ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Ετοιμάζεται ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Τεμπών

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:02

 

Στη δημιουργία και λειτουργία ΚΕΠ Υγείας προσανατολίζεται ο Δήμος Τεμπών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, αποτελούμενη από τη συντονίστρια του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις», δημοτική σύμβουλο Γεωργία Τσιόπα και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τεμπών, Ξανθή Ζησάκη, συμμετείχαν την προηγούμενη Παρασκευή στην 1η Περιφερειακή Συνάντηση Εργασίας του Δικτύου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σκοπός των Περιφερειακών Συναντήσεων Εργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος Υγιείς Πόλεις και η ενημέρωση για σχετικές αποφάσεις είτε πολιτικές είτε εκτελεστικές που λαμβάνονται σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αφορούν τα Εθνικά Δίκτυα και τις πόλεις- μέλη τους, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών των δήμων-μελών του Δικτύου.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε την πρωτοβουλία με τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη υπαρκτά. Θα διεκδικήσουμε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι εθνικοί πόροι ή δεν υπάρχουν ή δεν γνωρίζουν πώς να τους διαχειριστούν. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι ο δήμος να συμβάλει στον έλεγχο της υγείας φαινομενικά υγιών πολιτών σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ. για 7 θανάσιμα νοσήματα (καρκίνου προστάτη, μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, μελανώματος, ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακών νοσημάτων). Έτσι πραγματοποιείται έλεγχος των εξετάσεων σε ηλικιακές ομάδες - στόχους με διαπίστωση του κινδύνου και παραπομπή στους θεράποντες ιατρούς.

Στον θεσμό των ΚΕΠ Υγείας έχουν αρχικά ενταχθεί 14 δήμοι, μέσω ΕΣΠΑ, ενώ άλλοι 28 έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Τεμπών, καθώς από την έναρξη της θητείας του ο δήμαρχος, Κώστας Κολλάτος, υπήρξε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων των δημοτών σε κρίσιμα ζητήματα υγείας. Με γνώμονα μάλιστα το ρητό ότι «η Υγεία είναι γυναίκα και οι γυναίκες γνωρίζουν πώς να γεννούν ιδέες», έθεσε επικεφαλής του λεπτού αυτού τομέα στον Δήμο, τη δραστήρια δημοτική σύμβουλο, Γεωργία Τσιόπα.

Η κ. Τσιόπα, που συμμετείχε το περασμένο καλοκαίρι στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, έχει φροντίσει ώστε να τρέξουν ήδη στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Τεμπών, μια σειρά προληπτικών εξετάσεων υγείας για τους δημότες, όπως μαστογραφίες και μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ενώ δρομολογούνται, μέσω των σχετικών προγραμμάτων, δράσεις που αφορούν στην «Υγιή Τρίτη Ηλικία», «Πρόληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας - Παιδειατροφή» και «Μύθοι και Αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια».

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα για την εκπαίδευση πολιτών στις Α΄ Βοήθειες – ΚΑΡΠΑ, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, ενώ το επόμενο στοίχημα της δημοτικής αρχής είναι η θέσπιση και λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Τεμπών.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass