HTAN O ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΡΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Εφυγε ο μάστορας Χρήστος Ντίμος

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:20

ΤΥΡΝΑΒΟΣ(Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Μια από τις πλέον γνώριμες και αγαπητές φυσιογνωμίες του Τυρνάβου ο σιδηρουργός – καροποιός, ο μάστορας, όπως τον αποκαλούσαν όλοι Χρήστος Ντίμος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Χρήστος Ντίμος ξεκίνησε την τέχνη του καροποιού και του σιδηρουργού από τα 12 του χρόνια

Ήταν Κατοχή όταν ο Χρήστος Ντίμος τελείωσε το δημοτικό σχολείο, επιτυχία για την εποχή αφού τότε τα περισσότερα παιδιά δεν πήγαιναν καν στο σχολείο.

Τότε ο ίδιος έμαθε τα γράμματα στο νάρθηκα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων Τυρνάβου, αφού το 2ο Δημοτικό Σχολείο ήταν επιταγμένο από τους Γερμανούς.

Ο 12χρονος Χρήστος Ντίμος με το απολυτήριό στο χέρι, ορφανός από πατέρα, πήγε στον αείμνηστο μάστορα Ιωάννη Μουζά και τον παρακάλεσε να τον πάρει υπάλληλο στο καροσιδερουργείο, παίρνοντας την απάντηση: «Βρε παιδάκι μου είσαι πολύ μικρός ακόμα». Ωστόσο ο Χρήστος Ντίμος επέμενε και έτσι τελικά έπιασε δουλειά. Εκεί δούλεψε τέσσερα χρόνια με αμοιβή το χρόνο 700 οκάδες σιτάρι για την οικογένεια και από ένα ζευγάρι παπούτσια το Πάσχα για τον ίδιο.

Από εκεί και πέρα με την εμπειρία που απέκτησε στα 16 του χρόνια έγινε «Κάλφας» που σημαίνει ένα σκαλοπάτι κάτω από τον μάστορα. Αυτό προέβλεπε επίσης αμοιβή μεγαλύτερη. Έτσι ο μάστορας του είπε να πάει σε άλλο μαγαζί μεγαλύτερο, σ’ αυτό του Ιωάννη Ταμπάκη.

Τότε, το μεροκάματο ήταν 15 δραχμές όταν ο μάστορας έπαιρνε 20 δραχμές.

Και ο Χρήστος Ντίμος ακολούθησε στο καροσιδερουργείο του Αθανάσιου Κυριάκου για δύο χρόνια και για λίγο στο Αρμένιο όπου μετά ήρθε η στρατιωτική του θητεία.

Αμέσως μετά, το 1957 άνοιξε δικό του κατάστημα, το οποίο διατηρούσε μέχρι το 1966. Αυτά τα έντεκα χρόνια ήταν δημιουργικά με την κατασκευή εξ ολοκλήρου σούστες και κάρα. Μέχρι τότε τα καροποιεία είχαν πολλή δουλειά. Αλλά από το 1966 άρχισε μια φθίνουσα πορεία αφού έφτασαν και στον Τύρναβο τα τρακτέρ.

Βλέποντας ότι η δουλειά φεύγει από τα χέρια του άλλαξε κατεύθυνση έγινε σιδηροκατασκευαστής μέχρι το 1995 όπου πήρε σύνταξη.

Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Μικτής Χορωδίας του Τυρνάβου. Η κηδεία του έγινε χθες το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass