ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Ο Λαρισαίος Παγκόσμιος Γιατρός

* Καμάρι για τη Λάρισα, ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, που διαπρέπει στο Λονδίνο μαχόμενος κατά του παιδικού καρκίνου *Ίαση σε παθήσεις με σύγχρονες εξατομικευμένες θεραπείες ακόμη και κατά 80%

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 8:00

Τα λόγια ενός απλού ανθρώπου σφράγισαν τη χθεσινή εκδήλωση προς τιμή του Λαρισαίου γιατρού Στέργιου Ζαχαρούλη, ο οποίος διαπρέπει στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα στο Λονδίνο ως διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust». Εκτός προγράμματος, στο τέλος, ζήτησε τον λόγο ένας άνθρωπος που είχε ταξιδέψει από την Κέρκυρα και ο οποίος συστήθηκε ως πατέρας που ευεργετήθηκε από τον γιατρό που θεράπευσε τον μικρό του γιο. «Είναι καμάρι για τη Λάρισα ο γιατρός Ζαχαρούλης. Είναι τεράστια η επιστημονική του συμβολή, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά στην ανθρωπότητα συνολικά. Και μαζί συνδυάζει και την ανθρωπιά. Αυτό που έκανε για μας, για το παιδί μας, τον Αλέξανδρο, δεν περιγράφεται με λόγια…».

Η Λάρισα τίμησε χθες το καμάρι της. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», έφερε τον δρ. Στέργιο Ζαχαρούλη πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Για να δώσει μια διάλεξη, «για πρώτη φορά στα ελληνικά μετά από είκοσι χρόνια», όπως είπε, μιλώντας για τη δουλειά του και συγκεκριμένα για τις «νέες και εξατομικευμένες θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου». Αναφέροντας ότι «η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ό,τι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων με σύγχρονες μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία» και κάνοντας λόγο για ελπιδοφόρα αποτελέσματα και για ίαση ακόμη και κατά 80%. Για τον Στ. Ζαχαρούλη μίλησαν διακεκριμένοι τοπικοί παράγοντες της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΛΑΡΙΣΑ

Στον πρόλογό του, ο γιατρός με τη διεθνή αναγνώριση και κύρος, προανήγγειλε έναρξη συνεργασίας με την Ιατρική της Λάρισας στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών ανακοινώνοντας τη διοργάνωση τον προσεχή χειμώνα στη Λάρισα σεμιναρίου Χειρουργικής Ογκολογίας. Εξαίροντας παράλληλα την πρωτοβουλία του κ. Μαλίζου και του κ. Αγοραστού με στόχο τη δημιουργία στη Θεσσαλία, σε συνεργασία με το CERN, του Κέντρου Πρωτονίων για τη θεραπεία του καρκίνου. «Η Αγγλία πληρώνει το κόστος για να στείλει παιδιά της που πάσχουν στις ΗΠΑ, που είναι πολύ πιο προχωρημένες στη θεραπεία του καρκίνου με τα πρωτόνια. Τα οποία θα φτάσουν στην Αγγλία του χρόνου ή του παραχρόνου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία, σε τι πόλο έλξης θα αναδειχθεί…».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ζαχαρούλης στους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς. «Ειδικά αυτό τον καιρό έχουμε να αμυνθούμε, να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια δυσφήμισης, τα στερεότυπα των χρεοκοπημένων, να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες είναι σε θέση να συντηρούν τις αρχές και την ιστορία τους. Γνωρίζω όμως και το έργο που παράγεται στην Ιατρική της Λάρισας, είναι το ακριβώς αντίθετο από τη γενικευμένη εθνική κατάθλιψη που μας κατατρύχει. Και είναι πολύ πιο δύσκολο το έργο των συναδέλφων μας εδώ, διότι προσφέρουν σε αντίξοες συνθήκες, με ηρωικό τρόπο…».

ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Αριστοτέλης Χατζηιωάννου προλόγισε την εκδήλωση σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί», είναι μια ενέργεια που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, το κοινό και τα ΜΜΕ μέσα από την προβολή καταξιωμένων Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν διεθνώς. Και εν συνεχεία ανέλυσε τη δράση του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου είναι υπεύθυνος.

Εξαίροντας την επιστημονική δράση του κ. Ζαχαρούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως «αποδεικνύει ότι οι Θεσσαλοί μπορούν αλλά μπορούν εκτός Ελλάδας», αναρωτήθηκε πού έχουν πάει τα δισεκατομμύρια που έχει μοιράσει η γεν. γραμματεία για την Έρευνα ενώ κατήγγειλε ότι «προσπαθούμε αλλά βρίσκουμε συνεχώς τοίχους. Τοίχους γραφειοκρατικούς, ατολμίας, ακόμη και συναλλαγών… Πολλές φορές οι αιτιάσεις είναι αστείες, όπως ‘’δεν συνεδρίασε η επιτροπή’’. Αν είναι δυνατόν…». Και κατέληξε αναφερόμενος στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου που διεκδικεί η Θεσσαλία.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιωαν. Στεφανίδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του τιμωμένου ευχόμενος να επιστρέψει κάποτε στην πατρίδα και αποδεχόμενος ασμένως την πρόταση συνεργασίας.

Χαρακτηρίζοντάς τον «παραγωγικό, δημιουργικό και λαμπρό επιστήμονα» ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραύματος Κων. Μαλίζος προέτρεψε τον Στ. Ζαχαρούλη «να πάρει στην πλάτη του το βάρος της τιμής που του κάνει η πατρίδα». Και αντέτεινε σε όσα είχαν ακουστεί για τη διασπορά των Ελλήνων ότι «αυτό είναι ίδιον της φυλής, τη δοξάζει πρώτος ο Όμηρος στην Οδύσσεια, αυτή είναι η Ελλάδα».

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ

Ο Κ. Μαλίζος υπογράμμισε ότι η «Θεσσαλία βρίσκεται στις εσχατιές κακών δεικτών όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, χαμηλότερα από τη Βοσνία και από την Αλβανία». Αναλύοντας ότι το 1/3 των περιστατικών που διαγιγνώσκονται είναι πια στο τελικό στάδιο από έλλειψη πρόληψης και έγκαιρής διάγνωσης. Άλλο 1/3 δεν αντιμετωπίζεται σωστά λόγω έλλειψης επαρκών υποδομών. Και μόλις το 1/3 κατά κάποιο τρόπο μπαλώνεται, χάρη κυρίως στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων…»

Και εν συνεχεία αποκάλυψε ότι το «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βγαίνει με τη δημιουργία Α. Ε. να δημιουργήσει το Κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου, με ένα ευέλικτο σχήμα διαχείρισης ιδιωτικού δικαίου…».

Ο Κων. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του οποίου σημειωτέον παραμένει μέλος ο Στέργιος Ζαχαρούλης, σημείωσε ότι ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 0,2%, εντούτοις οι Έλληνες που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως φτάνουν στο 3%. «Σ΄ αυτό το 3% ανήκει και ο γιατρός που τιμάμε σήμερα. Με παγκόσμια αναγνώριση και κύρος».

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε εκ μέρους του προγράμματος η Παυλίνα Πρωταίου, ήταν ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής Κ. Χατζηθεοφίλου, η αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Κική Θεοδώρου, ο επικ. καθηγητής Παιδιατρικής Ν. Σκεντέρης, ο αδελφός του τιμωμένου Δημ. Ζαχαρούλης, αναπλ. καθηγητής Χειρουργικής, ο πρόεδρος του ΤΕΙ, ο διευθυντής του ΙΑΣΩ και άλλοι Λαρισαίοι.

ΙΑΣΗ ΚΑΙ 80%

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της δουλειάς του, ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα του παιδικού καρκίνου σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα διαγιγνώσκονται 43 περιστατικά της νόσου ενώ 40.000 παιδιά λαμβάνουν σήμερα θεραπεία για αντιμετώπιση καρκίνου». Προσκόμισε θεαματικά αποτελέσματα των νέων θεραπειών μιλώντας για ίαση σε ποσοστά ακόμη 80% στην έγκαιρή διάγνωση κάποιων καρκινικών παθήσεων αλλά και σε ποσοστά 30-40% σε περιστατικά με μεταστάσεις. Μίλησε για τις νέες εξατομικευμένες θεραπείες με τη συνεργασία βιολόγων, την αξιοποίηση της Βιοτεχνολογίας και του ελέγχου του γονιδιώματος. Για τις ξεπερασμένες προ εικοσαετίας εφαρμοζόμενες θεραπείες με τις ισχυρές παρενέργειες, για τα νέα φάρμακα και μεθόδους που γίνεται προσπάθεια μέσω διεθνούς επιστημονικής δικτύωσης να φτάνουν σε όλους τους πάσχοντες.

Μιλώντας με αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και την επιστημονική εξέλιξη, αναφέρθηκε σε κάποια εκ των παθήσεων για την οποία ενώ δεν υπήρχε καμία θεραπεία μέχρι πριν τρεις μήνες, πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιτυχημένη μελέτη συναδέλφου του.

Ενώ, τόνισε πως «στη μετάφραση σύγχρονων τεχνικών της μοριακής βιολογίας, στη θεραπευτική, χρησιμοποιώντας στοχευμένες θεραπείες με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα σε όγκους όπως νευροβλάστωμα, μυελοβλάστωμα, γλοιώματα και σαρκώματα». Και παρουσίασε «τα πρώτα αποτελέσματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης όπου η θεραπεία σε όγκους που υποτροπίασαν εξατομικεύτηκε με βάση τη μοριακή βιολογία, έτσι ο ασθενής όχι μόνο λαμβάνει την θεραπεία που ταιριάζει στον όγκο του αλλά αποφεύγει και τις παρενέργειες από τοξικά φάρμακα που δεν θα είχαν αποτέλεσμα».

Ο Λαρισαίος γιατρός, ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τους καθηγητές του στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τους γονείς του «που τον έκαναν μαχητή», τον αδελφό του Δημήτρη «συνοδοιπόρο στις ΗΠΑ», στον οποίο δήλωσε ότι οφείλει την καριέρα του, την υπόλοιπη οικογένειά του και ιδιαίτερα, όπως είπε, «τις τρεις κούκλες μου, που δίνουν νόημα στη ζωή μου».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass