Ερώτηση για την λίστα «Μπόργιανς» από τον Κατσιαντώνη

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 11:49

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας, Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Κατσιαντώνης σχετικά με την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων καταθετών σε τράπεζες του Εξωτερικού. Πιο αναλυτικά αυτήν αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσίευμα αναφέρεται η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού (γνωστή ως λίστα «Μπόργιανς») κατόπιν εντολής των οικονομικών εισαγγελέων προκειμένου να εντοπιστεί αφορολόγητο και μαύρο χρήμα και να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να μη συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου προσώπου και ειδικότερα στα περιουσιακά δικαιώματα και την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του και να μην αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 17 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 1 Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. που κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974 (Α' 256), όπως έχει ήδη κρίνει το Συμβούλιο της Επικράτειας, πρέπει να προβλέπονται κατά τρόπο σαφή, αντικειμενικό και αιτιολογημένο οι προϋποθέσεις επιβολής της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ο χρόνος δέσμευσης και να αποφεύγεται η χρήση αόριστων εννοιών, αφήνοντας ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στα αρμόδια όργανα.

Ερωτάται ο κ Υπουργός Οικονομικών

-Κατά συνέπεια, τίθενται με τρόπο σαφή και αντικειμενικό οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία της επιβολής και της άρσης της δεσμεύσεως των περιουσιακών στοιχείων, με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητα του λαμβανόμενου μέτρου, ούτως ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας;

-Και τέλος, ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει για τον αντίστοιχο έλεγχο της λίστας «Λαγκάρντ» που περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερα ποσό και πρόσωπα εξέχουσας σημασίας που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα στον ελληνικό λαό; Μήπως τελικά υπεκφεύγετε να εκθέσετε δημόσια πρόσωπα τα οποία κατ' εξακολούθηση φοροδιαφεύγουν και προσβλέπετε στο να αποσιωπηθούν οι οικονομικά ισχυροί διαγράφοντας τα χρέη τους εις βάρος του μέσου πολίτη;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass