ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μειώνονται τα τέλη, αυξάνονται οι δόσεις

* Η απόφαση, που περιλαμβάνει και τα τέλη για τα περίπτερα, θα ισχύσει άμεσα, ενόψει και της αναθεώρησης των αδειών

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 19:11

Στην αναπροσαρμογή των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, με προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων ένα αίτημα των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την απόφαση καθορίζονται πλέον τρεις ζώνες τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια, μειώνονται τα τέλη (10% κατά μέσο όρο) και παράλληλα αυξάνονται οι δόσεις (από 3 σε 4 με 5 ανάλογα την οφειλή) για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών καταστημάτων.

«Πέρα από τον εξορθολογισμό» διευκρινίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής «ο Δήμος Λαρισαίων κάνει το πρώτο βήμα ικανοποιώντας το αίτημα των καταστηματαρχών ζητώντας πλέον και από τους ίδιους να πράξουν αντίστοιχα».

Η απόφαση για τη διαμόρφωση τριών ζωνών (κέντρο, εκτός κέντρου, κοινότητες) στην επιβολή τελών τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνει ενιαίες τιμές αντί των 35 συνολικά διαφορετικών τελών που ίσχυαν ακόμη και σε γειτονικούς δρόμους, με «γωνιακά» καταστήματα να πληρώνουν διαφορετικά τέλη για κάθε οδό.

Για παράδειγμα, σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, στη γωνία Παπακυριαζή και Δευκαλίωνος υπήρχουν οι εξής χρεώσεις: Στην Παπακυριαζή 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στη Δευκαλίωνος 40 ευρώ/τμ, στη Μαρ. Αντύπα 30 ευρώ/τμ, στη Φρίξου 34 ευρώ/τμ, στη Βενιζέλου 20 ευρώ/τμ. Στην Πλατεία Προφήτη Ηλία 35 ευρώ/τμ, στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς 26 ευρώ/τμ ενώ στην Κεντρική πλατεία, στην οδό Κούμα 55 ευρώ/τμ και στις υπόλοιπες οδούς (πλευρές) 30 ευρώ/τμ.

ΖΩΝΕΣ

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ που διαφώνησε με την επιβολή τελών σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Τα νέα τέλη θα ισχύσουν άμεσα ενόψει και της αναθεώρησης των αδειών των καταστημάτων. Στην Α’ ζώνη εντάσσονται πλατείες, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και περίπτερα που περιλαμβάνονται στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ηρ. Πολυτεχνείου, Γεωργιάδου, Καλλιθέας, Κραννώνος και Λαγού.

Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή που βρίσκεται εκτός του δακτυλίου της Α’ ζώνης και τέλος, η Γ’ Ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων εκτός της πόλης. Σημειώνεται πως η ίδια απόφαση αφορά σε εμπορεύματα και σε τεχνικοοικοδομικές εργασίες – μετακομίσεις.

ΤΕΛΗ

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στα (ετήσια) τέλη τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες, στην Α’ Ζώνη ανέρχονται σε 40 ευρώ το τ.μ. ετησίως και στα 65 ευρώ στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη Β ζώνη ανέρχονται στα 25 ευρώ το τ.μ. και σε 30 ευρώ στην πλατεία Προφήτη Ηλία. Στη Γ’ ζώνη το τέλος ανέρχεται σε 5 ευρώ το τ.μ.

Στα τραπεζοκαθίσματα των πεζοδρόμων της Α’ ζώνης, το τέλος ανέρχεται σε 40 ευρώ το τ.μ., στη Β’ ζώνη σε 20 ευρώ και στη Γ’ Ζώνη σε 5 ευρώ.

Στα τραπεζοκαθίσματα των πεζοδρομίων της Α’ ζώνης, το τέλος ανέρχεται σε 20 ευρώ το τ.μ., σε 15 ευρώ του τ.μ. για τη Β’ ζώνη και σε 5 ευρώ στη Γ’ ζώνη.

Σε ό,τι αφορά στα εμπορεύματα (πεζόδρομοι, πεζοδρόμια) τα τέλη ανέρχονται σε 20 ευρώ (Α’ ζώνη), σε 15 ευρώ (Β’ ζώνη) και 5 ευρώ (Γ’ ζώνη).

Σε γενικές γραμμές η μείωση είναι της τάξης του 20% στους κεντρικούς πεζόδρομους πλησίον της πλατείας Ταχυδρομείου, 17% στις πλατείες της Β’ ζώνης (Αβέρωφ, Λειβαδάκι κλπ) και, 11% στο Φρούριο.

Με τη νέα απόφαση τα τέλη στην οδό Ρούσβελτ για παράδειγμα (από το ξενοδοχείο «Μετροπόλ» έως την Πρωτοπαπαδάκη) τα τέλη από 75 ευρώ μειώνονται σε 50 ευρώ. Τα τέλη αυξάνονται ωστόσο σε οδούς όπως η Μαρ. Αντύπα (πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο) από 30 σε 40 ευρώ, σε τμήμα της Πατρόκλου από 37 σε 40 ευρώ, στην Ηφαίστου και Βενιζέλου από 20 σε 40 ευρώ.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Η ίδια απόφαση αφορά και στα περίπτερα όπου με βάση τη σχετική νομοθεσία επιβάλλεται τέλος παραχώρησης χώρου, αύξηση στην οποία γίνεται απόσβεση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, με αφορμή τη μείωση των τελών σε ψυγεία, σταντ εφημερίδων – περιοδικών και, παιχνιδιών.

Με τη νέα απόφαση το τέλος για τα κουβούκλια των περιπτέρων, καθιερώνεται σε 50 ευρώ (στην Α’ ζώνη και κατ’ εξαίρεση στην πλατεία ΟΣΕ), σε 30 ευρώ στη Β’ και, σε 20 ευρώ στη Γ’.

Για τα ψυγεία (παγωτών, αναψυκτικών μονά) το τέλος καθιερώνεται σε 80,60 και 30 ευρώ αντίστοιχα (Α, Β και, Γ ζώνη). Για τα ψυγεία (αναψυκτικών διπλά) το τέλος καθιερώνεται σε 120, 90 και 40 ευρώ αντίστοιχα (Α, Β και, Γ ζώνη). Για τα ψυγεία (αναψυκτικών τριπλά) το τέλος καθιερώνεται σε 200, 150 και 60 ευρώ αντίστοιχα (Α, Β και, Γ ζώνη).

Στα σταντ εφημερίδων – περιοδικών, το τέλος καθιερώνεται σε 70, 50 και 25 ευρώ αντίστοιχα (Α, Β και, Γ ζώνη). Στα παιχνίδια, το τέλος καθιερώνεται σε 250, 150 και 100 ευρώ αντίστοιχα (Α, Β και, Γ ζώνη).

ΔΟΣΕΙΣ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Νταής για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ (όπως και 2.000 ευρώ) οι δόσεις από 3 που είναι σήμερα αυξάνονται σε 4 ενώ, για οφειλές από 2.000 ευρώ και άνω οι δόσεις από τρεις αυξάνονται σε πέντε ενώ λεπτομέρειες για την είσπραξη των τελών περιγράφονται στην απόφαση του Δήμου.

Σημειώνεται ότι από τα 327 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λάρισας με τραπεζοκαθίσματα, η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταβάλει τις εισφορές του 2015 με τον Δήμο να εισπράττει περί τις 281.000 ευρώ από τις 285.000 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Συνολικά ο Δήμος δεν εισέπραξε τέλη ύψους 70.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 45 καταστήματα (που δεν πλήρωσαν το 2015) αρκετά εκ των οποίων έβαλαν «λουκέτο».

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass