ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διανομή τροφίμων σε 11.000 δικαιούχους

* Η διαδικασία διανομής στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:54

 

Με τη διανομή τροφίμων σε 11.000 κατοίκους του νομού (4.704 οικογένειες) ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα στους δήμους του ν. Λάρισας, η υλοποίηση του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».

Στην εφαρμογή του προγράμματος, στη σύμπραξη των δήμων, όπως και στη διαδικασία διανομής, αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος από, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, τους δημάρχους Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου, Τεμπών Κώστα Κολλάτο, Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση και Φαρσάλων Αρη Καραχάλιο, του αντιδημάρχου Κιλελέρ Αχιλλέα Χατζούλη, των αντιδημάρχων Λάρισας Γιώργου Σούλτη και Δημήτρη Δεληγιάννη, καθώς και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που συνέδραμαν στον σχεδιασμό του προγράμματος.

Για να τονίσει πως με το πρόγραμμα θα ανακουφισθούν σε ένα βαθμό, οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έχει μετατραπεί «σε ανθρωπιστική κρίση», προσθέτοντας ότι, με αφορμή τη σύμπραξη των δήμων «για πρώτη φορά δημιουργείται ένα δίκτυο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες δράσεις».

Αναλυτικότερα ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως «η Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στην περιοχή μας. Στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με ονομασία «Αλληλεγγύη» με leader τον Δήμο Λαρισαίων συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι Δήμοι Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Κιλελέρ και Τεμπών, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας ΔΗΚΕΛ, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων ΚΕΘΕΑ, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας-Περιχώρων, ο Σύλλογος Τριτέκνων Λάρισας και το Χαμόγελο του Παιδιού ενώ ενεργό συμμετοχή θα παίξουν και οι Ενεργοί Πολίτες.

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις που αφορούν αρχικά στη Διανομή Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ προάγουν την κοινωνική συνοχή και ως εκ τούτου συνεισφέρουν στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριμένα στη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016 με δυνατότητα επέκτασης έως το 2020».

«Συγκεκριμένα» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης «οι ωφελούμενες οικογένειες όλης της Σύμπραξης ανέρχονται σε 4.704 και το ποσό γι’ αυτόν τον χρόνο ανέρχεται σε 2.534.879,91 ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οικογένειες με εισόδημα που ξεκινά από 3.000 και φθάνει σε 8.100 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Αναλυτικά: Δήμος Λάρισας 2.479 οικογένειες, Δήμος Ελασσόνας 375 οικογένειες, Δήμος Αγιάς 139 οικογένειες, Δήμος Τυρνάβου 786 οικογένειες, Δήμος Φαρσάλων 355 οικογένειες, Δήμος Κιλελέρ 373, οικογένειες, Δήμος Τεμπών 197.

Θα ωφεληθούν συνολικά σχεδόν 11.000 συμπολίτες μας. Πιο συγκεκριμένα: Δήμος Λάρισας 5.584 άτομα, Δήμος Ελασσόνας 760, Δήμος Αγιάς 366, Δήμος Τυρνάβου 1937, Δήμος Φαρσάλων 814, Δήμος Κιλελέρ 677, Δήμος Τεμπών 398.

Τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν περιλαμβάνουν είδη παντοπωλείου (όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, φέτα κ.τλ.), είδη οπωροπωλείου και κρεοπωλείου, βρεφικές τροφές αλλά και είδη προσωπικής και οικιακής υγιεινής.

Στους άστεγους θα παρέχονται έτοιμα γεύματα συσσιτίων, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία. Τα προβλήματα βέβαια αυτών των συμπολιτών μας δεν θα λυθούν με τη διανομή κάποιων βασικών αγαθών. Είναι μία σημαντική και αναγκαία βοήθεια, αλλά δεν φτάνει» κατέληξε ο δήμαρχος.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Όπως διευκρινίσθηκε, η επιλογή των δικαιούχων έγινε με εισοδηματικά κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών (με εισόδημα από 3.000 ευρώ έως 8.100 ευρώ ανάλογα και με τον αριθμό των παιδιών) με βάση διατιθέμενα στοιχεία έως τις 26 Αυγούστου 2015.

Για τον Δήμο Λάρισας ικανοποιήθηκε το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων με εξαίρεση 80 αιτήσεις που εκκρεμούν μετά από ένσταση ενώ 100 αντίστοιχες αιτήσεις αφορούν στους υπόλοιπους δήμους του νομού Λάρισας. Διευκρινίσθηκε επίσης ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι διαφορετικό από αυτό που, από καιρό υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

ΔΙΚΤΥΟ

Στα οφέλη του δικτύου, όπως και στις συμπληρωματικές δράσεις, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη σύμπραξη της Π.Ε. Λάρισας με leader τον Δήμο Λαρισαίων και συμμέτοχους στην Περιφέρεια, όλους τους Δήμους και σημαντικούς κοινωνικούς φορείς της περιοχής το ζητούμενο μοιάζει να είναι μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και πιο υπεύθυνη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστική και επικεντρωμένη στην καθημερινότητα. Και με τη διαμόρφωση ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου από Δήμους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης σε μια προσπάθεια ανακούφισης των κοινωνικών τάξεων που πλήττονται απ’ αυτήν. Μία λογική που αναδείχτηκε ακριβώς και με την ένταξη του Δήμου Λαρισαίων ως πρώτης ελληνικής πόλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των «Πόλεων που μαθαίνουν».

Στόχος, λοιπόν, η διαμόρφωση και ενεργοποίηση για πρώτη φορά στην περιοχή μας σε αυτήν την κλίμακα ενός δικτύου φορέων με τη διαμόρφωση κοινών στόχων και δράσεων για τη στήριξη σ’ αυτή τη φάση 11.000 συμπολιτών μας. Θα δοθεί βαρύτητα στη συνεργασία κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών της Περιφερειακής Ενότητας. Θα οργανωθούν παράλληλες δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο, στοχεύοντας στη ποιοτική διαφοροποίηση του προγράμματος και έχοντας επίγνωση για τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν ακριβώς με τη διάγνωση των αναγκών των ωφελούμενων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους αναβάθμιση.

Οι εν λόγω συνοδευτικές δράσεις οι οποίες θα υλοποιούνται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι αλλά και ειδικοί παιδαγωγοί) θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Σχολές γονέων - συμμετοχή σε ολιγομελείς ομάδες υποστήριξης γονέων. Ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης. Τμήματα υποστήριξης στη σχολική μελέτη σε μαθητές του Δημοτικού. Εξατομικευμένα ή και ολιγομελή τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα που υλοποιούνται στις Λέσχες Πολιτισμού και στις Αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδρομές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (θέατρο, κινηματογράφος, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λ.π.). Δυνατότητα παρακολούθησης ενημερωτικών συναντήσεων με θέματα διατροφής, διαχείρισης άγχους, συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ. με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στη διαδικασία διανομής στη Λάρισα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γ. Σούλτης διευκρινίζοντας ότι οι διανομές θα γίνονται σε μηνιαία βάση με ποσότητες που αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια ανάλογα με τον αριθμό των μελών της.

Ετσι, «η πρώτη διανομή ξεκινάει μεθαύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Τα πρώτα προϊόντα θα είναι νωπό κοτόπουλο και πορτοκάλια τα οποία θα μοιραστούν στις 4704 οικογένειες στα κατά τόπους σημεία διανομής του κάθε Δήμου της Σύμπραξης.

Για τους ωφελούμενους του Δήμου Λαρισαίων η διανομή θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης τις ημέρες Δευτέρα –Τρίτη- Τετάρτη και ώρες 9:00- 16:00.

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των ωφελούμενων η διανομή θα γίνει με αλφαβητική προτεραιότητα και ανά δίωρο. Έχει ξεκινήσει από χθες η αποστολή ενημερωτικού sms σε όλους τους ωφελούμενους με ακριβής πληροφορίες.

Να τονιστεί πως για την παραλαβή των προϊόντων απαραίτητη είναι η προσκόμιση επίσημου έγγραφου στο όποιο αναφέρεται ο ΑΜΚΑ είτε του αιτούντα είτε οποιουδήποτε άλλου μέλους της εγκεκριμένης οικογένειας. Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος αδυνατεί να προσέλθει στο σημείο διανομής για λόγους υγείας, ηλικίας ή αναπηρίας τα προϊόντα τους παραδίδονται κατ οίκον με ευθύνη της Κοινωνικής Σύμπραξης» κατέληξε ο κ. Σούλτης.

Διευκρινίζεται πως σε όλους όσοι δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση είτε με μήνυμα είτε τηλεφωνικά έχει αποσταλεί ταχυδρομική επιστολή στη Διεύθυνση που δήλωσε ο ωφελούμενος (Τηλέφωνο για πρόσθετες πληροφορίες: Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής- Διεύθυνση Πρόνοιας: 2410- 680242. Θεοδώρα Τζατζάκη).

Σημειώνεται τέλος ότι, στους υπόλοιπους Δήμους του νομού, ως κέντρο διανομής, έχουν οριστεί τα Κοινωνικά Παντοπωλεία του κάθε Δήμου στις έδρες των Δήμων ενώ οι υπεύθυνοι διανομής έχουν αναλάβει την ενημέρωση των ωφελούμενων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass