ΕΝ ΜΕΣΩ «ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΩΝ» ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΟΙ ΟΤΑ

Προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στον Δήμο Λάρισας

* Παρέμβαση Κωτσού σε Κουρουμπλή για τους οργανισμούς

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:14

 

Τις «συμπληγάδες» της μνημονιακής νομοθεσίας καλούνται να ξεπεράσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού, με τους δήμους μαθηματικά να οδηγούνται σε αδιέξοδο το οποίο θα μεταφρασθεί σε αδυναμία κάλυψης αναγκών των πολιτών.

Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή προχθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι όλης της χώρας καλούνται να δηλώσουν τις ανάγκες, μόνο σε αποφοίτους Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) ενώ είναι γνωστό ότι με βάση και τη συμφωνία με τους δανειστές, μέχρι και το τέλος του 2016 έχουν απαγορευθεί οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Κατηγορία για την οποία οι ΟΤΑ, συχνά καταφεύγουν σε προσλήψεις προσωπικού για προσωρινή κάλυψη των αναγκών (δίμηνα, οκτάμηνα κλπ), με διαδικασίες που ευνοούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ και η εγκύκλιος Μπαλάφα στην πραγματικότητα δεν θα ωφελήσει πραγματικά τους ΟΤΑ, αφού με παλαιότερη απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, καταργήθηκαν κενές θέσεις στους Οργανισμούς των ΟΤΑ, όπως καταργούνται και οι οργανικές θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται.

Έτσι, ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα, μέσω της εγκυκλίου Μπαλάφα είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την κάλυψη 10 θέσεων ΠΕ και ΤΕ που αιτείται, ενώ, για το ίδιο θέμα, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παν. Κουρουμπλή παρενέβη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γεώργιος Κωτσός, ζητώντας να ισχύσουν οι νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των Δήμων.

ΔΗΜΟΣ

Η εγκύκλιος Μπαλάφα εντάσσεται σε προγραμματισμό των αναγκών και έτσι ο κάθε δήμος της χώρας καλείται να δηλώσει 10 αναγκαίες θέσεις ΠΕ και ΤΕ (σ.σ. θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ) χωρίς φυσικά να είναι βέβαιο ότι τα αιτήματα θα εγκριθούν στο σύνολό τους.

Ικανός αριθμός οργανικών θέσεων (και) στον Δήμο Λαρισαίων καταργήθηκαν με την απόφαση Μητσοτάκη και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό θα καταγραφούν μέσω του νέου Οργανισμού. Προς το παρόν, όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γ. Σούλτης, ο Δήμος Λαρισαίων θα αιτηθεί την κάλυψη των εξής, δέκα συνολικά, θέσεων:

ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΕ Διοικητικής – Αστικής Ανάπτυξης, ΤΕ Πληροφορικής, ΠΕ Κτηνιάτρων, ΠΕ Οδοντιάτρων, ΠΕ Μηχανολόγων, ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών και τέλος ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων για τις ανάγκες διαφόρων Διευθύνσεων του Δήμου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΤΣΟΥ

Όπως σημειώνει ο κ. Κωτσός στην επιστολή του προς τον κ. Κουρουμπλή «είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της περιστολής των κρατικών δαπανών, είχε περιοριστεί παντελώς η δυνατότητα των ΟΤΑ Α' βαθμού ως προς την πραγματοποίηση πάσης φύσεως προσλήψεων, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών που αποβαίνουν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Την κατάσταση επιδείνωσε η μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων.

Ειδικότερα, παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών όπως πολεοδομίες, παιδικοί σταθμοί, τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, ακόμη και σε υπηρεσίες που παρέχουν διοικητική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ως θετική εξέλιξη την απόφασή σας, να δώσετε τη δυνατότητα στους υποστελεχωμένους ΟΤΑ Α’ βαθμού, να προγραμματίσουν με σειρά προτεραιότητας προσλήψεις σε εξειδικευμένο τακτικό προσωπικό κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. Η εγκύκλιός σας (εγκ. 4/οικ. 2395/26-01-2016) μπορεί να αποτελέσει λύτρωση για τη περαιτέρω λειτουργία των υποστελεχωμένων δομών της Αυτοδιοίκησης.

Βρίσκει όμως σχεδόν το σύνολο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απροετοίμαστους, μιας και από την 1η Νοεμβρίου 2011, ημέρα έναρξης ισχύος του Ν. 4024/2011, οι κενές θέσεις που υπήρχαν στους Ο.Ε.Υ. των φορέων του Δημοσίου και κατ’ επέκταση στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν καταργηθεί.

Για τον λόγο αυτό, θα θεωρούσαμε σκόπιμο, να δοθεί ολιγόμηνη παράταση, προκειμένου οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να έχουν τον χρόνο να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις από τα Δημοτικά ή Διοικητικά τους Συμβούλια περί τροποποίησης των Ο.Ε.Υ., με την πρόβλεψη κενών θέσεων των ειδικοτήτων στις οποίες θεωρούν ότι είναι ελλιπείς και να δημοσιευθούν αυτές σε αντίστοιχο ΦΕΚ.

Στην κατεύθυνση αυτή θα θεωρούσαμε θετική την παρέμβασή σας στους Ελεγκτικούς μηχανισμούς νομιμότητας αυτών των αποφάσεων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) για την «κατά προτεραιότητα» εξέταση της νομιμότητας αυτών και την άμεση προώθησή τους σε ΦΕΚ ώστε να δημοσιευθούν και να ισχύσουν άμεσα οι νέοι Ο.Ε.Υ.» καταλήγει ο κ. Κωτσός.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass