ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ «ΑΝΟΜΙΑΣ»

Με μπάρες κλείνουν οι πεζόδρομοι

* Προσωρινός χώρος στάθμευσης δικύκλων το οικόπεδο δίπλα από το δημαρχείο – Υψηλοί τόνοι Καλογιάννη – Καλαμπαλίκη για το ψήφισμα

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:46

Το θέμα της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων σε κεντρικούς πεζοδρόμους απασχόλησε για πολλοστή φορά το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να απευθύνει έκκληση ζητώντας τη συνδρομή της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης αλλά και των συμπολιτών να «αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη».

Η συζήτηση προκλήθηκε με αφορμή τόσο τα δημοσιεύματα όσο και τις παρεμβάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον κ. Καλογιάννη να ανακοινώνει την απόφαση της δημοτικής αρχής να ελέγξει τους πεζοδρόμους με μπάρες παραπέμποντας στις σχεδιαζόμενες αλλαγές «για την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης» μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και «έργων που συζητάμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με τον κ. Καλογιάννη, χαρακτηρίζοντας «λάθος» και «ατυχή στιγμή» τη στάση δημοτικών αστυνόμων να σταθμεύσουν προχθές τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα στην Κεντρική πλατεία, να αναλαμβάνει την ευθύνη σημειώνοντας ότι είχαν κληθεί σε σύσκεψη από τον ίδιο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επικρίνουν τη δημοτική αρχή για το θέμα του ψηφίσματος συμπαράστασης σε αγρότες και επαγγελματικούς κλάδους που κινητοποιούνται με αφορμή το νέο ασφαλιστικό.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου αρνήθηκε να εγκρίνει τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης αφού σε αυτά δεν συμπεριλαμβανόταν το ψήφισμα στο οποίο ομόφωνα κατέληξε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή (σ.σ. στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ) αλλά δεν εκδόθηκε αφού στη συνέχεια η δημοτική αρχή δεν συμφώνησε στη διατύπωση σημείων του ψηφίσματος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας τόνισε ότι «πρόκειται για τεράστιο θέμα που θίγει το κύρος και την αξιοπιστία της Διαπαραταξιακής». Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος συντάχθηκε με τους προηγούμενους ομιλητές ενώ την εξέλιξη επέκρινε και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης ζητώντας η συζήτηση να μην περιστραφεί γύρω από νομικά κωλύματα.

Την ευθύνη για τη στάση της δημοτικής αρχής ανέλαβε ο κ. Καλογιάννης ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη σε κακή συνεννόηση με συνεργάτες του, αφού υπενθύμισε ότι ανάλογο ψήφισμα εγκρίθηκε και με τη δική του ψήφο στην ΠΕΔ Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση σε πολιτικό επίπεδο.

Οι εξηγήσεις Καλογιάννη έγιναν αποδεκτές από την αντιπολίτευση που θεώρησε «το θέμα λήξαν» επιμένοντας στην «παλινωδία της δημοτικής αρχής» όπως σημείωσε η κ. Καραλαριώτου με το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μια ώρα συζήτησης και αντιπαραθέσεων, να υιοθετεί τελικά το ψήφισμα της Διαπαραταξιακής.

Οι τόνοι ωστόσο ανέβηκαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Καλαμπαλίκης (σ.σ. της παράταξης Τζανακούλη) επιμένοντας στο ίδιο θέμα επέκρινε τον κ. Καλογιάννη για λογοκρισία λέγοντας ότι «ο δήμαρχος λογόκρινε το ψήφισμα και αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

«Κατηγορίες για λογοκρισία δεν δέχομαι» αντέδρασε έντονα ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι «θα έρθει η ώρα και θα βρείτε μπροστά σας τη δημοτική αρχή». «Με απειλείται ότι θα “βγάλετε” πράγματα; Ας τα “βγάλετε”» ανταπάντησε ο κ. Καλαμπαλίκης με την κ. Καραλαριώτου να παρεμβαίνει και απευθυνόμενη στον δήμαρχο να ρωτά «έχετε στοιχεία και δεν τα έχετε βγάλει;». «Ποτέ δεν ακούσθηκαν τέτοιες κουβέντες» τόνισε ο κ. Καλογιάννης ζητώντας από τον κ. Καλαμπαλίκη να ανακαλέσει με τον δημοτικό σύμβουλο να τονίζει προς τον δήμαρχο «να ζητήσετε εσείς συγνώμη για την παρέμβαση στο ψήφισμα και εγώ θα ανακαλέσω».

ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ

Η αντιπαράθεση συνεχίσθηκε και για το θέμα των Επιτροπών του Δήμου με την κ. Καραλαριώτου να καλεί τον αντιδήμαρχο Διοίκησης Γ. Σούλτη να δίνει εξηγήσεις (με αφορμή δημοσίευμα της «Ε» για τη λειτουργία Επιτροπών του Δήμου) καθώς επέρριψε ευθύνες και στην αντιπολίτευση.

Με τον κ. Σούλτη να σημειώνει πως αναφέρθηκε μόνο στην Επιτροπή για τις προσλήψεις, όπου «μόνο ο κ. Αντ. Πράπας προσέρχεται, οι υπόλοιποι απουσιάζουν».

Με τον κ. Καλογιάννη να παρεμβαίνει εκ νέου σημειώνοντας ότι «το Γραφείο Προσωπικού κάνει σωστά τη δουλειά του και θα πρέπει να αποτινάξουμε κάθε καχυποψία» αφού «όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ». Με τον κ. Σούλτη να επισημαίνει πως «δεν γίνονται ρουσφέτια στον Δήμο Λάρισας και οι πολίτες δεν το πιστεύουν».

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να «μην εγκαλείται η αντιπολίτευση» ενώ ο κ. Κρίκης σημείωσε πως «αυτές οι Επιτροπές καθαγιάζουν ένα σύστημα που καθιερώνει ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Στο θέμα της παράνομης στάθμευσης αφορούσε επόμενη ερώτηση της κ. Καραλαριώτου ο οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την τύχη δημοτικού οικοπέδου στην Κεντρική πλατεία (μεταξύ του κτιρίου που στέγαζε την Α’ ΔΟΥ και ιδιωτικού καταστήματος επί της Παπαναστασίου) θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Διαμάντος.

Με τον κ. Καλογιάννη, με αφορμή επίσης δημοσίευμα της «Ε» για τη στάθμευση (προχθές) οχημάτων του Δήμου και της δημοτικής αστυνομίας να σημειώνει πως «ήταν λάθος που στάθμευσαν εκεί τα οχήματα αλλά ήταν η ημέρα που είχε καλέσει σε σύσκεψη του δημοτικούς αστυνόμους» διευκρινίζοντας ότι «ο δήμος δεν διαθέτει Μερσεντές».

«Ζητώ λοιπόν από τους δημοτικούς συμβούλους, τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τους πολίτες να βοηθήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Να ασκούν κριτική αλλά να δούμε και την ατομική ευθύνη των συμπολιτών. Απευθύνω έκκληση σε όλους του Λαρισαίους, να μην συνεχισθεί αυτό το καθεστώς της παρανομίας. Να δουλέψουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η δημοτική αστυνομία» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης «με 14 άτομα προσωπικό, δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πρέπει να συνεπικουρήσει και το Τμήμα Τροχαίας που αυτή την περίοδο αδυνατεί. Η δημοτική αστυνομία, πέντε ουσιαστικά μήνες από τη λειτουργία της έχει αποδώσει 4.680 κλήσεις.

Θα κλείσουμε το κέντρο, τους πεζοδρόμους με μπάρες, δυστυχώς σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου αφού υπάρχει παρανομία σε αυτό το μέγεθος».

«ΠΑΡΚΙΝΓΚ»

«Σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης «αυτό αγοράσθηκε από τον Δήμο με δάνειο. Σήμερα είναι ανενεργό ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για νέο δημαρχιακό μέγαρο. Υπάρχει η μελέτη του Δήμου για κτίριο που θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες στην οδό Καλλιθέας, που θα γίνει εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση.

Στον 4ο όροφο του «Μύλου του Παππά» υπάρχει γραφείο εθιμοτυπίας άρα δεν έχουμε ανάγκη για νέο κτίριο, ειδικά μάλιστα στη σημερινή εποχή με αυτή την οικονομική συγκυρία.

Άρα αυτό το οικόπεδο θα διαμορφωθεί με ήπιες παρεμβάσεις έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης μοτοποδηλάτων αλλά και για την ολιγόλεπτη στάση οχημάτων του Δήμου. Είναι μια προσωρινή λύση που θα συνδεθεί με το ΣΒΑΚ «για την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης» μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) «με νέες πεζοδρομήσεις, με έργα που συζητάμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν τέλος, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Αχελώου – θέμα που έθεσε ο κ. Διαμάντος – να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ αφού η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε δεκάδες θέματα διαφόρων Διευθύνσεων του Δήμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass