ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Συμβίωση κοινωνικής πρόνοιας με καινοτόμες δράσεις

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:15

 

Του Φώτη Καραγιάννη

Μπορεί ελέω κρίσης και έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων, να προωθείται από την κεντρική εξουσία η επιβολή «λουκέτων» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην ελληνική περιφέρεια όμως τα πράγματα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικά!

Μία από αυτές είναι ο Δήμος Μουζακίου, ο οποίος με αγάπη και περίσσια φροντίδα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα λειτουργίας, δύο μεγάλους πυρήνες κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας και καινοτόμων δράσεων... Ο λόγος για τη Μαθητική Εστία και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, τα οποία διάγουν βίους παράλληλους συστεγαζόμενα στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.

Ο δήμαρχος Μουζακίου - και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας - κ. Γιώργος Κωτσός δήλωσε στην «ΕτΔ» υπερήφανος για την ύπαρξή τους επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Στον Δήμο Μουζακίου λειτουργούν δύο πολύ σημαντικές δομές και επιτελούν σοβαρό κοινωνικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό έργο. Πρόκειται για τη Μαθητική Εστία και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Η Μαθητική Εστία φιλοξενεί παιδιά άπορων οικογενειών που φοιτούν στα σχολεία του Μουζακίου παρέχοντάς τους ύπνο και φαγητό. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κοινωνική προσφορά του Δήμου μας σε άπορες οικογένειες που διαμένουν μακριά από το Μουζάκι, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά τους να φιλοξενηθούν εκεί ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους στα σχολεία της περιοχής μας. Ο Δήμος Μουζακίου φροντίζει, έστω με το περιορισμένο προσωπικό που διαθέτει, τα παιδιά αυτά να νιώθουν τη ζεστασιά του σπιτιού τους παρότι διαμένουν μακριά απ’ αυτό, διασφαλίζοντας τη διατροφή και τον ύπνο τους. Τα παιδιά παραμένουν εκεί σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων τους και αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να πάνε στις οικογένειές τους φιλοξενούνται και το Σαββατοκύριακο. Από την άλλη πλευρά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου είναι μία πολύ σοβαρή και σημαντική δομή που παρουσιάζει τεράστιο περιβαλλοντικό έργο και φιλοξενεί μαθητές και εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι παρακολουθούν περιβαλλοντική εκπαίδευση και όχι μόνο. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι στον Δήμο Μουζακίου τόσο για το κοινωνικό έργο που παρέχει η Μαθητική Εστία, όσο και για το Περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό έργο του Κ.Π.Ε. Μουζακίου».

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ι.Ν. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Άς ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με τις δύο δομές, αρχής γενομένης από τη Μαθητική Εστία...

Ιδρύθηκε το 1982, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΝΠΙΔ του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό να παρέχει διευκολύνσεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των μαθητών της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου και της Αργιθέας, προκειμένου να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Από τον Νοέμβριο του 2011, με την αριθμό 127176/H/4-11-2001 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας - Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, περιήλθε στον Δήμο Μουζακίου, προς χρήση. Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε και το προσωπικό της σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στις κτιριακές υποδομές περιλαμβάνονται:

* Τέσσερεις αίθουσες διδασκαλίας χωρητικότητας 70 ατόμων.

* Πενήντα τρίκλινα δωμάτια χωρητικότητας 150 ατόμων.

* Πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο.

* Χώρος γραφείων Διοίκησης στον οποίο λειτουργούν το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, Υπηρεσία του Υπουργείο Παιδείας και το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μουζακίου, το οποίο ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό κ.α.

Η Μαθητική Εστία φιλοξενεί σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους δέκα μαθητές, κατά τις ημέρες Κυριακή βράδυ έως και Παρασκευή απόγευμα, οι οποίοι καταβάλλουν 30 ευρώ μηνιαίως για τη διαμονή τους και την πλήρη διατροφή τους.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1996

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Καρδίτσας ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την Γ2/3219/11-5-1995 Υπουργική Απόφαση. Άρχισε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1996 και στη διάθεσή του έχει:

- Γραφείο της Παιδαγωγικής Ομάδας.

- Αίθουσες εργασίας (Βιβλιοθήκη – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Καλλιτεχνικής δημιουργίας).

- Αίθουσα προβολών - παρουσιάσεων και εκδηλώσεων.

- Χώρους υποδοχής και ψυχαγωγίας.

- Εργαστήριο Χημείας – Βιολογίας.

- Υπνοδωμάτια – Εστιατόριο και χώρους άθλησης.

Οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, είναι οι εξής:

* Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διάρκειας, μιας και τριών ημερών για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

* Οργανώνει ενημερωτικές και επιμορφωτικές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς και διάφορα συνέδρια.

* Συντονίζει τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. "Το Δάσος" - "Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού" και συμμετέχει σε άλλα Δίκτυα Π.Ε..

* Στηρίζει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων της γεωγραφικής του εμβέλειας σε συνεργασία με τις/τους Υπευθύνους Π.Ε. των νομών.

* Συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας.

* Συνεργάζεται με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικά Ιδρύματα και Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

* Προωθεί την έρευνα στον χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

* Συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη.

* Αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου.

* Δημιουργεί αρχείο πληροφοριών και παράγει εκπαιδευτικό υλικό (CD, βιβλία, μελέτες, περιοδικά, φωτογραφίας κ.ά.).

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Αντώνης Ντάνης μίλησε στην «ΕτΔ» για την πορεία, αλλά και για τα αξιόλογα αποτελέσματα των δράσεων του Κέντρου, τονίζοντας πως ο ρόλος του είναι ανοιχτός στην κοινωνία, χωρίς περιορισμούς στον προγραμματισμό του: «Το Κέντρο μας αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα υλοποιώντας με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Βασικός στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και ορθολογικής χρήσης φυσικών πόρων, αλλά και στην προώθηση της έρευνας. Επιπλέον ενσωματώνει την επιστημονική γνώση στην κοινωνία και συνδυάζει αρμονικά τη θεωρία με την πράξη. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα σημαντικό αρχείο στοιχείων ή συμπερασμάτων, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού διδασκαλίας» υπογραμμίζει ο κ. Ντάνης προσθέτοντας με έμφαση πως το Κ.Π.Ε. Μουζακίου δεν επισκέπτονται μόνο σχολικές μονάδες, μα και ομάδες ενηλίκων οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης».

Ο κ. Ντάνης εξήρε τη δουλειά εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων αποκαλύπτοντας ότι τρανό παράδειγμα το τελευταίο διάστημα είναι η εποικοδομητική συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα αποδώσει σύντομα καρπούς με την έκδοση - για πρώτη φορά στα χρονικά από το Κ.Π.Ε., ενός βιβλίου που θα περιέχει πλούσιο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η έκδοση αυτή είναι πρωτοποριακή και απόρροια επίπονης, αλλά και ουσιαστικής δουλειάς ενός χρόνου από 50 φοιτήτριες του Πανεπιστημιακού Τμήματος.

Σύντομα όμως το Κ.Π.Ε. Μουζακίου προχωράει ακόμη περισσότερο τις παρεμβάσεις του, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες και απαιτήσεις της νέας οικονομικής πραγματικότητας που δημιουργείται στη χώρα μας.

Μέσα στα σχέδια του Κέντρου είναι να αποτελέσει ισχυρό φορέα διάχυσης στην τοπική κοινωνία καινοτόμων προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος, 20 ετών λειτουργίας του, η Π.Ο. του Κ.Π.Ε πραγματοποίησε ημερίδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό, ενώ είχαν προσκληθεί μέλη των παρελθόντων παιδαγωγικών ομάδων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, Μ.Μ.Ε., στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες από τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., Δασαρχεία και φορείς, φυσικά πρόσωπα με τα οποία το Κ.Π.Ε. έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα.

Με επαινετικά λόγια για το Κέντρο μίλησαν οι κ. Καρανίκας Θωμάς και Παπανούσκας Μιχάλης, απερχόμενος και νυν δ/ντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, που ήταν παρόντες στην ημερίδα.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση από τον πρώτο υπεύθυνο του Κέντρου κ. Μάνθο Παπάγγελο και τα μέλη της τότε παιδαγωγικής ομάδας, των πρώτων στιγμών στο Κέντρο, τις αρχικές συνθήκες λειτουργίας και τα πρώτα του βήματα, όταν και μαζί με το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας προσπαθούσαν να στήσουν το Κ.Π.Ε.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ. Αντώνης Ντάνης μίλησε για την τωρινή κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο και ακολούθησε «Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν».

Το «παρών» έδωσαν και μέλη, πρώην και νυν, της Μαθητικής Εστίας που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες φιλοξενίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε.

Η εκδήλωση έκλεισε επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που δομήθηκαν δίπλα από το Κ.Π.Ε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία αλλά και την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass