«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η επαρχία Φαρσάλων μετρά τις πληγές της μετά τη θεομηνία

*Χιλιάδες στέμματα «πνίγηκαν», 40 και πλέον σπίτια πλημμύρισαν *Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις ζητά από τον ΕΛΓΑ η Περιφέρεια *Από πού και σε ποιους θα δοθούν αποζημιώσεις *Κ. Αγοραστός: Αμεση αποκατάσταση ρεμάτων-χειμάρρων

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 0:42

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Το μέγεθος των πληγών που άφησε πίσω της η θεομηνία του Σαββάτου, κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων, μέτρησαν σπιθαμή προς σπιθαμή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του Δήμου Φαρσάλων οι οποίοι προχθές πραγματοποίησαν ολοήμερο οδοιπορικό - αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Πάνω από 15 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών-χωρίς ακόμη να είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός- περί τα 40 σπίτια και τρεις επαγγελματικοί χώροι μέσα στα Φάρσαλα και άλλα τόσα σε χωριά της περιοχής είναι ο απολογισμός των ζημιών που άφησε πίσω της η μανία της φύσης, λόγω της ισχυρής και ακατάπαυστης βροχόπτωσης αλλά και του γεγονότος ότι έσπασε το φράγμα στον Ενιπέα και υπερχείλισε το ποτάμι. Άλλωστε γι’ αυτό πολλές από τις πληγείσες καλλιέργειες βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος του ποταμού.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, φρόντισε να ανοίξει τους δρόμους και συνεχίζει την καταγραφή ζημιών, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε επιδιόρθωση των ζημιών που υπέστησαν τα αναχώματα σε ρέματα και χειμάρρους που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της, ζητώντας παράλληλα και χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα σε δίκαιες εκτιμήσεις των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, καλώντας τους Δήμους να κάνουν σχετικές αναγγελίες ώστε να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κώστας Δεσπόπουλος, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ περιόδευσε στην περιοχή, εκτός της συμβολής της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή πυροσβεστών και δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Φαρσάλων στην αντιμετώπιση των πιεστικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Το οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με το κλιμάκιο να περνά από Ανωχώρι, Κατωχώρι και Υπέρεια όπου το ύψος του νερού έφθασε μέχρι και τα 2 μέτρα με αποτέλεσμα να κατακλυσθούν από νερά 40 σπίτια. Αλλα τόσα περίπου πλημμύρισαν μέσα στην πόλη των Φαρσάλων και μεταξύ αυτών και τρεις βιοτεχνίες οι οποίες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

 Σε επίπεδο καλλιεργειών οι ζημίες εντοπίστηκαν και από το κλιμάκιο σε Ψυχικό, Υπέρεια, Ανωχώρι, Κατωχώρι, Ευύδριο, Σταυρό, Αγ. Γεώργιο, Ρύζι και στην περιοχή Ναρθακίου (Δίλοφο, Ναρθάκι, Καστράκι). Εντοπίζονται δε οι ζημίες κυρίως σε σιτηρά, βαμβακοκαλλιέργειες και ψυχανθή (κατά κύριο λόγο σε καλλιέργειες βίκου).

Όπως προαναφέραμε με μια πρώτη ματιά εκτιμάται ότι πάνω από 15 χιλιάδες στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές αλλά η ακριβής εικόνα θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η κατάθεση δηλώσεων στον ΕΛΓΑ που αναμένεται να τελειώσει μέσα στο επόμενο 12ημερο.

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά στο θέμα αποζημιώσεων προς τους πληγέντες η κατάσταση διαμορφώνεται ως ακολούθως:

*Σχετικά με τα σπίτια που πλημμύρισαν, οι πληγέντες θα πρέπει να αποταθούν στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων (ελλείψει αντίστοιχου τμήματος στον Δήμο Φαρσάλων). Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τους πληγέντες πρώτης κατοικίας, δεν αφορά σε επαγγελματικούς χώρους, και δικαίωμα αποζημίωσης έχουν εκείνοι των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 6 χιλιάδες ευρώ.

Μετά την κατάθεση των αιτήσεων θα συγκροτηθεί επιτροπή από εκπρόσωπο του Δήμου Φαρσάλων, μία κοινωνική λειτουργό και εκπρόσωπο της Πρόνοιας καθώς και μηχανικό του Δήμου Λαρισαίων που θα προβούν στις σχετικές εκτιμήσεις.

*Για τους γεωργικούς εξοπλισμούς και τα εφόδια οι δηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από προχθές και θα συνεχιστούν σε βάθος 15νθημέρου στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Μέσα στο 15νθημερο αυτό θα πρέπει να έχουν κατατεθεί και οι δηλώσεις για την κάλυψη των γεωργικών καλλιεργειών (ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις για έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες).

Στο κλιμάκιο που περιόδευσε στην επαρχία Φαρσάλων συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Δεσπόπουλο οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Β. Χατζόπουλος και Γ. Κίτσος, ο δήμαρχος Φαρσάλων Αρης Καραχάλιος, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιάκος, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας Π. Καλφούντζος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Τάσος Δραχμάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Τίμπας και Κ. Καραμπάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας της Μαγνησίας Γ. Ιγγλέσης, υπεύθυνος για τον δρόμο από Αμπελιά μέχρι Φάρσαλα, δημοτικοί σύμβουλοι από τα Φάρσαλα, πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων και καλλιεργητές.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Άμεση ήταν η παρέμβαση των δύο βουλευτών Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και Χρ. Κέλλα αναφορικά με τις ζημίες που προκλήθηκαν στην επαρχία Φαρσάλων από την κακοκαιρία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί από τους πληγέντες παραγωγούς είναι ο ίδιοι με εκείνους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του 2015 και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ.

Έθεσε δε προς τον αρμόδιο υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

 Αν προτίθεται να εξετάσει άμεσα την αποτύπωση της ζημιάς, ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής και ειδικά οι βαμβακοκαλλιεργητές, να προγραμματίσουν ευκολότερα τι θα πράξουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε;

-Πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς;

-Για ποιο λόγο δεν αποζημιώθηκαν ακόμα οι πληγέντες από βροχόπτωση την περίοδο της συγκομιδής τον Οκτώβριο του 2015;

*Ο Χρ. Κέλλας με δήλωσή του, ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αποζημίωση των πληγέντων τονίζοντας ότι: «Θεωρώ αυτονόητη την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε έγκαιρα, με ταχύτητα και δικαιοσύνη, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην αποζημίωση των πληγέντων. Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, ειδικά η καταστροφή στην αγροτική οικονομία της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για χιλιάδες αγρότες, εφόσον το κράτος δεν πράξει τα αυτονόητα».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν πρόσφατα από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα αρκετές καλλιέργειες να έχουν υποστεί τεράστιες και εκτεταμένες ζημιές (βαμβάκι, σιτηρά, βίκος, δενδρώδεις καλλιέργειες) στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Σε πολλές μάλιστα περιοχές τα χωράφια πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τη συνολική καταστροφή των καλλιεργειών.

Συγχρόνως λόγω του έντονου φαινομένου αλλά και των ανεπαρκών έργων υποδομής τεράστια προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές δημιουργήθηκαν στην πόλη των Φαρσάλων με δεκάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει. Μετά και αυτή τη δυσμενή εξέλιξη οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και μπροστά σε νέα αδιέξοδα για τα εισοδήματά τους, που έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν και αυτοί λόγω της αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής τόσο της παρούσας όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών στο σύνολο των καλλιεργειών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το 100% της ζημιάς και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν».

*Η επίκαιρη ερώτηση είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τις μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες των Φαρσάλων φέρνουν στη Βουλή και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση οι δύο βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Οι πρόσφατες πλημμύρες σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Φαρσάλων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιές και σε σπίτια.

Για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απαιτούνται άμεσες ενέργειες εκτίμησης των ζημιών και έγκαιρης πληρωμής των αποζημιώσεων.

Συγχρόνως απαιτείται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες στους επαρχιακούς δρόμους και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές;».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ζητά μέτρα και απόδοση ευθυνών

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Για τις καταστροφές στην επαρχία Φαρσάλων η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων με επιστολή της στην "Ε" αναφέρει τα εξής:

"Μπροστά στην τεράστια καταστροφή που υπέστησαν δημότες μας σε σπίτια και καλλιέργειες, ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητούμε από τον Δήμο Φαρσάλων τη λήψη έστω και τώρα άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των καταστροφών. Ο δήμος οφείλει να σταθεί δίπλα σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που η πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητούμε:

- Αμεση σύγκληση και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή μας.

- Αμεση ανακούφιση των οικογενειών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με χρηματικό ποσό ικανό για την κάλυψη των πρώτων και βασικών αναγκών τους.

- Αμεση καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ζημιών σε σπίτια και καλλιέργειες.

- Να δοθεί λύση από τον δήμο άμεσα στο πρόβλημα στέγασης ή και σίτισης των πληγέντων.

- Πάγωμα χρεών και λογαριασμών των πληγέντων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΦ, Δάνεια προς τράπεζες κ.λπ.).

- Να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια.

- Να γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και άμεση αποζημίωση στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

- Απόδοση ευθυνών για παραλείψεις, αστοχίες, κακή κατάσταση και συντήρηση των όποιων αντιπλημμυρικών έργων υπάρχουν.

- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων χρηματοδοτούμενων από το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια.

- Διάθεση όλου του προσωπικού του δήμου και των μηχανημάτων που υπάρχουν για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, σχολείων, απολυμάνσεις κ.λπ.

Χαιρετίζουμε τον λαό της περιοχής που από την πρώτη στιγμή έδειξε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες. Αρχίζει τώρα ένας νέος αγώνας για να ορθοποδήσουν οι οικογένειες που έχασαν τις περιουσίες τους. Τους καλούμε να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται. Εμείς θα παλεύουμε στο πλευρό τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass