Επικίνδυνες οι συνθήκες «φιλοξενίας» προσφύγων στο Κουτσόχερο

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2016 20:01 | Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαϊ 2016 0:00

Για απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες «φιλοξενίας» προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, κάνει λόγο με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής :

«Περίπου 800 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διαβιούν στοιβαγμένοι σε σκηνές στον τελείως ακατάλληλο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου πλησίον της Μάνδρας (Κουτσόχερο), έξω από τη Λάρισα. Επί πλέον, ο χώρος είναι επικίνδυνος λόγω της άμεσης γειτνίασής του με ενεργό λατομείο. Παρόλα τα προβλήματα ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου, η κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση οικίσκων από την Ερυθρά Ημισέληνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προγραμματίζει να μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Τα προβλήματα διαβίωσης είναι πολλά και ιδιαίτερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες, η διαβίωση καθίσταται ανυπόφορη, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Έτσι οξύτατο και επικίνδυνο για τη ζωή τους είναι το πρόβλημα της εμφάνισης στον καταυλισμό (ακόμα και σε σκηνές) φιδιών και σκορπιών. Δεν υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη, ούτε καταγραφή των χρονίως πασχόντων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι υποδομές υγιεινής (ντους, τουαλέτες) αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου, ακόμη και οι υπάρχουσες, χρειάζονται επισκευή.

Η σίτιση που παρέχεται μέσω των δύο εταιρειών κέτερινγκ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, δεν είναι καλής ποιότητας, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς κ.ά.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για διενέργεια εμβολιασμού των παιδιών, ούτε για τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό, ενώ κυρίαρχο αίτημά τους αποτελεί η προώθησή τους σε άλλες χώρες επιλογής τους και ο απεγκλωβισμός τους από την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την άσκηση των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας (άσυλο ή επικουρική προστασία, οικογενειακή επανένωση) για όλους τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ασφαλείς, ανθρώπινες, υγιεινές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συγκεκριμένα:

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, δίπλα σε ενεργό λατομείο, σε άλλον, ασφαλή, κατάλληλο και στεγασμένο χώρο.

Να παρθούν μέτρα – παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι (ερπετά κ.ά), να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής.

Να διενεργηθούν άμεσα εμβολιασμοί στα παιδιά και να εξασφαλιστεί υγειονομική κάλυψη όλο το 24ωρο, με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.

Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους στην πόλη της Λάρισας.

Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass