ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ

Εκπαιδευτικές συμβουλές σε εκδήλωση στη Γ.Ε.Χ.Α.

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 1:12

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α. Λάρισας η 36η ετήσια σύναξη εκπαιδευτικών που οργάνωσε ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» (Παράρτημα Λάρισας) με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν αφενός ο κ. Αλέξιος Λάππας, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής παιδιών, εφήβων και οικογενειών, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Μεγάλης Βρετανίας, και αφετέρου ο κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, φιλόλογος και συγγραφέας.

Ο πρώτος εισηγητής, αναπτύσσοντας το θέμα «Ο εκπαιδευτικός μπροστά στην προκλητική συμπεριφορά του μαθητή του», υπογράμμισε τη σημασία που έχει για μια επιτυχή προσέγγιση του μαθητή η διάθεση και ετοιμότητα του εκπαιδευτικού να αλλάζει ο ίδιος τους τρόπους επικοινωνίας του. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να εκπαιδευτεί ο μαθητής στο να αναγνωρίζει τα όριά του, όχι όμως ως διαχωριστικές γραμμές αποξένωσης ή σύγκρουσης, αλλά ως σημεία συνάντησης με τα άλλα πρόσωπα. Τόνισε την ιδιαίτερη αξία που έχει η ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς του μαθητή σε αντίθεση με την προσπάθεια καταστολής της αρνητικής του συμπεριφοράς, επισημαίνοντας μάλιστα πως με φειδώ πρέπει να χρησιμοποιείται η τιμωρία, καθώς αποτελεί το πιο δύσκολο παιδαγωγικό εργαλείο. Ο ομιλητής ανέφερε διάφορες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η προκλητική συμπεριφορά των μαθητών και πρότεινε στους εκπαιδευτικούς ορισμένους τρόπους για την πρόληψη ή αντιμετώπισή της, όπως το να συντομεύουν τη διάρκεια της ομιλίας τους, να εναλλάσσουν τους τρόπους διδασκαλίας, να είναι απλοί και κατανοητοί, να φροντίζουν να μαθαίνουν από νωρίς τους μαθητές με τις ιδιαιτερότητές τους, να μην χάνουν τις ευκαιρίες για επιβράβευση, και να αναγνωρίζουν σε κάθε μαθητή μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ο δεύτερος εισηγητής, αντλώντας διδάγματα από τον λόγο και τη βιοτή των Τριών Ιεραρχών και συνδυάζοντάς τα με την πλούσια εκπαιδευτική του πείρα, ανέπτυξε το θέμα «Τι έχουν να πουν οι Τρεις Ιεράρχες στον σημερινό δάσκαλο». Τόνισε πως το γεγονός ότι οι Τρεις Ιεράρχες σπούδασαν σε όλο της το εύρος την ελληνική επιστήμη και σοφία και αξιοποίησαν τους θησαυρούς της στο παιδαγωγικό τους έργο, διδάσκει τους σημερινούς δασκάλους να συλλέγουν τα στοιχεία του εθνικού μας πολιτισμού και να τα χρησιμοποιούν προς ωφέλεια των μαθητών, χωρίς να αφήνουν τίποτε αναξιοποίητο. Εξάλλου ο δάσκαλος δεν είναι δάσκαλος μόνο των μαθητών του αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, όπως και οι Τρεις Ιεράρχες. Ο πραγματικός του δε μισθός δεν είναι εκείνος που του καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – αυτό είναι μια απλή αποζημίωση – αλλά η χαρά και η δόξα του να είναι δάσκαλος και να υπηρετεί υποψήφιους πολίτες της βασιλείας του Θεού. Εκείνο μάλιστα στο οποίο αξίζει ιδιαιτέρως να μιμείται κάθε δάσκαλος το πρότυπο των Τριών Ιεραρχών είναι να μην λέει απλώς ωραία ή σοφά λόγια, αλλά να εξαγγέλλει τον ενυπόστατο Λόγο του Θεού.

Μετά τις εισηγήσεις και ένα σύντομο διάλειμμα με κέρασμα, ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και του ακροατηρίου.

Την όλη εκδήλωση επισφράγισε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, διανθίζοντας τον λόγο με παλαιές αναμνήσεις του σχετικά με την εκπαίδευση, επεσήμανε πως, ιδίως στη σημερινή εποχή που τα παιδιά έχουν αποκοπεί από την εκκλησία, στον δάσκαλο εναποτίθεται να μορφώσει στις καρδιές τους τον Χριστό και να τους μεταδώσει την πίστη μας. Ανέφερε μάλιστα ότι οποιασδήποτε ειδικότητας και αν είναι ο δάσκαλος μπορεί να πάρει αφορμή από ένα στοιχείο του μαθήματός του και να μιλήσει για τον Χριστό και την εκκλησία. Απευθυνόμενος τέλος προς τους παρόντες εκπαιδευτικούς, σημείωσε ότι το έργο αυτό τους το έχει αναθέσει ο ίδιος ο Κύριος, γι’ αυτό και με θερμά λόγια τους παρότρυνε να το επιτελούν με θυσία και σταυρικό φρόνημα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Χρήστος Ντάμπλιας, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό κατά την έναρξη, ενώ την παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον πλήθος εκπαιδευτικών λειτουργών που κατέκλυσαν την αίθουσα. Σε όσους συμμετείχαν δόθηκε ψηφιακός δίσκος ήχου με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων εκδηλώσεων προηγούμενων ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass