ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΧΡΗΣΗ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥΣ

«Μουντζουρωμένη» η εικόνα της πόλης

* Οδηγίες για καθαρισμό και αποκατάσταση

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2016 12:01

Του Δημήτρη Βάλλα

Όψη μουντζουρωμένης πόλης σε πολλά κεντρικά της σημεία αρχίζει να δείχνει το τελευταίο διάστημα η Λάρισα, καθώς τα περισσότερα μνημεία της είναι κυριολεκτικά μουντζουρωμένα με άναρχα γκράφιτι που κυρίως είναι μόνο υπόγραφες και συνθήματα.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μνημείο σε αυτή την πόλη που να μην έχει μια μουτζούρα κάθε είδους χρώματος με αποτέλεσμα το σύνολο να εκπέμπει στον οποιονδήποτε επισκέπτη ένα έντονο αίσθημα παρακμής.

Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των μνημείων είναι μια δύσκολη εργασία και απαιτεί ειδικά συνεργεία και πολλές χιλιάδες ευρώ για να ολοκληρωθεί καθώς συνήθως τα μάρμαρα απορροφούν το χρώμα που δεν καθαρίζει εύκολα.

Οι τεχνικές καθαρισμού που ακολουθούνται είναι πολλές και προβλέπουν ακόμα και την επάλειψη μετά τον καθαρισμό με ειδικές χημικές ουσίες ώστε ένας επόμενος βανδαλισμός να μπορεί να εξαλειφθεί πιο εύκολα.

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και πρόσφατα μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το βάψιμο του αγάλματος του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά έργο του μεγάλου γλύπτη Βάσου Φαληρέα που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και που έδωσε το έναυσμα στον Δήμο Αθηναίων να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού μνημείων, προτομών και αγαλμάτων κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κάποιος που αποφασίζει να καθαρίσει μια επιφάνεια από γκράφιτι, αμέσως αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί. Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται για πορώδεις επιφάνειες όπως είναι οι άβαφοι τοίχοι από τσιμέντο, πέτρα ή τούβλο.

Η απομάκρυνση του γκράφιτι θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα καθώς είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί η βαφή πριν απορροφηθεί από την επιφάνεια. Για τον ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό απαιτείται η σωστή αναγνώριση της επιφάνειας που έχει υποστεί βανδαλισμό.

Η πιο απλή μέθοδος εξαφάνισης των βανδαλισμών από τοίχους είναι η βαφή

της επιφάνειας που έχει λερωθεί. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση μπογιάς ιδίου χρώματος με την επιφάνεια, ώστε να μην παρουσιάζονται μπαλώματα στον τοίχο τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα «χτυπήματα» από γκράφιτι.

Ιδανικά, αφαιρούμε όσο το δυνατό περισσότερο από το γκράφιτι πριν βάψουμε καθώς, για παράδειγμα, το χρώμα από μαρκαδόρους μπορεί να επανεμφανιστεί στην επιφάνεια αφού τη βάψουμε. Πραγματοποιούμε δοκιμή σε μια μικρή επιφάνεια ώστε να σιγουρευτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η επιλογή σκούρου χρώματος για όλη την επιφάνεια θα βοηθήσει στο να χρειαστούν λιγότερες στρώσεις μπογιάς για να καλυφθεί το γκράφιτι.

Πριν βάψουμε, σιγουρευόμαστε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή και στεγνή.

Αν η επιφάνεια έχει ήδη πολλά στρώματα μπογιάς, ίσως χρειαστεί να τρίψουμε.

Εκτός από τις απλές μεθόδους καθαρισμού τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας, υπάρχουν και συνεργεία τα οποία ειδικεύονται στην αφαίρεση των γκράφιτι, χρησιμοποιώντας επαγγελματικές μεθόδους και υλικά. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε στο Διαδίκτυο με φράσεις κλειδιά όπως «αντι-γκράφιτι», «αφαίρεση γκράφιτι», «καθαρισμός από γκράφιτι», «συνεργείο καθαρισμού γκράφιτι», κ.ά. Εξειδικευμένα υλικά για την αφαίρεση του γκράφιτι μπορούμε να προμηθευόμαστε από καταστήματα που διαθέτουν χρώματα και εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση όμως ένα εξειδικευμένο συνεργείο γνωρίζει καλύτερα ποια υλικά είναι τα καταλληλότερα για την εκάστοτε επιφάνεια και μπορεί να εξασφαλίσει έναν άριστο καθαρισμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

Η αφαίρεση των γκράφιτι συχνά είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα προληπτικής προστασίας από τους βανδαλισμούς, ώστε ο καθαρισμός να γίνεται εξαιρετικά απλός.

Διατίθενται διάφανα υλικά επίστρωσης επιφανειών, γνωστά με την ονομασία «προστατευτικά από γκράφιτι» και αποτελούν ένα σύστημα προστασίας, που δεν καταστρέφει τα χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά των επιφανειών αυτών.

Τα προστατευτικά διακρίνονται στα… θυσιαζόμενα και στα μόνιμα: Τα θυσιαζόμενα είναι αυτά που απομακρύνονται με την αφαίρεση του γκράφιτι και πρέπει να ξαναεφαρμοστούν στην επιφάνεια, ενώ τα μόνιμα προστατευτικά δεν επηρεάζονται από την αφαίρεση του γκράφιτι. Μπορούν να καθαριστούν εκατοντάδες φορές με συμβατά προϊόντα, ανάλογα με το σύστημα συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής. Ακόμα, διατίθενται στην αγορά και προστατευτικά τα οποία επιτρέπουν τον καθαρισμό μόνο με νερό και σφουγγάρι.

Χρήσιμες οδηγίες λοιπόν για όλους μας που με αναλυτικές λεπτομέρειες ενσωματώθηκαν μάλιστα και σε ειδικό βιβλιαράκι-φυλλάδιο του πολύπαθου Δήμου Αθηναίων σε μια προσπάθεια ευαισθητοποιήσεις των πολιτών κατά των βανδαλισμών, της παρακμής και της ακαλαίσθητης μουντζούρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass