ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Τρόπος ζωής και κουλτούρα η διαφθορά στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:06

 

Στις ιδιαιτερότητες του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.

Ο κ. Πανούσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διαφθορά στην Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής και κουλτούρας, είναι καθετοποιημένη και «εκδημοκρατισμένη». Δεν υπάρχει μόνο η μεγάλη διαφθορά (περίπτωση Siemens), αλλά και η διαφθορά της παρέας, της ομάδας. Θεωρείται δε φυσιολογικό οι διεφθαρμένοι να είναι και τιμημένοι! Μέσω κυκλωμάτων της κοινωνίας ή της πολιτικής, συχνά οι διεφθαρμένοι αποκτούν κάποια δημόσια θέση και εξελίσσονται σε πρότυπα επιτυχίας. Μάλιστα, η συνεχής συναλλαγή μεταξύ διεφθαρμένων και διαφθειρόμενων, έχει δημιουργήσει μία συναίσθηση δικαίου και πάντως όχι παράβασης».

Αναφερόμενος στα συμπτώματα διαφθοράς σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία ή το Πανεπιστήμιο, ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι «είναι άλλο το κύκλωμα της διαφθοράς και άλλο η διαφθορά ως ένα μόνιμο καρκίνωμα σε επίπεδο θεσμικής δημοκρατίας. Διαφθορά χωρίς πολιτική συνενοχή, άλλωστε, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Ερωτώμενος για τους τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «έχουν προταθεί πολλά μέτρα διαχείρισης του φαινομένου. Ασφαλώς χρειάζονται και παράγουν έργο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σίγουρα απαιτείται καλή νομοθεσία, αλλά πώς μπορείς να δράσεις εναντίον μιας ολόκληρης κουλτούρας, στη συμπαιγνία ενός κοινωνικού και πολιτικού συστήματος που τρέφεται παράλληλα από τον πελατειασμό και την αναξιοκρατία! Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για να αντιπαλέψεις αυτό το σύστημα. Όλα είναι μέσα στο κεφάλι μας...».

Γνωρίζοντας από μέσα τη λειτουργία της «πρώτης φορά Αριστεράς» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «δεν αμφισβητώ τα κίνητρα της κυβέρνησης, αλλά δεν έχω δει κάτι σημαντικό ως τώρα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Έτσι κι αλλιώς, η διαφθορά έχει πολλά πλοκάμια, είναι παιδί του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης».

Μιλώντας τέλος για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι «με δεδομένη την αντισυνταγματικότητα του νόμου που πέρασε η κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργούσε στο τηλεοπτικό τοπίο ένα άνομο καθεστώς το οποίο μπορεί να υπήρξε και διεφθαρμένο, τι μας διαβεβαιώνει ότι το νέο καθεστώς – ο αριθμός των αδειών και η μεταφορά της αρμοδιότητας για την έγκρισή τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή - θα λειτουργεί με καθεστώς διαφάνειας;».

Τον Γιάννη Πανούση προσφώνησε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Πουτσιάκας, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα της διαφθοράς, τόσο ως παγκόσμιο πρόβλημα, όσο και ως πρόβλημα του τόπου μας, που παρουσιάζεται σε όλες τις ιστορικές φάσεις, κατά την αρχαιοελληνική περίοδο, τη βυζαντινή περίοδο αλλά και κατά την οθωμανική αυτοκρατορία που άφησε στους Έλληνες το περιβόητο «οθωμανικό σύνδρομο».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass