Κόντρα ΚΕΔΕ – κυβέρνησης για τα οικονομικά

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 1:10

 

Τα οικονομικά των δήμων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, πόροι παρελθόντων οικονομικών ετών) όπως και τα έργα του ΕΣΠΑ απασχόλησαν τη χθεσινή γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, ενόψει και της έκτακτης συνέλευσης της ΚΕΔΕ που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα.

Η συνέλευση της ΚΕΔΕ συμπίπτει με την πρώτη «πτώχευση» δήμου, του Δήμου Σαλαμίνας που δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γ. Πατούλη να τονίζει πως «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να βάλει λουκέτο στους Δήμους».

«Η έκτακτη γενική συνέλευση κρίνεται επείγουσα και αναγκαία, καθώς η λειτουργία των δήμων σήμερα αγγίζει τα όρια αντοχής και ομαλότητας», τονίζει ο κ. Πατούλης στην πρόσκληση που απευθύνει στους δημάρχους προσθέτοντας ότι «ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του 2015, υπάρχει ήδη υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%.

Παράλληλα η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τη μη απόδοση στους Δήμους των θεσμοθετημένων πόρων, τη διαρκή μείωση των ΚΑΠ και τη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, διαμορφώνουν ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό περιβάλλον. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση στη χρηματοδότηση των Δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα όταν το υπόλοιπο κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε ως θεσμός σε αυτή την αρνητική κατάσταση και να διαμορφώσουμε ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο» καταλήγει ο κ. Πατούλης.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η συνέλευση της ΠΕΔ έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑ Λάρισας με υποτονική συμμετοχή δημάρχων και συμβούλων, με τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Μουζακίου Γ. Κωτσό να αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας προχωρώντας παράλληλα στον απολογισμό των διοικητικών και οικονομικών πεπραγμένων της Ένωσης.

Σημειώνοντας εισαγωγικά πως «τα τελευταία χρόνια η Τ.Α. διαδραματίζει τον ρόλο της, σε ένα περιβάλλον απόλυτης κρίσης οικονομικού, κοινωνικού χαρακτήρα, και πλήρους απαξίωσης βασικών ανθρώπινων αξιών. Η κρίση σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας γιγαντώνεται με γεωμετρική πρόοδο δημιουργώντας τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ενώ το επίσημο κράτος καθημερινά μας δείχνει τις τεράστιες αδυναμίες του και την ανεπάρκειά του στο να δώσει λύσεις για μελλοντική ανάπτυξη και εάν θέλετε να εμπνεύσει με ελπίδα τον Έλληνα πολίτη. Σ’ αυτό το θολό περιβάλλον η τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις δίνει λύσεις στις τοπικές κοινωνίες».

Για να υπογραμμίσει αναφερόμενος στα οικονομικά «τις εξοντωτικές περικοπές που έχουμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Συνυπολογίζοντας τη ΣΑΤΑ με τους ΚΑΠ μπορούμε να μιλάμε για περικοπές που σε περιπτώσεις ξεπερνάνε το 60%. Εάν αναλογιστεί κανείς την κρίση αξιών, την κοινωνική κρίση, την απόλυτη φτώχεια και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Τ.Α. για να δώσουμε μια μικρή ελπίδα και ανακούφιση στους συμπολίτες μας, τότε θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι τα οικονομικά της Τ.Α. όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθούν αλλά αντίθετα θα έπρεπε να διπλασιασθούν».

«Στις 27 χώρες της ΕΕ το μέσο ποσοστό των εσόδων της Αυτοδιοίκησης στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 11.8% ενώ στην Ελλάδα μετά βίας φθάνει στο 3,8%. Εάν αναλογισθούμε τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και τις περαιτέρω περικοπές στα έσοδα της ΤΑ, αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική κατάσταση τείνει να καταλήξει “μη διαχειρίσιμη” . Επιπλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απαντάμε εκ μέρους της Κεντρικής Εξουσίας για προβλήματα που δημιουργούνται από την ίδια την πολιτεία. Έχουν την παραμικρή ευθύνη οι δημοτικές αρχές για την μη εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Κωτσός.

ΡΟΕΣ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, σημείωσε την ανάγκη «η Τ.Α. να μην χάσει τον κινηματικό της χαρακτήρα» επέκρινε τη στάση της διοίκησης της ΚΕΔΕ, υπενθυμίζοντας το κλίμα «πόλωσης» στο τελευταίο συνέδριο της Χαλκιδικής.

«Οι χρηματοδοτικές ροές συνεχίζονται ομαλά και στον Δήμο Λαρισαίων δεν υπάρχουν μειώσεις» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016 – ’19).

Σύμφωνα με τα οποία, ο Δήμος Λαρισαίων στους ΚΑΠ για το 2015, είχε προϋπολογίσει 35 εκατ. ευρώ, έλαβε 32 εκατ. ευρώ και αναμένει άλλα 3 εκατ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου. Για τους ίδιους πόρους το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 36,7 εκατ. ευρώ το 2016, 36,1 το 2017, 36,1 το 2017 και 42,4 εκατ. ευρώ το 2019.

Στους ΣΑΤΑ του 2015 ο Δήμος Λαρισαίων είχε προϋπολογίσει 1,56 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έλαβε 780.000 ευρώ αναμένοντας το υπόλοιπο 50% έως το τέλος του έτους, πόροι που θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα και το 2016.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει σήμερα διαθέσιμα 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί στην κυβέρνηση με αφορμή τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, με το Δήμο Λαρισαίων, από το ίδιο ποσό να εισπράττει πρόσφατα για τις ταμειακές του ανάγκες το 1 εκατ. ευρώ. Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 μ.μ., συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του 2016.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Στον αντίποδα, ο Δήμος Τρικάλων, όπως σημείωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Δημ. Παπαστεργίου «ψήφισε πρόσφατα μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με άνοιγμα 11 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ αφορούν σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, 1,7 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, 1 εκατ. ευρώ σε απαλλοτριώσεις, 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Τρικάλων.

Είναι μια προσπάθεια να εξορθολογίσουμε τα οικονομικά μας χωρίς να αποκρύψουμε χρέη και καταθέτοντας σχέδιο αναχρηματοδότησης για ικανοποίηση των νέων δανείων, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου τα επόμενα χρόνια» καταλήγει ο κ. Παπαστεργίου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέλευσης της ΠΕΔ ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύλης Γ. Κουφογάζος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της ΠΕΔ ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις του δημάρχου Πλαστήρα κ. Τσιαντή, του δημοτικού συμβούλου Τρικκαίων κ. Καΐκη, του δημάρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου και του γεν. γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων κ. Σαρρή.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass