ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Ήρθαν Σέρβοι – Πολωνοί, «έφυγαν» οι Ρώσοι από τα παράλια

* Η δυσκολία έκδοσης της βίζας έφερε φέτος μεγάλη πτώση στον τουρισμό από τη Ρωσία. Αντίθετα δεν χρειάζονται βίζα για τα παράλια της Τουρκίας! * Τι λένε επαγγελματίες της περιοχής που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2015 8:32

Της Ζωής Παρμάκη

Το 30% αγγίζει φέτος η πτώση της ροής τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία προς τα παράλια της Πιερίας εκτιμούν επαγγελματίες της περιοχής που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό.

«Αν και τον Ιούνιο η πτώση της ροής ήταν σημαντικά μεγάλη, τον Αύγουστο εκτιμούμε η διαφορά να μειωθεί», αναφέρει επαγγελματίας του χώρου και προσθέτει «η τελευταία μας ελπίδα είναι ο Αύγουστος, δυστυχώς όσοι είχαν ακυρώσει τον Ιούλιο δεν θα έρθουν ξανά».

Οι αρχικές προβλέψεις της σεζόν για μεγάλη πτώση από τη Ρωσία, λόγω της πτώσης του ρουβλίου, φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν καθώς σε αυτό συνέβαλε και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην έκδοση βίζας. Εξαιτίας των δυσκολιών στη χορήγηση, την ταυτοπροσωπία δηλαδή που απαιτεί το ελληνικό Προξενείο, τα παράλια της Πιερίας χάνουν μεγάλο ποσοστό τουριστών κυρίως από Ρωσία και Ουκρανία. «Δεν θα κάνει ο άλλος 400 χλμ για να φτάσει στο Κίεβο και να βγάλει βίζα μαζί με όλη την οικογένειά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά τουριστικοί πράκτορες. Την ίδια ώρα που για την Τουρκία δεν χρειάζεται η έκδοση βίζας, οπότε μεγάλος αριθμός τουριστών την προτιμά λόγω και της ευκολίας που προσφέρει.

«Χαμένο παιχνίδι» χαρακτηρίζουν πλέον οι ξενοδόχοι την ανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής αγοράς, με τη ροή της ζήτησης να συνεχίζει την καθοδική της πορεία, παρά τις μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις στις τιμές των δωματίων και των πακέτων προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και για να διατηρηθεί «ζωντανό» το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για διακοπές στην Πιερία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα αυτές τις ημέρες στην περιοχή έτσι όπως τη μεταφέρουν οι επαγγελματίες που μιλούν για ανυπαρξία της 100% πληρότητας. «Με το κιάλι βλέπουμε τους Ρώσους τουρίστες», τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΣΤΟΧΟΙ

Για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα παράλια της Πιερίας θεωρούν ότι απαιτούνται αρκετές παρεμβάσεις είτε από δημοτική αρχή, περιφέρεια, είτε από τους ίδιους τους επαγγελματίες προκειμένου να γίνει η περιοχή πόλος έλξης. Απαιτούνται όπως λένε καλύτερες υπηρεσίες είτε σε θέματα καθαριότητας, είτε σε θέματα προβολής, όχι μόνο από όσους διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα. «Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ενώ μείωσαν τις τιμές τους διατήρησαν την ποιότητα που προσφέρουν», δηλώνουν και προσθέτουν «φτάσαμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τις παροχές μας δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε πάλι πίσω εξαιτίας της μείωσης των τιμών. Χρειαζόμαστε όμως βοήθεια. Ειδικά στις εκθέσεις στο εξωτερικό πρέπει να προβληθεί η περιοχή μας πιο δυναμικά. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη Χαλκιδική».

ΜΑΓΕΥΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

Στην περιοχή των παραλίων του γειτονικού νομού αυτή την εποχή υπάρχουν κυρίως Σέρβοι και Πολωνοί τουρίστες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παράλια της Πιερίας δείχνουν οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί τουρίστες. Μάλιστα οι τελευταίοι, όπως περιγράφουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό τα παράλια της Πιερίας αποτελούν για τους συγκεκριμένους από τους σημαντικότερους προορισμούς εξαιτίας του Ολύμπου. Οι πλαγιές του θεοκατοίκητου Ολύμπου που σβήνουν ομαλά στη θάλασσα αποκαλύπτοντας, τα κατάφυτα ακρογιάλια και τις υπέροχες παραλίες είναι αυτά που αποτελούν το βασικό πόλο έλξης των ξένων τουριστών. «Η επιβλητική εικόνα του Ολύμπου που σου προσφέρει η περιοχή, το πράσινο σε συνδυασμό με το γαλάζιο της θάλασσας δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό έχοντας ως βάση τις παραλιακές περιοχές τους Νέους Πόρους, τον Πλαταμώνα, τη Λεπτοκαρυά, πραγματοποιούν σειρά δράσεων και εκδρομών με ορεινές εξορμήσεις.

Το δεύτερο σπίτι τους αποτελούν τα παράλια της Πιερίας και για τους Σέρβους τουρίστες. Υπάρχουν Σέρβοι που έρχονταν μόνοι τους πριν πολλά χρόνια, στη συνέχεια έφερναν τα παιδιά τους και τώρα τα εγγόνια τους. Οι αξίες των δύο λαών, Ελλήνων και Σέρβων είναι κοινές. «Ορθοδοξία, πολιτισμός, δημοκρατία», παρατηρούν οι περισσότεροι που βρίσκονται στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass