών ουσιών.
Τελικά τόσο για το θέμα που έθεσε η επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» και πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Λίτσα Λιακούλη σχετικά με τη στήριξη των δομών και των εργαζομένων στην απεξάρτηση και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων με κυρίαρχο αυτό της διατήρησης της λειτουργίας τους, όσο και για εκείνο της ΕΡΤ που έθεσε επίσης η κ. Λιακούλη, αλλά και ο επικεφαλής της Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας Κώστας Πουλάκης ορίστηκαν επιτροπές από το ΠΣ προκειμένου να εξαχθούν κοινά ψηφίσματα.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΣ
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εξάλλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσίασε και τις επικαιροποιημένες προτάσεις της Θεσσαλίας για την νέα προγραμματική περίοδο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας (κυρίως της γεωργίας και της κτηνοτροφίας), με διεύρυνση του παραγωγικού ιστού και ενδυνάμωσή του, προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας, αξιοποιώντας με έξυπνη εξειδίκευση, τα αποτελέσματα της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Όλες οι άλλες δράσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με απόλυτη ιεράρχηση και ορθολογική επιλογή, θα εξυπηρετούν αυτή την προτεραιότητα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας, της αύξησης της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Κυρίαρχο δε στοιχείο του σχεδιασμού μας είναι η χωρική διάσταση της ανάπτυξης για την επίτευξη της χωρικής συνοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αυτές τις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο θα φθάσουμε στην επίτευξη του Στρατηγικού Κεντρικού μας Στόχου.
ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Όπως προαναφέραμε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος όσον αφορά στη στήριξη λειτουργίας των κέντρων πρόληψης και της ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων σε αυτά που χθες απεργούσαν κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Λίτσα Λιακούλη.
Με την έναρξη της συνεδρίασης όμως, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στο μήνυμα της χθεσινής ημέρας επεσήμανε ότι σήμερα λόγω της κρίσης τα ναρκωτικά βρίσκουν προσφορότερο έδαφος και θα πρέπει να υπάρξει διαρκής και οργανωμένη καταπολέμηση της μάστιγας αυτής. Τόνισε δε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε συντονισμένες ενέργειες για μετρήσιμα αποτελέσματα. Ενώ δήλωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τα κέντρα απεξάρτησης στη Θεσσαλία.
Η κ. Λιακούλη, από την πλευρά της, ζήτησε τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και από τους πάσης φύσεως φορείς όπως και από τον Δήμο να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης «που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταντήσει επαίτες» και πρότεινε ψήφισμα που περιελάμβανε την ικανοποίηση σειράς θεσμικών αιτημάτων με κυρίαρχο βεβαίως αυτό της συνέχισης της λειτουργίας τους.
*Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μπούτας άφησε αιχμές παρατηρώντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε 6,5 εκ. στον ΟΚΑΝΑ και δεν δόθηκε τίποτα στα προγράμματα, ενώ ισχυρίστηκε ότι και τα κέντρα αυτά πάνε να δοθούν βορά σε ιδιώτες.
Ζήτησε δε να παραμείνουν δημόσια και να δοθούν χρήματα σε «στεγνά προγράμματα».
*Ο Δημ. Μητσιούλης υποστήριξε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι «μίζες κατεργασμένες ομαδικώς» και κατέθεσε την προαναφερόμενη στον πρόλογο πρότασή του η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
 * Ο Κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται γεννάει αυτά τα προβλήματα και οξύνει ακόμη περισσότερος
*Ενώ ο Α. Αδάμου σχολίασε ότι η καπιταλιστική κρίση δυστυχώς βάζει «μαύρο» και στους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι.
* Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, απαντώντας και χωρίς να κατονομάζει ανέφερε ότι κάποιοι θα πρέπει να απογαλακτιστούν από το κομματικό τους πάθος γιατί αλλιώς δεν μπορούν να καταλάβουν τη λειτουργία της Περιφέρειας.«Να μιλάμε, να σκεπτόμαστε και να πράττουμε με περιφερειακή συνείδηση» είπε μεταξύ άλλων.
Στο σημείο αυτό και καθώς από την αρχή υπήρχε ένα διαδικαστικό θέμα αν και κατά πόσο θα έπρεπε να διευρυνθεί η συζήτηση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό επειδή το προεδρείο πήγε να κλείσει το θέμα, αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη μεγαλοφώνως η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου που νωρίτερα είχε ζητήσει τον λόγο, για να επανέλθει τελικά αργότερα.
ΠΕΡΙ ΕΡΤ
Για το θέμα της ΕΡΤ σχετικό σχέδιο ψηφίσματος είχε καταθέσει ο Κ. Πουλάκης με την έναρξη των γεγονότων ο οποίος σχολίασε ότι η σοβαρότητα του θέματος καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι εξαιτίας της ΕΡΤ άλλαξε η κυβέρνηση. Ενώ εγκάλεσε τον περιφερειάρχη επειδή δεν πήρε θέση νωρίτερα. Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έπληξε τη Δημοκρατία και άφησε άνεργους 2.500 υπαλλήλους.
Η κ. Λιακούλη που έθεσε επίσης το θέμα εκ μέρους της παράταξής της έψεξε το προεδρείο σε επίπεδο διαδικασίας, παρατηρώντας ότι η πρόταση ήταν να τεθεί ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη κάτι που δεν έγινε.
Όσο για την ουσία της υπόθεσης χαρακτήρισε πρωτοφανή στα χρονικά την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ η οποία μάλιστα, στερείται νομιμοποίησης.«Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης άγγιξε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος» σχολίασε. Δεν μπορεί με διαδικασίες εξπρές να λυθεί το ζήτημα αυτό, παρότι, αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΡΤ να εξυγιανθεί. Και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό χρειάζεται διαφάνεια, δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τον νόμο και το Σύνταγμα.
*Η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου σχολίασε ότι πολύς ντόρος έγινε για την ΕΡΤ και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση, ότι το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έπρεπε να συμβεί χωρίς να υπάρχει η προετοιμασία και το νομοσχέδιο για τη διάδοχη κατάσταση. Ότι η ΕΡΤ χρειάζεται εξυγίανση διότι δεν μπορεί να δαπανώνται τεράστια ποσά σε μία περίοδο που οι Ελληνες υποφέρουν. Ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή της όχι μόνον στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που απολύονται και στον ιδιωτικό τομέα.
* Ο Β. Μπούτας κατέθεσε ψήφισμα και της δικής του παράταξης καταγγέλλοντας τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
*Ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Α. Αδάμου, ο οποίος ζήτησε, όπως και οι προηγούμενοι, να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να ανοίξει η ΕΡΤ και μίλησε για προμελετημένο μνημονιακό έγκλημα από μία κυβέρνηση επικίνδυνη και ακροδεξιά με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής.
*Ο Δημ. Μητσιούλης προέβλεψε ότι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα φέρουν και άλλα δεινά. «Αποφασίζωμεν και δατάσσωμεν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ εγκληματικό και άγαρμπο αλλά δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι οι αριστερές δυνάμεις είχαν το βήμα τους στην ΕΡΤ 3 «και γι’ αυτό ζορίστηκε ο Τσίπρας». Ενώ πρόσθεσε ότι όλοι μιλάνε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά όχι γι’ αυτούς που απολύονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.
*Στο θέμα παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Β. Χαλέβας ο οποίος σχολίασε ότι χρειάζονται κότσια για να παίρνει κανείς τέτοιες αποφάσεις και να χτυπάει το χέρι στο μαχαίρι. Ο δημόσιος τομέας πάσχει και από αυτόν δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ σχολίασε. Όλοι πάσχουμε καθημερινά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
* Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός απαντώντας στον Κ. Πουλάκη του υπενθύμισε ότι και πριν τις ανακοινώσεις Κεδίκογλου είχε ήδη σπεύσει να κάνει δηλώσεις για την ΕΡΤ και μετά ενώ έχει εκδοθεί και ομόφωνο ψήφισμα από την ΕΝΠΕ.
Πέραν τούτου υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια όλοι συζητούν εδώ και χρόνια για υπερβολές και διαφάνεια, για ότι η ΕΡΤ είναι φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας και ότι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι. Σήμερα, συμπλήρωσε, λέμε ότι είναι ανεξάρτητη. Εμείς θέλουμε μία δημόσια τηλεόραση να βλέπετε και να ακούγεται για το εθνικό συμφέρον. Θέλουμε αξιοκρατικές προσλήψεις και να μην πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, γιατί, όπως παρατήρησε, όλοι οι εργαζόμενοι δεν είναι οι ίδιοι. Αλλά, ο εξορθολογισμός, υπογράμμισε, χρειάζεται, είναι κοινωνική απαίτηση. Δεν μπορεί αυτοί που λέγανε πριν αλλά για την ΕΡΤ τώρα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Εν τέλει με «οδηγό» το ψήφισμα της ΕΝΠΕ διαπαραταξιακή επιτροπή ανέλαβε να επεξεργαστεί ψήφισμα.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass