ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΟ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ» ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Οι πεζόδρομοι έκλεισαν τα ...30!

* Οι εργασίες ολοκληρώνονται στα μέσα Μαρτίου

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Ήταν το 1986 όταν στη Λάρισα, κατασκευάστηκαν επί δημαρχίας Λαμπρούλη, ο πρώτοι πεζόδρομοι, για να ακολουθήσει μια σειρά ίδιων έργων, ώστε να φτάσει σήμερα η πόλη, εν έτει 2016, να έχει ένα μεγάλο δίκτυο, στο κέντρο της.

Μέσα στα χρόνια, η δημιουργία του ενός μετά τον άλλο πεζόδρομο, στην εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξής τους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, συμπεριλαμβανόταν στον προγραμματισμό κάθε δημοτικής αρχής και σήμερα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χρήσης τους, αμέτρητων ποδοπατημάτων τους και αμέτρητων «δεινών» τους από τις ρόδες οχημάτων, ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο έργο ανακατασκευής και συντήρησής τους.

Συγκεκριμένα, το τμήμα συντήρησης έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, συνέταξε μελέτη για ένα γενικό «λίφτινγκ» σε τμήματα πέντε πεζοδρόμων του κέντρου της Λάρισας, στα οποία οι φθορές είχαν γίνει πλέον επικίνδυνες για τους πεζούς.

Για το τι περιλαμβάνει η εφαρμογή της και συγκεκριμένα οι εργασίες, που σύντομα ολοκληρώνονται, μας μίλησε η προϊσταμένη του τμήματος κ. Ειρήνη Σταθακοπούλου, αναφέροντας τα εξής: «Το έργο αφορά στην επισκευή και συντήρηση κεντρικών πεζοδρόμων της πόλης της Λάρισας και συγκεκριμένα των πεζοδρόμων Παπακυριαζή (από Παπαναστασίου ως Μεγάλου Αλεξάνδρου), Ασκληπιού (από Κύπρου ως Παπακυριαζή), Ρούσβελτ (από Κύπρου ως Κούμα), Κούμα (από Μ. Αλεξάνδρου ως Παναγούλη) και Πρωτοπαπαδάκη, λόγω φθοράς που έχουν υποστεί τα υλικά επίστρωσης με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι οι πεζόδρομοι κατασκευάστηκαν προ τριακονταετίας περίπου και έκτοτε δεν έγιναν παρεμβάσεις παρά μόνο σημειακά.

Οι εργασίες αφορούν στην αντικατάσταση των φθαρμένων και κατεστραμμένων υλικών επίστρωσης με νέα, χωρίς αλλαγή της λογικής και του αρχικού σχεδιασμού των πεζοδρόμων όσον αφορά στην επιλογή τους.

Έτσι αντικαθίστανται κυβόλιθοι, μάρμαρα διαφόρων διαστάσεων, πλάκες τσιμέντου, κεραμικά τουβλάκια και διακοσμητικά κράσπεδα περιμετρικά των παρτεριών. Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε και η απομάκρυνση των υφιστάμενων κινητών ζαρντινιέρων επί της οδού Κούμα, και η κατασκευή νέων μεγαλύτερων χώρων πρασίνου (παρτεριών) στις ίδιες θέσεις».

Σύμφωνα με την κ. Σταθακοπούλου, «Η απομάκρυνση των παλιών ζαρντινιέρων, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών λόγω της φθοράς που είχαν υποστεί αλλά και της ρύπανσης από σκουπίδια που συσσωρεύονταν κάτω από αυτές».

Από το Δήμο Λαρισαίων γίνεται προσπάθεια να δοθεί μεγάλη βαρύτητα και σημασία στις συντηρήσεις των πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της λειτουργικότητας των Κ.Χ. για τους δημότες.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Μαβίδης, τόνισε στην «Ε» ότι αυτό το έργο αποτελεί μια πρώτη φάση εργασιών συντηρήσεων πεζοδρόμων της Λάρισας, και θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς όπως επισήμανε: «Απαιτείται συνεχής συντήρηση, προκειμένου η φθορά από τη χρήση τους να μην επιφέρει τέτοια καταστροφή των χώρων, που η ανακατασκευή τους θα είναι ακόμη περισσότερο κοστοβόρα.

Η εργολαβία αυτή είναι η πρώτη μεταξύ και άλλων που θα ακολουθήσουν το 2016 και οι οποίες θα αφορούν σε πεζόδρομους, πλατείες αλλά και πεζοδρόμια».

Να σημειωθεί ότι το έργο στους πεζόδρομους, υλοποιείται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Συντήρησης Έργων και επιβλέποντα μηχανικό τον κ. Νέμα Κωνσταντίνο, από το ανάδοχο κ. Ευάγγελο Ηλιάδη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 176.000 ευρώ (χρηματοδότηση από ιδίους πόρους και ΚΑΠ). Η σύμβαση έργου υπογράφηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους οι εργασίες λήγουν στα μέσα Μαρτίου.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων: «Η εφαρμογή του δικτύου πεζοδρόμων, άρχισε μετά από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας το 1985 με την κατασκευή των πρώτων τμημάτων των οδών Πανός, Κούμα και Ασκληπιού και τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή αυτή. Μετά την παράδοση των πρώτων μελετών, που ανατέθηκαν, προχώρησε η ολοκλήρωση της Α’ φάσης το 1992. Το 1996 πεζοδρομήθηκε με τα έργα της Β’ φάσης όλη η περιοχή του Λόφου του Φρουρίου.

Οι πεζόδρομοι του κέντρου συνιστούν ένα από τα εκτενέστερα ευρωπαϊκά δίκτυα πεζοδρόμων και πλατειών -συμμετέχουν τρεις πλατείες- με συνοχή και συνέχεια, βελτιώνοντας αναμφίβολα τις συνθήκες μετακίνησης και γενικότερα διαβίωσης στο κέντρο της πόλης.

Ο σχεδιασμός όλων των πεζοδρόμων συνοδεύεται από μελέτη τοπίου του περιβάλλοντος φυσικού χώρου καθώς και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μελέτη του αστικού διακόσμου. Έμφαση δόθηκε στην ανθρώπινη κλίμακα, έτσι ώστε οι πολίτες να νιώθουν όλα τα νέα στοιχεία των διαμορφώσεων οικεία και λειτουργικά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass