ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

«Καταρρίψτε» τα εμπόδια προσβασιμότητας

* Παρουσίασαν χθες την έρευνά τους για τις δυσκολίες μετακίνησης ατόμων στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:18

Της Λένας Κισσάβου

Μαθητές, άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα της Λάρισας, ζητούν ανθρώπινη πόλη, που θα τους βγάλει από το περιθώριο όπου τους έχει καθηλώσει η έλλειψη προσβασιμότητας, σε υποδομές, υπηρεσίες, αγαθά, ψυχαγωγία.

Υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας, που τόσα χρόνια ζητούν το αυτονόητο και ακόμη περιμένουν..., έχοντας όμως αυτή τη φορά στα χέρια τους, έρευνα που έκαναν οι ίδιοι για να αποδείξουν του λόγου τους το αληθές και παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις προς δημόσιους φορείς και ιδιώτες, που τους ζητούν να τις υλοποιήσουν για να βοηθήσουν τόσο τη μετακίνηση των ΑμεΑ μέσα στην πόλη, αλλά και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα, όπως γονείς με καροτσάκι, μικρά παιδιά, ηλικιωμένα άτομα, άτομα με προσωρινό τραυματισμό κ.ά.

επισημαίνοντας ότι η έλλειψη προσβασιμότητας, είναι αντισυνταγματική πράξη.

Ειδικότερα πρόκειται για μια ομάδα μαθητών του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας, που πραγματοποίησαν έρευνα για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στη Λάρισα και τα αποτελέσματα αυτής παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Πρόκειται για μια εργασία που υλοποίησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «FREE MOBILITY», το οποίο αφορά στην προσβασιμότητα στις πόλεις και στόχο έχει να εντοπίσει, να καταγράψει όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα στη μετακίνησή τους, αλλά και να προτείνει λύσεις.

Είναι το πρώτο σχολείο Ειδικής Αγωγής στη Λάρισα, που υλοποίησε το πρόγραμμα και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Μήνα Λίταινα, επίσης ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλ Μπατζανούλης, που συνεχάρη το σχολείο γι’ αυτή την πρωτοβουλία και ανάφερε ότι ο Δήμος Λάρισας συνέταξε μελέτη αστικής κινητικότητας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ στην πόλη, ενώ ακολούθως σε χαιρετισμό του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ι Καψάλης, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους μαθητές, τόνισε ότι «θα πρέπει να εκλείψει ο αποκλεισμός των ΑμεΑ εξ αιτίας της έλλειψης προσβασιμότητας», και δήλωσε πως «... με πρωτεργάτες τα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη πόλη».

Πριν ακολουθήσει η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών, τον λόγο πήρε ο συντονιστής της εκστρατείας «ECOMOBILITY», μέρος της οποίας είναι και το «FREE MOBILITY», κ. Ζαφειρόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι σήμερα έχουμε: «Πόλεις αδύνατες να δεχθούν ανθρώπους, δυνατές να δεχθούν οχήματα». Ενημέρωσε πως η εν λόγω εκστρατεία έχει ξεκινήσει πριν 13 χρόνια και σήμερα το «FREE MOBILITY», υλοποιείται από σχολεία 35 πόλεων της χώρας, με το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, καταγράφοντας σχετικά προβλήματα στο τόπο τους.

Όλες οι εργασίες θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στις 16 Απριλίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και θα αναδειχθούν οι καλύτερες. Υποστήριξε δε πως βασικός μοχλός υλοποίησης του προγράμματος από τα σχολεία είναι οι εκπαιδευτικοί, που καθοδηγούν τα παιδιά σε αυτή τους την προσπάθεια και συγκεκριμένα για το 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας ήταν οι εκπαιδευτικοί κ.κ.: Ευαγγελία Μπαλάφα, Ευαγγελία Τασούλα, Αγάπη Χαρακοπούλου και Χαρ. Χαρίτος.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι μαθητές αφού κατέγραψαν τα προβλήματα στην πόλη, απέστειλαν επιστολές προς διαφόρους φορείς με προτάσεις τους, σχετικά με τη δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας ΑμεΑ στη Λάρισα.

-Στην επιστολή τους προς τον Δήμο Λαρισαίων επεσήμαναν: «Κατά τη διάρκεια περιήγησης στην πόλης μας αλλά και μέσω συνεντεύξεων από άτομα με δυσκολίες στη μετακίνηση εντοπίσαμε τα παρακάτω προβλήματα:

* Το σχολείο μας διαθέτει ράμπα πρόσβασης στο αύλειο χώρο αλλά όχι στην κεντρική είσοδο.

* Οι ράμπες σε αρκετά σημεία της πόλης όπως σε κεντρικές διαβάσεις καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των παραπάνω ατόμων. Οι ήδη υπάρχουσες πρέπει να ελεγχθούν και να ανακατασκευαστούν. Για παράδειγμα η ράμπα πρόσβασης στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό κέντρο έχει πολύ μεγάλη κλίση. Στο Αντιδημαρχείο Κοινωνικής Πολιτικής η προσβασιμότητα είναι δύσκολη.

* Οι οδηγοί όδευσης τυφλών υπάρχουν μόνο σε μεμονωμένες οδούς.

* Σε αρκετές διαβάσεις υπάρχουν κυβόλιθοι που καθιστούν αδύνατη την διέλευση αμαξιδίων και καροτσιών με μικρά παιδιά.

* Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα δεν διαθέτουν ράμπες πρόσβασης.

* Ηχητικά σήματα στα φανάρια για την ειδοποίηση των τυφλών δεν υπάρχουν.

* Παρκαρισμένα φορτηγάκια τροφοδοσίας σε πεζοδρόμους σε ώρες αιχμής.

Προτείνουμε τη δημιουργία αλυσίδας πρόσβασης που να επιτρέπει στο ΑμεΑ ή στο εμποδιζόμενο άτομο, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες αυτόνομα, ελεύθερα και με ασφάλεια.

Πρέπει να περιλαμβάνει την αφετηρία των αστικών λεωφορείων και να ενώνει τις κεντρικές πλατείες της Λάρισας καθώς γύρω από αυτές βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα. Κρίκοι της αλυσίδας είναι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και τα κτίρια».

-Στη επιστολή τους προς το προς το Επιμελητήριο Λάρισας, με σκοπό να διανεμηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πόλη, υποστηρίζουν: «Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα καθώς και τα κέντρα εστίασης δεν διαθέτουν πρόσβαση για τα εμποδιζόμενα άτομα και για τα άτομα με αναπηρία».

-Τέλος επιστολές απέστελλαν και σε ορισμένα υποκαταστήματα Τραπεζών, στη Λάρισα, παρατηρώντας ότι δεν διαθέτουν πρόσβαση για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας,

Η προϊσταμένη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ηρώ Οικονομάκη,

ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας, ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων πολιτών Θεσσαλίας κ. Στ. Πάϊκος, ο σχολικός σύμβουλος κ. Δ. Κολοκοτρώνης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ κ. Δημ. Παπαποστόλου, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χριστοδουλούλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) κ. Στρ. Χατζηχαραλάμπους κ.ά.

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Για την καλύτερη πρόσβαση ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη Λάρισα, προτείνουν τα εξής:

* Να δημιουργηθεί ράμπα πρόσβασης στην είσοδο του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

* Συντήρηση πλακών πεζοδρομίων, ώστε να είναι τοποθετημένες με ισόπεδη επιφάνεια. Να αφαιρεθούν οι κυβόλιθοι από τις διαβάσεις.

* Έλεγχος, ανακατασκευή προβληματικών ραμπών και διαβάσεων.

* Σε όλα τα κτίρια πρέπει να υπάρχουν ράμπες και όπου υπάρχουν να έχουν κατάλληλη κλίση.

* Τα φορτηγάκια τροφοδοσίας των καταστημάτων πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ωράριο.

* Τήρηση της ζώνης τυφλών παντελώς ελεύθερης εμποδίων.

* Επέκταση του δικτύου ζώνης τυφλών.

* Επιπλέον θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass